Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara copii, sotul singur la părinți moare primul apoi moare mama lui , tatăl mort cu multi ani in urma, are dreptul sotia supraviețuitoare la mostenire din partea mamei soțului ei?
Multumesc!
romascanu
Moderator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu.
Soția (nora) nu își moștenește soacra. Între ele nu există legătură de rudenie. (nora/ginerele și socrul/soacra sunt afini, nu sunt rude).
Se întâmplă ca parte din averea soacrei să ajungă la noră prin ... voia Domnului (datorită ordinii deceselor, care e nu e hotărâtă de știința dreptului), atunci când soțul își moștenește mama și apoi soția își moștenește soțul. Bunăoară, în speță, parte din averea tatălui/socrului (primul decedat) a fost moștenită de fiul său și această parte (dacă mai există ceva din ea) va fi retransimisă soției supraviețuitoare a fiului (nora). Dar nu pentru că nora și-ar fi moștenit socrul, ci pentru că soția supraviețuitoare moștenește (din) averea soțului ei, avere în care intră tot ce avea el, indiferent de unde avea.
Dar în speță fiul (soțul) nu și-a moștenit mama, pentru că el era deja mort la data decesului mamei sale. Și, viii îi moștenesc pe cei morți, nu viceversa. (sau, juridic exprimat, principala condiție pentru a moșteni este: să existe, condiție pe care el nu o îndeplinea).
Averea soacrei va fi moștenită de copiii ei în viață (dacă mai există) și nepoții de fiu predecedat (dacă există).