avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract apartament in constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract apartament in constructie

Buna ziua,

Am rezervat un apartament intr-un bloc aflat in constructie (momentan blocul este ridicat "la rosu", se va finaliza la vara) si urmeaza sa semnam antecontractul de vanzare-cumparare, cu plata unui avans consistent (30%).

Dezvoltatorul declara ca poate finaliza constructia exclusiv din fonduri proprii si nu are ipotecat terenul sau imobilul aflat in constructie. Asta reduce riscul insolventei, dar am vrea sa intreprindem toate masurile de siguranta posibile.

Am inteles ca o idee buna ar fi trecerea antecontractului in cartea funciara a imobilului. Acest lucru ar institui in mod automat o ipoteca asupra imobilului pentru suma platita ca avans?

In orice caz, dezvoltatorul a spus ca notarea in CF nu este inca posibila - citez din draft-ul de antecontract:
"Eu, promitentul-cumparator, declar faptul ca nu voi solicita notarea prezentei promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare in cartea funciara nr... a terenului ..., pana la data efectuarii operatiunilor de intabulare si dezmembrare a imobilului ce va fi edificat pe teren, respectiv pana la momentul deschiderii cartii funciare individuale, aferenta apartamentului care face obiectul prezentei promisiuni de vanzare-cumparare".

Mi-a spus de asemenea, ca nu poate nota antecontractul in CF a terenului, deoarece asta ar insemna sa mentioneze acest lucru in antecontractele celorlalti care au mai rezervat / vor mai rezerva in acest complex.

Ciudat este ca in acelasi draft de antecontract mai apare o clauza:
"Noi, partile contractante, am luat la cunostinta de art. 906 din codul civil si nu solicitam notarea in cartea funciara a imobilului a prezentei promisiuni bilaterale de vanzare cumparare".
Cumva aceasta clauza o anuleaza pe cea care-mi permite inscrierea in CF dupa operatiunea de dezmembrare? Ar trebui sa insist sa nu fie trecuta in antecontract aceasta clauza? Este adevarat ca legea imi permite sa inscriu antecontractul in CF dupa semnarea acestui document chiar fara a fi nevoie de acordul dezvoltatorului (si chiar inainte de dezmembrare)? Daca da - aceasta clauza mi-ar anula acest drept?

Multumesc frumos si toate cele bune

Alte discuții în legătură

Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)
Notarea promisiunii in cartea funciara SaraK SaraK Buna, Am o nelamurire legata de urmatoarele clauze dintr-un contract de rezervare: [i]4.1 Promisiunea nu va fi notată în Cartea Funciară. În cazul ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)