avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Cine ce drepturi are?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Cine ce drepturi are?

Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion.

Măriuca se căsătoreşte cu Vasile şi se mută la acesta.

Ionel se căsătoreşte cu Ana şi rămân în casa părinteasca împreună cu Ion şi Maria. Ionel şi Ana fac doi copii: Paul si Dan. Toţi şase (Ion, Maria, Ionel, Ana, Paul şi Dan) locuiesc în casa părintească.

Vine Revoluţia, Ion (împreună cu Maria??) primeşte titlu de proprietate pe casa părintească şi 5 ha teren extravilan.

Ionel moare iar Ana împreună cu copii Paul şi Dan pleacă din casa părintească. În casă rămâne Ion şi Maria.

Maria moare iar Ion doreşte deschiderea succesiunii.
Daca titlul de proprietate (casa, terenul) e pe numele lui Ion, e nevoie de succesiune?
Cine trebuie sa vină la succesiune şi ce drepturi are?
Ana are drepturi (dacă da, care?)?
Măriuca are drepturi (dacă da, care?)?
Copii (majori) Paul şi Dan au drepturi (dacă da, care?)?


Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 14:38, 6 Aprilie 2012
Pe scurt exista o familie cu doi copii, moare sotul spravietuitor si ramane sotia si cei doi copii, ( nu are relevanta daca sunt casatoriti, Simplu, vor culege succesiunea, oricare ar fi ea, sotia cu o cota de 1/4 si copii de 3/4, eu asa am inteles, din toata aceasta insiruire.
buna ziua,

din cele prezentate mai sus se deduc urmatoarele:
1. daca dupa revolutie dr de proprietate a fost dobandit in baza unui Titlu de proprietate emis in baza legii nr.18 in vederea reconstituirii dreptului de proprietate atunci 100% titlul se refera doar la teren si Nu la casa
2. pe titlul de proprietate se vede cine este proprietarul Ion sau Ion si Maria. mai mult ca sigur dat fiind ca e vb de o mostenire a lui Ion de la parinti proprietar al terenului este doar Ion.
3. constructia a fost dobandita doar de Ion prin mostenire de la parintii sai; in acest sens trebuie sa existe un certificat de mostenitor .

daca toate cele de mai sus se confirma intreg imobilul-teren si constructie sunt proprietatea exclusiva a lui Ion. pe cale de consecinta ca urmare a intervenirii decesului dnei Maria in masa succesorala nu va fi inclusa nicio cota din teren si constructie
Mulţumesc pentru răspunsuri. Dacă totuşi proprietatea a fost a ambilor soţi (Ion şi Maria), la succesiune cine are drepturi?
Soţul supravieţuitor (Ion)? În ce cotă parte?
Fiica Mariei (Măriuca - plecată din casă în urma căsătoriei cu Vasile)? Cât anume?
Nora Mariei (Ana)? Cât anume?
Nepoţii Mariei (Paul şi Dan)?

Mulţumesc!
fcam, există într-adevăr o familie cu doi copii. Soţul, tatăl copiilor moare. Probabil că lucrurile ar sta aşa cum spui, însă există şi sora tatălui copiilor, Măriuca. Ei ce parte îî revine?
Succesiunea Mariei se transmite in urmatoarele cote:

1/4 sotul supravietuitor (Ion)
3/4 copiii Mariei (3/4 : 2 = 3/8 fiecare)

Fiica Mariei (Mariuca) este in viata si isi primeste partea de 3/8 din averea Mariei.
Dar fiul Mariei (Ionel) este decedat inaintea Mariei. Si atunci, in locul lui Ionel vor veni copiii lui (Paul si Dan) care primesc partea (3/8) care s-ar fi cuvenit tatalui lor daca ar mai fi fost in viata (3/8 :2)

Altii (cum ar fi nora Mariei) nu au ce sa caute la succesiunea Mariei.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Dupa moartea sotului, sotia are dreptul la moștenirea lasata ... Papell Papell Dupa moartea sotului,sotia are dreptul la moștenirea lasata de parintii sotului?(acestia fiind căsătoriti la data decesului) (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara ... geta2005 geta2005 Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara copii, sotul singur la părinți moare primul apoi moare mama lui , tatăl mort cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Concubinaj-mostenire elena si ion sunt casatoriti, au doi copii ... Para81 Para81 Concubinaj-mostenire Elena si Ion sunt casatoriti, au doi copii Irina si Paul. Din diferite motive se despart dar nu divorteaza! Ion traieste de cca. 20 de ... (vezi toată discuția)