avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarea promisiunii in cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarea promisiunii in cartea funciara

Buna,
Am o nelamurire legata de urmatoarele clauze dintr-un contract de rezervare:

4.1 Promisiunea nu va fi notată în Cartea Funciară. În cazul notării promisiunii în Cartea funciară a Imobilului la cererea Promitentului Cumpărător, costul privind radierea prezentei Promisiuni din Cartea funciară va fi suportat de Promitentul Cumpărător.
4.2 În cazul în care se va realiza notarea Promisiunii in Cartea Funciara, Promitentul Cumpărător iși exprima în mod expres acordul cu privire la operațiunile de dezmembrare ce se vor realiza pe cartea funciara a imobilului și va despăgubi pe promitentul vânzător pentru toate sumele cheltuite in plus in vederea realizării operațiunilor de dezmembrare și in vederea radierii prezentei promisiuni din cărțile funciare ale oricăror imobile ce nu fac obiectul prezentului contract.


Pentru a intelege, imi poate explica cineva motivul pentru care nu este permisa notarea promisiunii in cartea funciara, ma poate pune cu ceva in pericol acesta clauza? mentionez ca imobilul este inca in lucru.

merci,
Sara
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2017
SaraK, utilizator
Cel mai recent răspuns: SaraK , utilizator 00:17, 15 Martie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca este vorba despre un dezvoltator care are un bloc de locuinte sau un teren mai mare, din care vinde loturi.
Si mai inteleg ca dvs si acest dezvoltator ati incheiat o promisiune de vanzare cumparare, adica un antecontract.
Nu este interzisa notarea antecontractului la carte funciara. Se poate face la solicitarea dvs, ca promitent cumparator, daca tineti neaparat, dar dupa cum scrie in acel paragraf, notarea se face pentru intregul imobil (adica tot blocul si tot terenul).
Si ori de cate ori se va vinde cate un apartament/lot, trebuie facuta radierea antecontractului dvs din cartea funciara, caci altfel apare la sarcini si nu poate vinde. Iar costurile privind fiecare radiere le suportati dvs.
Apoi ori de cate ori un etaj se apartamenteaza (adica se "formeaza" apartamente) sau terenul mare se imparte in mai multe loturi, se incheie cate un act de dezmembrare. Iar costurile tot dvs le suportati.
Va convine?
Va multumesc. Asta este raspunsul pe care il cautam. Ar urma ce e drept sa inchei o promisiune. In acest caz, inteleg ca notarea in cartea funciara o pot face exclusiv dupa ce imobilul a fost finalizat, s-au emis acte si dezmembrarea a avut loc sau de partea asta se ocupa Dezvoltatorul? alte pasaje in care se pomeneste de cartea funciara avem aici:

Cheltuielile ce privesc încheierea prezentei Promisiuni, a eventualelor acte adiţionale la prezenta Promisiune şi a Contractului de Vânzare, cele aferente operaţiunilor de plată a Preţului, precum şi orice cheltuieli privind notări, intabulări sau înscrieri în Cartea Funciară se vor suporta de către Promitentul Cumpărător.


Dreptul de proprietate, posesia şi dreptul de folosinţă asupra Imobilului vor fi transferate Promitentului Cumpărător la data autentificării Contractului de Vânzare sau, după caz, la data înscrierii în Cartea Funciară (în funcţie de aplicabilitatea art. 885 din Noul Cod Civil la data autentificării Contractului de Vânzare), condiţionat de plata integrală a Preţului, dar nu mai târziu de data de ...


Notarea (intabularea, de fapt), se face pe numele dvs dupa perfectarea contractului de vanzare cumparare, de catre notarul public.
Adica dvs veti suporta taxele notariale privind autentificarea antecontractului si contractului de vanzare cumparare (din acest motiv sunteti libera sa alegeti notarul pe care il doriti, nu cel impus de catre dezvoltator), eventualele acte aditionale (de exemplu, daca nu se reuseste incheierea contractului de vanzare cumparare pana la data prevazuta in antecontract si ati convenit sa prelungiti termenul), cele privind notarea in cartea funciara a antecontractului, cum v-am explicat mai sus. Daca imobilul pe care il achizitionati provine din un altul mai mare, veti suporta si cheltuielile cu dezmembrarea, comisioanele bancare.
Apoi, daca vanzarea se face cu diferenta de pret, se vs inscrie la cartea funciara privilegiul vanzatorului pentru plata pretului. Cand ati achitat pretul integral, vanzatorul va da la notar o declaratie ca a primit pretul intreg. Cu acea declaratie mergeti la cartea funciara si radiati privilegiul. Costurile privind radierea si autentificarea declaratiei tot in sarcina dvs cad.
multumesc pentru interventia Dvs. de real ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare lot teren andreijianu andreijianu Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. in privinta unei probleme, treaba sta cam asa: - vreau sa cumpar un teren aflat in spatele curtii mele ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Antecontract apartament in constructie TheKindred TheKindred Buna ziua, Am rezervat un apartament intr-un bloc aflat in constructie (momentan blocul este ridicat \"la rosu\", se va finaliza la vara) si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)