avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... atestare antecontract vanzare teren agricol
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

atestare antecontract vanzare teren agricol

Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, chiar daca se refera la terenuri din extravilan, agricole, ma intreb daca putem ca avocati sa atestam acest act urmand ca vanzarea sa se finalizeze la notariat in mod evident?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:00, 22 Iunie 2008
Intrucat legea prevede ca pentru dovada transferului dreptului de proprietate a terenurilor este necesara forma autentica, avocatul poate face contracte de vanzare-cumparare care apoi sa fie doar autentificate de notar, insa nu toti notarii accepta sa autentifice acte facute de avocati.

Actul pe care il face avocatul are valoarea unui ante-contract de vanzare-cumparare, care este mai mult decat o promisiune de vanzare. In act, avocatul mentioneaza faptul ca partile au obligatia sa se prezinte la notar pentru autentificarea actului.

Insa daca vanzatorul este proprietar tabular, eu indrum partile spre notar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Sunt două situaţii distincte:
1. Antecontractul de vânzare-cumpărare, fiind o promisiune de vânzare, respectiv o promisiune de cumpărare în baza căreia nu are loc transferul dreptului de proprietate, pentru valabilitatea sa legea nu impune forma autentică. Astfel, antecontractul de vânzare-cumpărare poate fi încheiat de avocat şi, pentru opozabilitate, înscris în cf.
2. Contractul de vânzare-cumpărare prin care are loc transferul dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător de la data încheierii sale, nu este valabil în cazul terenurilor decât dacă este încheiat în formă autentică. Acesta devine opozabil terţilor de la data înscrierii în cf.
Astfel, contractul de vânzare-cumpărare poate fi:
- redactat de avocat şi autentificat de notar, caz în care onorariul notarului de reduce cu 15%;
- redactat şi autentificat de notar.
Altă soluţie nu există. Orice contract de vânzare-cumpărare terenuri încheiat sub semnătură privată este NUL şi nu poate produce nici un efect.;)
Situatiile descrise sunt clare, stiu ca pt validitate contractul de vanzare-cumparare de terenuri trebuie autentificat la notariat si stiu ca il putem redacta.
Intrebarea mea se referea strict la Antecontract.
Eu consider ca fiind doar o promisiune-bilaterala de vanzare-cumparare( in cazul meu, deci nu doar promisiune de vanzare la care face referire Veronica ), in mod evident nu se impune forma autentica, deci, pe langa faptul ca il putem redacta, il putem si atesta, nu?
Insa, asa cum preciza cora2006, trebuie sa il inscriem in cartea funciara. Probabil ca este vorba de notare, nu?
Multumesc.

Potriv. Legii nr. 7/1996
Art. 26. - (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale sunt opozabile faţă de terţi, fără înscrierea în cartea funciară, când provin din succesiune, accesiune, vânzare silită şi uzucapiune. Aceste drepturi se vor înscrie, în prealabil, dacă titularul înţelege să dispună de ele.
(2) În aceleaşi condiţii sunt opozabile faţă de terţi şi drepturile reale dobândite de stat şi de orice persoană, prin efectul legii, prin expropriere sau prin hotărâri judecătoreşti.
(3) Titularul drepturilor dobândite prin modurile enumerate nu poate însă dispune de ele decât după ce acestea au fost înscrise în prealabil în cartea funciară.
(4) Înscrierile sunt de trei feluri:
a) intabularea, având ca obiect înscrierea definitivă a drepturilor reale;
b) înscrierea provizorie a drepturilor reale sub condiţia justificării ulterioare;
c) notarea, având ca obiect înscrierea drepturilor personale, a actelor şi faptelor juridice referitoare la starea şi capacitatea persoanelor, acţiunilor şi căilor de atac în justiţie, precum şi a măsurilor de indisponibilizare, în legătură cu imobilele din cartea funciară.

Pe baza contractului incheiat la avocat, cumparatorul poate sa-si inscrie dreptul la Primarie, in Registrul agricol si urmeaza sa plateasca impozit de pe urma acestuia, putand mai apoi sa-l uzucapeze. in conditiile legii...
virgil72 a scris:

trebuie sa il inscriem in cartea funciara. Probabil ca este vorba de notare, nu?

Da, antecontractul de vânzare-cumpărare redactat de avocat şi cu dată certă, se poate NOTA în cf pentru opozabilitate faţă de terţi, adică în cazul în care vânzătorul promitent va dori să vândă imobilul altei persoane, cumpărătorul va fi de rea-credinţă deoarece în cf era notat antecontractul cu primul promitent cumpărător neradiat încă, astfel că în cazul unui litigiu referitor la acel imobil înstrăinat unui cumpărător cu act sub semnătură privată nu va putea fi autentificat, deoarece notarul este obligat să solicite extras cf pentru autentificare în vederea înstrăinării imobilului, astfel că acel contract nu va putea fi autentificat de nici un notar tocmai datorită notării promisiunii de vânzare-cumpărare.
Dacă promitentul vânzător promite că vinde acelaşi imobil unui alt cumpărător prin act sub semnătură privată dar nenotat în cf, acesta nu va putea obliga pe promitentul vânzător la încheierea contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică, ci va avea doar un drept de creanţă, respectiv posibilitatea doar de a obţine contravaloarea sumei predate promitentului vânzător.

avtodincaveronica a scris:
Pe baza contractului incheiat la avocat, cumparatorul poate sa-si inscrie dreptul la Primarie, in Registrul agricol si urmeaza sa plateasca impozit de pe urma acestuia, putand mai apoi sa-l uzucapeze. in conditiile legii...
Mă îndoiesc că pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare, promitentul cumpărător se poate înscrie în Registrul agricol şi plăti impozit pe acel teren....:(( în cazul în care acel antecontract nu se mai finalizează prin încheierea unui contract de vânzare în formă autentică, ci una din părţi, indiferent de ce motive, se răzgândeşte şi nu mai vinde/cumpără, ce se va întâmpla cu terenul "trecut" pe numele promitentului cumpărător pe baza unui înscris sub semnătură privată care, nu are ca efect TRANSMITEREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ci doar o promisiune de vânzare şi una de cumpărare... ;)
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren agricol dumitru62 dumitru62 Buna ziua . In luna Iulie 2010 parintii mei au vandut un teren agricol de 1 ha cu plata pretului integral . In promisiune sa convenit ca toate cheltuielile ... (vezi toată discuția)