virgil72 a scris:
trebuie sa il inscriem in cartea funciara. Probabil ca este vorba de notare, nu?
Da, antecontractul de vânzare-cumpărare redactat de avocat şi cu dată certă, se poate NOTA în cf pentru opozabilitate faţă de terţi, adică în cazul în care vânzătorul promitent va dori să vândă imobilul altei persoane, cumpărătorul va fi de rea-credinţă deoarece în cf era notat antecontractul cu primul promitent cumpărător neradiat încă, astfel că în cazul unui litigiu referitor la acel imobil înstrăinat unui cumpărător cu act sub semnătură privată nu va putea fi autentificat, deoarece notarul este obligat să solicite extras cf pentru autentificare în vederea înstrăinării imobilului, astfel că acel contract nu va putea fi autentificat de nici un notar tocmai datorită notării promisiunii de vânzare-cumpărare.
Dacă promitentul vânzător promite că vinde acelaşi imobil unui alt cumpărător prin act sub semnătură privată dar nenotat în cf, acesta nu va putea obliga pe promitentul vânzător la încheierea contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică, ci va avea doar un drept de creanţă, respectiv posibilitatea doar de a obţine contravaloarea sumei predate promitentului vânzător.
avtodincaveronica a scris:
Pe baza contractului incheiat la avocat, cumparatorul poate sa-si inscrie dreptul la Primarie, in Registrul agricol si urmeaza sa plateasca impozit de pe urma acestuia, putand mai apoi sa-l uzucapeze. in conditiile legii...
Mă îndoiesc că pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, promitentul cumpărător se poate înscrie în Registrul agricol şi plăti impozit pe acel teren....:(( în cazul în care acel antecontract nu se mai finalizează prin încheierea unui contract de vânzare în formă autentică, ci una din părţi, indiferent de ce motive, se răzgândeşte şi nu mai vinde/cumpără, ce se va întâmpla cu terenul "trecut" pe numele promitentului cumpărător pe baza unui înscris sub semnătură privată care, nu are ca efect TRANSMITEREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ci doar o promisiune de vânzare şi una de cumpărare... ;)