avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca in instanta o promisiune de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca in instanta o promisiune de vanzare-cumparare de mana?

In 2011 bunica mea a facut o promisiune de vanzare-cumparare cu o persoana de mana doar intre cei doi fara martori si fara a fi smnat in fata unui notar,promisiunea este o copie xeroxata dupa o promisiune care se face in fata notarului.La momentul acela nu era dezbatuta succesiune dupa mama sa decedata.Anul trecut s-a dezbatut mostenirea in instanta si s-a dat o hotarare definitiva si irevocabila in care bunica mea mosteneste 8 ha de teren inclusiv padure,pe care vrea sa m-i le treaca pe mine deoarece nu mai are alti mostenitori mama mea fiind decedata,atat eu cat si mama mea fiind singure la parinti.Problema este ca persoana cu care a facut acea promisiune sustine ca bunica mea i-a vandut toate terenurile inclusiv padurea,dar in acea promisiunne nu este specificat doar 4 parcele de teren arabil si 1,5 ha de fanat,de aceea nu inteleg cum acea persoana sustine ca in baza lui de date arata ca bunica i-a vandut tot terenul lui.Si mai este o problema si anume ca bunicii mel i s-a spus o suma iar pe acea promisiune scrie alta suma.Acea persoana vrea sa i-a pamantul socotindu-l la 4.000lei/ha de arabil si 2.000lei/ha de fanat cand bunicii mele i-a spus ca ii da intre 120 mii lei si 150 mii lei/ha de teren. A mai pacalit si alte persoane si le-a luat si case si terenuri pe nimic,dar au fost si persoane carora le-a vandut cu pretul stabilit intre 120 mii lei si 150 mii lei.Eu am luat legatura cu dansul si i-am spus ca sunt dispusa sa merg la notar sa fac o hartie ca in termen de 2-3 luni o sa-i dau banii pe care i-a platit bunicii mele in avans cei 6.300 lei cat scrie pe acea promisiunde deoarece nu sunt deacord sa-i dau tot pamantul pe acei bani,dar nu vrea mi-a zis ca bunica mea trebuie sa mearga la notar pentru a face un antecontract cu el pentru ca din data de 11 aprilie se schimba legislatia si o sa se anuleze acea promisiune.
Cum as putea proceda in acest caz? Persoana respectiva mai sustine ca i-a dat bunicii mele suma de 230 mii lei dar in acea promisiune este vorba doar de 6.300 lei din care bunica mea a primit un avans.
Va rog sa ma sfatuiti cum as putea face ca sa o impiedic pe acea persoana sa ne ia toate terenurile?
Va multumesc,anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alina Badea , Avocat 08:32, 10 Aprilie 2014
Model de promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare



Între subsemnaţii:

1. .......... (P–V), domiciliat în …… CNP ……., în calitate de promitent-vânzător şi

2. ......... (P-C), domiciliat în …. CNP ………, în calitate de promitent-cumpărător

a intervenit prezenta promisiune bilaterală de vânzare în următoarele condiţii:



Subsemnatul (P-V) promit să vând lui (P-C) imobilul proprietatea mea situat în ……. înscris în Cartea Funciară a localităţii …cu nr. cadastral … dobândit în baza ….[1]

Subsemnatul (P-C) promit să cumpăr de la P-V imobilul mai sus arătat.

Preţul stabilit de noi părţile contractante este de ……….., sumă din care, eu (P-V) am primit de la (P-C) suma de ….. astăzi data autentificării, iar diferenţa de ………. urmează să-mi fie achitată la data autentificării contractului de vânzare care urmează a se perfecta la termenul …..

Diferenţa de preţ neîncasată nu este producătoare de dobânzi, astfel încât urmează să fie plătită la valoarea ei nominală.

Solicităm notarea antecontractului de vânzare în Cartea Funciară a imobilului în temeiul art.906 Cod civil.

Noi, părţile am luat cunoştinţă că dacă una dintre noi refuză să-şi execute obligaţia de a încheia contractul de vânzare la termenul stabilit, cealaltă parte este îndreptăţită să solicite instanţei de judecată pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare, caz în care va suporta şi toate cheltuielile ocazionate de proces.

Dacă (P-V) nu-şi îndeplineşte promisiunea de a încheia contractul de vânzare, subsemnatul (P-C) voi avea dreptul, ca la termenul fixat prin antecontract pentru autentificare să solicit înscrierea în cartea funciară în favoarea mea a unei ipoteci legale asupra imobilului, pentru restituirea sumei plătite în baza antecontractului potrivit art.2386 pct.2 Cod civil.

Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară, ..... exemplare s-au eliberat părţilor.

Promitent-vânzător, Promitent-cumpărător,


Detalii: [ link extern ]
In consecinta , promisiunea de vanzare se face in fata notarului, in forma autentica. Pentru mai multa siguranta cunsultati si un notar. Succes si nu va lasati pacalita!
Daca nu este act autentic nu puteti ataca in instanta
O promisiune de vanzare trebuie sa contina explicit obiectul vanzarii(suprafata terenului si unde este amplasat), ca urmare verificati daca sunt trecute toate parcelele care i-au revenit bunicii dvs, daca nu sunt , faceti intabularea pentru ca nu se poate face nici un act autentic fara intabulare si sa va faca bunica donatie pe terenurile nepromise in promisiunea de vanzare.La restul trebuie sa vorbiti cu un avocat cu actele pe masa, in nici un caz nu cedati santajului sa mearga la notar, dupa ce se fac acte notariale nu mai puteti strica nimic.:luck:
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
pusa2mimi, utilizator
Trebuie vazut daca are toate elementele concret stabilite, termen de indeplinire a obligatiei, sum adata, suma totala, daca pretul promis e real si serios etc.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile date sper sa reusesc sa rezolv situatia inainte de a fi prea tarziu.Inca mai am timp sa repar greseala facuta si sa nu fim pacaliti sa vindem terenurile pe un pret de nimic.
AVLIL a scris:

Trebuie vazut daca are toate elementele concret stabilite, termen de indeplinire a obligatiei, sum adata, suma totala, daca pretul promis e real si serios etc.


Poate fi un un avantaj la atacarea unui act de mana un pret derizoriu ( 200 lei pt un hectar) ? In conditiile in care titlul de propietate a fost ridicat ilegal de cumparator din primarie el fiind si consilierul primarului si membru in comisia de fond funciar ? Si pe baza promisiunii de vanzare si-a trecut sub propia semnatura teren din extravilan in intravilan ?

Alte discuții în legătură

Antecontract si contract de vanzare-cumparare sannek sannek Buna ziua. Va cer si eu ajutorul in urmatoarea problema, sper sa ma pot face inteles si sper ca am postat in sectiunea corespunzatoare de pe forum: In ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Valabilitate promisiune vanzare cumparare teo111 teo111 Acum trei ani am vandut un teren printr-o promisiune de vanzare cumparare, am primit banii si urma ca in scurt timp, cumparatorul sa faca intabularea: am ... (vezi toată discuția)