avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta interesanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta interesanta

Va propun urmatoarea speta:
Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din casatorie 4 copii (x,y,z,w), din care unul decedeaza (w) fara urmasi. In anul 1942, tatal face un act dotal catre una din fete (x) cu ocazia casatoriei sale, dotand-o pe aceasta cu jumatate din mosie (55 ha teren arabil si 7,5 ha padure). In urma actului dotal din 1942, se face in 1945 un act de partaj voluntar intre mama si fiica x, prin care suprafata totala de 110 ha teren arabil se imparte in doua loturi egale sic ea de 15 ha padure de asemenea in doua loturi egale. In 1945 intervine Legea reformei agrare, prin care atat mama cat si fiica x sunt deposedate de toata suprafata care depaseste 50 ha fiecare. In 1949, prin Decretul 43, se confisca toata suprafata ramasa, atat de la mama cat si de la fiica.
La aparitia Legii 18/1991, fiica x,si fiul y, aflati inca in viata, formuleaza cerere pt. reconstituirea dreptului de proprietate, pentru ha fiecare teren arabil fiecare (plafonul maxim prevazut de lege la momentul respectiv, din care un hectar padure. Comisia Locala si Comisia Judeteana resping aceste cereri pe motivul ca nu formeaza obiectul L.18/1991, in speta fiind vorba de expropiere.
Intre timp, x si y decedeaza si ei. Dupa modificarea L.18 (prin L. 169/1997 si L.1/2000), mostenitorii fiilor x si y (nepotii autorilor) revin cu noi cereri, fiecare formand dosare distincte pt. ceea ce a avut parintele sau si anume: Mostenitorul fiice x dotate formuleaza cerere pentru 50 ha teren arabil si 7,5 ha padure, iar ceilalti mostenitori (cei ai fiilor y si z), precum si mostenitorul fiice x, formuleaza cerere pt. cealalta jumatate de 50 ha teren arabil si 7,5 ha padure.
La propunerea Comisiei Locale, Comisia Judeteana emite cate titluri de proprietate pt. terenul arabil si 2 titluri de proprietate pt. padure. In primul titlu, este mentionat numai mostenitorul fiicei x cu 50 ha teren arabil. In al doilea titlu, sunt trecuti toti cei 3 mostenitorii ai lui x,y si z, cu cota egala, pentru restul suprafetei de 50 ha teren arabil (asadar inclusiv mostenitorul fiicei x doatate). In al treilea titlu apare din nou singur mostenitorul fiicei x cu 7,5 ha padure. In al patrulea titlu apar toti cei trei in indiviziune pt. restul de 7,5 ha padure.
Mentionez ca cele 4 titluri nu au intrat in circuitul civil.
Cateva intrebari:
1) Este corecta modalitatea in care au fost emise titlurile, din moment ce mostenitorul fiicei x, doatata de tatal sau cu o jumatate din mosie, a primit in calitate de mostenitor direct partea de care a fost deposedata mama sa? Este corect ca acesta sa mai primeasca inca o cota parte prin indiviziune cu ceilalti mostenitori, prin reprezentarea mamei sale, la o parte din masa succesorala a bunicilor, din moment ce el si-a primit deja cota de o jumatate din total de la mama sa?
2)Care este modalitatea iesirii din indiviziune, din moment ce toti 3 mostenitorii au aceeasi vocatie succesorala de mostenitori legali ai bunicilor, in calitate de nepoti ai acestora?
3)Este nevoie ca in prealabil sa se constate nulitatea absoluta partiala a titlurilor in ceea ce priveste inscrierea ca mostenitori a mostenitorului fiicei x, alaturi de ceilalti 2 mostenitori, prin eliminarea inscrierii acestuia din cele 2 titluri de proprietate in care apare in indiviziune cu ceilalti 2 mostenitori sau inscrierea celorlalti 2 mostenitori alaturi de mostenitorul fiicei x in cele 2 titluri unde acesta apare singur?
4)Se poate solicita o rectificare sau modificarea inscrierii pe cale administrativa de catre Comisia care a emis titlurile?
Sper ca nu m-am lungit. Parerile colegilor mei sunt impartite, de aceea am apelat si la aceasta varianta. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tosonel , utilizator 20:37, 5 August 2009
Sus

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alta speta interesanta tosonel tosonel O familie are trei copii: x, y si z. Fiica x este inzestrata cu jumatate din mosie, asa cum am aratat in speta anterioara. Si cealalta fiica y a fost ... (vezi toată discuția)
Va rog, ajutati-ma!!! herdaionut herdaionut buna seara. va multumesc anticipat pentru orice sfat pe care mi-l veti da in 2 chestiuni. iata, pe scurt, despre ce este vorba. mama mea, in baza legii 18 a ... (vezi toată discuția)
Offff, pamantul asta!! kadosh kadosh buna ziua. va rog, un mic ajutor ca nu stiu ce sa mai fac. sa incep cu inceputul. mama mea a depus cerere in 1992, in baza legii 18 pentru retrocedarea a 10 ha ... (vezi toată discuția)