avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

Buna ziua,

Bunicul meu a murit acum 8 ani. Nu s-a facut succesiunea dupa ce a murit.
De la decesul bunicii a trecut o luna. Bunicii au cinci copii din care unul decedat (cel decedat are sotie si patru copii).
Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari. Daca se deschide succesiune:
1. Trebuie sa se deschida succesiune dupa bunicul si apoi dupa bunica sau cum trebuie procedat?
2. Cine trebuie sa fie la notar cand se dezbate succesiunea?
3. Cum se imparte averea?
4. Ce taxe trebuie platite si orientativ onorariul notarului?
Cel mai recent răspuns: AdrianMa , utilizator 18:12, 19 Septembrie 2013
Bună ziua,

1) După bunic trebuie dezbătută sucesiunea doar dacă există bunuri care i-au aparţinut şi lui (deci pe care le-a avut în proprietate), sau dacă aveţi nevoie să faceţi dovada calităţii de moştenitor după acesta.

2) Presupunând că nimeni nu a renunţat şi nu este străin de succesiune, la notar trebuie să fie toţi copiii celor doi bunici, precum şi copiii celui decedat (adică nepoţii bunicilor din partea copilului decedat).
Dacă acest copil a decedat în urma oricăruia dintre cei doi defuncţi (sau doar în urma bunicii, dacă se va dezbate doar succesiunea după aceasta), atunci trebuie să se prezinte şi soţia copilului decedat.

Logica:
Succesiunea este succesivă (este vorba, de fapt, despre două succesiuni - una pentru bunic, una pentru bunică). Dacă acel copil a decedat înaintea părinţilor săi, atunci în locul său, vin prin reprezentare, copiii lui.

Dar dacă acel copil a decedat în urma unuia dintre părinţii săi, atunci vor fi trei succesiuni succesive, pentru că el vine la succesiune în nume propriu după cel puţin unul dintre părinţi, şi atunci, este normal ca la succesiunea sa să vină şi soţia.

Cred că v-am complicat puţin. Poate vă voi lămuri la pasul următor.

3) Averea se împarte în mod egal la cei patru copii, deci în cele dn urmă, fiecare va avea câte 1/4 din avere.
Pe tulpina copilului decedat, vin copiii acestuia, în mod egal.

Dacă acest copil a murit după bunică, atunci vine şi soţia (moşteneşte 1/4 din 1/4 iar copiii moştenesc 3/4 din 1/4). Asta numai raportat la averea bunicilor (care vă interesează pe dumneavoastră), pentru că în succesiunea copilului postdecedat, pot fi "prinse" şi alte bunuri care se aflau în patrimoniul lui.

Dacă acest copil a murit numai după bunic, atunci cotele se schimbă (vă rog să-mi spuneţi dacă aceasta este situaţia, ca să vi le calculez).

În orice caz, copiii copilului decedat, sau copiii + soţia copilului decedat, vor avea împreună fix 1/4 din averea bunicilor (respectiv socrilor, dacă este vorba şi despre soţie).

4. Este foarte greu de spus, deoarece nu există un nivel "orientativ" (trebuie calculat în funcţie de masa succesorală).

Dacă dezbateţi succesiunea bunicului, atunci veţi plăti la stat 1% din valoarea bunurilor imobile, ca impozit prevăzut de art. 77 indice 1 din Codul fiscal.
La fel şi în cazul bunicii, dacă finalizaţi succesiunea după aceasta la mai mult de 2 ani de la data decesului său.
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
fiul a decedat inaintea celor doi bunici
Atunci situaţia se simplifică. Nu mai trebuie dezbătută succesiunea lui în ceea ce priveşte averea bunicilor, deoarece copiii "se ridică" în locul său la succesiunea bunicilor, prin reprezentare.

ªi vor culege dreptul de 1/4 al tatălui lor, pe tulpina sa.
Buna ziua, am urmatoarea speta: suntem 6 frati, trebuie sa dezbatem succesiunea in urma decesului mamei decedata in 2006. In cauza sunt 6 ha teren arabil lasate mostenite de la parintii acesteia.Deci titlul de proprietate este numai pe numele mamei nu si al tatalui nostru. Tatalui nostru ai revine o cota din aceasta suprafata? Imi puteti spune orientativ cuantumul taxelor notariale? Unul dintre frati incearca sa ne amane spunand ca nu are bani pentru plata taxelor exista vreo modalitate de a dezbate succesiunea (in afara solutiei de a imparti suma ce-i revine ei intre noi ceilalti si de a o achita noi) ?
@MMARI
Daca tatal dvs. traieste si era casatorit cu mama dvs. la data decesului ei, atunci va mosteni si el, in cota de 1/4. Restul de 3/4 se impart in 6 parti egale, pt cei 6 frati.
Daca va intelegeti toti amiabil, mergeti la notar. Daca nu, apelati la instanta. In instanta plateste cine a introdus actiunea, iar cheltuielile se impart la sfarsit intre toti, proportional cu cota lor.
Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei succesorale.
Din pacate, pt ca au trecut mai mult de 2 ani de la deces, veti plati si impozit.

Alte discuții în legătură

Succesiune - cine ce drepturi are? adi78ro adi78ro Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion. Măriuca se ... (vezi toată discuția)
Drept civil-mosteniri AD8AN AD8AN Subiect=titlu de proprietate Va rog sa ma ajutati,cu raspunsurile dumneavoastra,pentru care va multumesc anticipat,raspunsuri referitoare la urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)