avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca in instanta o promisiune de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca in instanta o promisiune de vanzare-cumparare de mana?

In 2011 bunica mea a facut o promisiune de vanzare-cumparare cu o persoana de mana doar intre cei doi fara martori si fara a fi smnat in fata unui notar,promisiunea este o copie xeroxata dupa o promisiune care se face in fata notarului.La momentul acela nu era dezbatuta succesiune dupa mama sa decedata.Anul trecut s-a dezbatut mostenirea in instanta si s-a dat o hotarare definitiva si irevocabila in care bunica mea mosteneste 8 ha de teren inclusiv padure,pe care vrea sa m-i le treaca pe mine deoarece nu mai are alti mostenitori mama mea fiind decedata,atat eu cat si mama mea fiind singure la parinti.Problema este ca persoana cu care a facut acea promisiune sustine ca bunica mea i-a vandut toate terenurile inclusiv padurea,dar in acea promisiunne nu este specificat doar 4 parcele de teren arabil si 1,5 ha de fanat,de aceea nu inteleg cum acea persoana sustine ca in baza lui de date arata ca bunica i-a vandut tot terenul lui.Si mai este o problema si anume ca bunicii mel i s-a spus o suma iar pe acea promisiune scrie alta suma.Acea persoana vrea sa i-a pamantul socotindu-l la 4.000lei/ha de arabil si 2.000lei/ha de fanat cand bunicii mele i-a spus ca ii da intre 120 mii lei si 150 mii lei/ha de teren. A mai pacalit si alte persoane si le-a luat si case si terenuri pe nimic,dar au fost si persoane carora le-a vandut cu pretul stabilit intre 120 mii lei si 150 mii lei.Eu am luat legatura cu dansul si i-am spus ca sunt dispusa sa merg la notar sa fac o hartie ca in termen de 2-3 luni o sa-i dau banii pe care i-a platit bunicii mele in avans cei 6.300 lei cat scrie pe acea promisiunde deoarece nu sunt deacord sa-i dau tot pamantul pe acei bani,dar nu vrea mi-a zis ca bunica mea trebuie sa mearga la notar pentru a face un antecontract cu el pentru ca din data de 11 aprilie se schimba legislatia si o sa se anuleze acea promisiune.
Cum as putea proceda in acest caz? Persoana respectiva mai sustine ca i-a dat bunicii mele suma de 230 mii lei dar in acea promisiune este vorba doar de 6.300 lei din care bunica mea a primit un avans.
Va rog sa ma sfatuiti cum as putea face ca sa o impiedic pe acea persoana sa ne ia toate terenurile?
Va multumesc,anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alina Badea , Avocat 08:32, 10 Aprilie 2014
Orice act se poate contesta dar depinde de rezultat ca de fel nu se castiga...
In primul rand, trebuie verificat daca acea promisiune de vanzare este valabila, respectiv contine toate elementele prevazute de lege, daca pretul nu este neserios (adica daca nu cumva are o valoare foarte mica fata de valoarea de piata a obiectului vanzarii la momentul promisiunii), daca bunica dvs. si-a manifestat consimtamantul in mod valabil etc. Sunt mai multe aspecte pe care doar un jurist le poate analiza si vi le poate explica. De asemenea, trebuie sa precizati cand anume in 2011 a fost incheiata promisiunea, deoarece in functie de data semnarii (inainte de 1 octombrie sau dupa 1 octombrie), se vor aplica prevederi legale sensibil distincte,
Daca promsiunea este valabila, promitentul-cumparator nu detine totusi un drept de proprietate asupra terenului, ci are posibilitatea sa o oblige pe bunica dvs. sa incheie contractul de vanzare in termenii mentionati in promisiune sau, in caz de refuz al acesteia, sa solicite instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare, adica de titlu de proprietate.
Daca promisiunea nu este valabila, avand in vedere ca inteleg ca s-au achitat niste bani, promitentul-cumparator va putea solicita bunicii dvs. restituirea sumei respective.
In ceea ce priveste mentiunea utilizatorului pusa2mimi, potrivit careia "Daca nu este act autentic nu puteti ataca in instanta", aceasta este atat eronata (nu numai actele autentice se ataca in instant), cat si irelevanta in speta. Fara suparare, dar ar fi bine ca, in cazul in care nu va pricepeti, sa va abtineti. Nu de alta, dar induceti in eroare oameni de buna-credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract si contract de vanzare-cumparare sannek sannek Buna ziua. Va cer si eu ajutorul in urmatoarea problema, sper sa ma pot face inteles si sper ca am postat in sectiunea corespunzatoare de pe forum: In ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Valabilitate promisiune vanzare cumparare teo111 teo111 Acum trei ani am vandut un teren printr-o promisiune de vanzare cumparare, am primit banii si urma ca in scurt timp, cumparatorul sa faca intabularea: am ... (vezi toată discuția)