avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Offff, pamantul asta!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Offff, pamantul asta!!

buna ziua. va rog, un mic ajutor ca nu stiu ce sa mai fac. sa incep cu inceputul. mama mea a depus cerere in 1992, in baza legii 18 pentru retrocedarea a 10 ha de pamant detinute de bunicii mei. ceilalti 2 mostenitori au ras de ea si au facut-o nebuna, spunand ca ei nu au nevoie de pamant. instanta i-a dat castig de cauza insa numai pentru 9 ha de teren arabil si 1 ha de padure, desi nu ceruse asta, chiar daca bunicii avusesera si 7,5 ha de padure. in fine. in 1993 unul din mostenitori deschide actiune pentru partaj succesoral iar mama mea, ca o bleaga ce a fost, e de acord cu partajarea celor 9 ha de arabil si 1 ha de padure in 3 parti egale, incheindu-se o tranzactie cu invoiala partilor. pamantul nu l-am primit fizic pentru ca, cica, nu mai era, inca mai eram considerati burjui de primarul de atunci asa ca am primit actiuni la un I.A.S. cand s-a desfiintat I.A.S-ul fiecare a fost pe cont propriu si s-a zbatut sa obtina un teren cat mai bun, unuli ajungand sa aiba si 6 parcelute. cat despre acel hectar de padure nu s-a agitat nici unul si a ramas nepus in posesie, numai pe hartie.in 2002 au depus cu totii cerere pentru retrocedarea a intregii paduri de 7,5 ha insa, si aici e partera cea mai curioasa, ni s-a aprobat si am primit 2 titluri de proprietate, pe unul era trecuta mama mea titulara cu 1 ha de padure iar pe celalalt erau trecuti bunicii mei cu cei 3 mostenitori, cu 6,5 ha de padure. atunci verii mei, cei 2 mostenitor, nu au contestat, zicand ca ar merita mama mea pentru ca ea a alergat si pentru padure. buuun! acum vine partea cea mai murdara. de vreun an, verii mei au inceput sa scrasneasca din dinti si sa spuna ca ei de ce nu au fost bagati si pe acel 1 ha padure la care aveau si ei dreptul, ca daca nu e de acord mama mea sa-i bage si pe ei or s-o faca ei sa regrete, adica multe amenintari. intrebarile mele sunt urmatoarele"

1. cum sa fac partajul pentru cele 9 ha de arabil, ca fiecare sa fie stapan pe bucatica lui de teren?
aici ar fi mai multe variante:
a). la notariat. ei bine, la notariat ar trebui ca toti, de comun acord si avand fiecare masuratorile cadastrale facute sa fie de acord sa mearga la notar si sa vrea sa plateasca toate acele taxe notariale exorbitante insa...unul dintre ei nu are bani nici sa-si masoare terenul. sau poate ca vor s-o santajeze pe mama mea cu acel hectar de padure, adica "ne bagi si pe noi si suntem de acord cu partajul". nu stiu ce sa zic. titlul de proprietate pentru cele 9 ha de arabil l-am primit in 2004 pe numele bunicilor cu toti cei 3 mostenitori trecuti.
b. la tribunal. daca ii dau in judecata sa cer partajul ce se intampla? ce ma sfatuiti sa fac ca nu prea stiu cum se procedeaza. daca eu imi fac masuratori inainte de proces iar instanta desemneaza ea un expert topo care vine sa-mi masoare parcelele de teren, nu cumva am aruncat banii pe fereastra? adica, nu as vrea sa platesc de 2 ori pentru masurat. sau daca unul dintre ei, dupa ce ii masoara expertul desemnat de instanta nu vrea sa plateasca sau nu are bani ? nu ajunge procesul intr-un punct mort? nu stiu ce e in capul lor insa, fiind fiecare cu parcelutele lui, nu cred ca sa declare vreunul in proces ca nu e de acord cu parcela celuilalt, adica sa vrea sa intre si el in parcela vreunuia. dar, cine stie... va rog din suflet, spuneti-mi o varianta care sa fie cea mai ieftina pentru mine. si, daca se poate, si cea mai rapida.
2. aici e vorba de acel 1 ha padure. avand titlu de proprietate din 2002 pentru el, ar avea vreo sansa sa intre si ei? ar putea cere in instanta anularea lui? mai ales ca exista acea hotarare din 1993 prin care aveau si ei dreptul la o treime si din cele 9 ha de arabil si din hectarul de padure. sau, daca ii dau in judecata pentru partajul celor 9 ha arabil, ar putea in acel proces sa ceara si partajul acelui 1 ha padure si sa castige? nu trebuie sa mai spun ca dupa cum s-au purtat nu as vrea sa intre si ei in acel ha de padure.
ma opresc aici si va multumesc!














