avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inscriere promisiune pt cota unui mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inscriere promisiune pt cota unui mostenitor

Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca da, care e modalitatea?
Cel mai recent răspuns: tdkappa13 , utilizator 09:32, 25 August 2009
Da, ceea ce ati incheiat este un antecontract de vanzare-cumparare pentru un bun, ce se poate inscrie in cf. Notarea acestui inscris face opozabil acest act juridic fata de terti, astfel ca promitentul vanzator nu mai poate incheia valabil un alt antecontract cu alta persoana vizand acelasi bun.
In speta, exista 3 proprietari si nimeni nu poate vinde ce nu are.
Exista 3 variante in urma partajului succesoral:
1. Daca promitentul vanzator va obtine in proprietate intregul bun cu titlu de drept de mostenire, dupa efectuarea partajului succesoral, atunci acesta va poate instraina acel bun prin contract de vanzare-cumparare.
2. Daca promitentul vanzator nu va obtine in proprietate intregul bun cu titlu de drept de mostenire, atunci acesta poate vinde ulterior prin act autentic numai cota ce a obtinut.
3. Daca promitentul vanzator nu va obtine bunul ca urmare a partajului succesoral, antecontractul va da dreptul promitentului cumparator doar la un drept de creanta impotriva promitentului vanzator, drept presriptibil in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului de creanta. ;)
puteti sa notati antecontractul doar daca are cuprinse date de carte funciara. respectiv nr. de carte funciara , nr. cadastral. in plus se poate face notarea doar daca cel ce se obliga sa va vanda este inscris in cartea funciara si doar asupra cotei sale de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Notarea promisiunii in cartea funciara SaraK SaraK Buna, Am o nelamurire legata de urmatoarele clauze dintr-un contract de rezervare: [i]4.1 Promisiunea nu va fi notată în Cartea Funciară. În cazul ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara succesiune azumy azumy As dori sa ma lamuriti intr-o anumita problema. Impreuna cu sotul meu dorim sa cumparam un mic teren in mediul rural. Numai ca, mostenitorii terenului nu au ... (vezi toată discuția)