avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara ...

Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara copii, sotul singur la părinți moare primul apoi moare mama lui , tatăl mort cu multi ani in urma, are dreptul sotia supraviețuitoare la mostenire din partea mamei soțului ei?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: geta2005 , utilizator 10:10, 3 Octombrie 2023
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
Soția (nora) nu își moștenește soacra. Între ele nu există legătură de rudenie. (nora/ginerele și socrul/soacra sunt afini, nu sunt rude).

Se întâmplă ca parte din averea soacrei să ajungă la noră prin ... voia Domnului (datorită ordinii deceselor, care e nu e hotărâtă de știința dreptului), atunci când soțul își moștenește mama și apoi soția își moștenește soțul. Bunăoară, în speță, parte din averea tatălui/socrului (primul decedat) a fost moștenită de fiul său și această parte (dacă mai există ceva din ea) va fi retransimisă soției supraviețuitoare a fiului (nora). Dar nu pentru că nora și-ar fi moștenit socrul, ci pentru că soția supraviețuitoare moștenește (din) averea soțului ei, avere în care intră tot ce avea el, indiferent de unde avea.

Dar în speță fiul (soțul) nu și-a moștenit mama, pentru că el era deja mort la data decesului mamei sale. Și, viii îi moștenesc pe cei morți, nu viceversa. (sau, juridic exprimat, principala condiție pentru a moșteni este: să existe, condiție pe care el nu o îndeplinea).

Averea soacrei va fi moștenită de copiii ei în viață (dacă mai există) și nepoții de fiu predecedat (dacă există).
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Soacra nu mai are alti copii si nici fiul decedat nu are copii, în acest caz cine vine la mostenire?

rudele pana la gradul 4 inclusiv, iar in lipsa oricaror mostenitori statul
geta2005 a scris:

Soacra nu mai are alti copii si nici fiul decedat nu are copii, în acest caz cine vine la mostenire?

Multumesc ? O zi frumoasa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O bunică lasă moștenire unui nepot de fiu un apartament. nepotul mai are de dezbătut succesiunea după tata, poate avea probleme din cauza datoriilor părinților? Adi20000 Adi20000 Buna ziua, O bunica, proprietara, lasa mostenire unui nepot de fiu un apartament. Fiul a decedat, dar avea datorii la banci. Sotia fiului traieste si are ... (vezi toată discuția)
Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Dupa moartea sotului, sotia are dreptul la moștenirea lasata ... Papell Papell Dupa moartea sotului,sotia are dreptul la moștenirea lasata de parintii sotului?(acestia fiind căsătoriti la data decesului) (vezi toată discuția)