i
Cel mai recent răspuns: morfeus , utilizator 22:26, 8 Iulie 2008
solutia ar fi instanta, procesul de iesire din indiviziune cu individualizarea suprafetelor ce ii revine fiecarui mostenitor.
in cadrul procesului, oricum instanta va dispune efectuarea unei expertize, asa ca degeaba il masurati dinainte.

av. vasilescu


va rog din suflet sa ma ajutati dandu-mi niste raspunsuri pe care le caut.bunica mea vrea sa-mi treaca mie casa si terenul aferent dar ca sa facem contract de vanzare-cumparare trebuie sa platim la notar o suma foarte mare.nu exista oare un act cu aceleasi drepturi(donatie,orice)?
Cel mai bun e actul de vanzare-cumparare. Te imprumuti de bani si platesti taxele notariale daca vrei ca terenul si casa sa fie doar ale tale fara a mai putea cineva sa pretinda ceva dupa aceea. Iti spun din experienta. Orice alt act ar fi intocmit, inafara de acesta, poate fi atacat in instanta. Chiar si actul de vanzare-cumparare poate fi atacat dar este foarte, foarte greu pentru cineva sa demonstreze ca nu s-a achitat, de fapt, suma trecuta in contract; trebuiesc martori sau alte dovezi scrise cum ca nu s-a achitat in realitate nici o suma de bani. Deci contractul de vanzare-cumparare e sfant. N-ai ce sa faci, platesi taxele. Si platesti si impozitul pentru suma trecuta in contract (suma pe care de fapt ar trebui sa o plateasca bunica ta fiindca ea, se presupune, incaseaza banii) deci aveti grija ce suma treceti acolo. Nu trebuie sa fie nici prea mare ca sa nu paltesti impozit prea mult dar nici prea mica fiindca dupa aceea bate la ochi. Zi mersi ca nu trebuie sa achiti si contravaloarea terenului si a casei. :)
asa este, chiar azi am vazut un contract de v-c intre bunica si nepoata, incheiat la notar in prezenta unui martor, tocmai ca sa se preantampine situatia de a fi desfintat contractul pt. neplata pretului sau alte motive...


av. vasilescu
si cat ar costa un hectar de arabil cu un expert desemnat de instanta? sau cum sa fac sa gasesc o lista cu expertii acestia? vad ca problema mea cu 1 ha de padure nu o baga nimeni in seama. :hm:

Alte discuții în legătură

Va rog, ajutati-ma!!! herdaionut herdaionut buna seara. va multumesc anticipat pentru orice sfat pe care mi-l veti da in 2 chestiuni. iata, pe scurt, despre ce este vorba. mama mea, in baza legii 18 a ... (vezi toată discuția)
Speta interesanta tosonel tosonel Va propun urmatoarea speta: Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca in instanta o promisiune de vanzare-cumparare de mana? marystanga marystanga In 2011 bunica mea a facut o promisiune de vanzare-cumparare cu o persoana de mana doar intre cei doi fara martori si fara a fi smnat in fata unui ... (vezi toată discuția)