Subiect: Nora isi mosteneste socrii ?
Buna seara.
Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta?
Bunicul meu a decedat si in urma acestuia a ramas un teren. La data decesului el avea 2 fii, Acestia nu au deschis succesiunea. In urma cu 3 luni unul dintre ei, IC, a decedat, iar celalat fiu, MI a deschis succesiunea dupa parintii lor.
Deoarece IC, fiul decedat era casatorit si are un baiat. Spuneti-mi va rog, la mostenire cine are dreptul si cat ii revine fiecaruia dintr-un teren de 400 m. Are drept si sotia supravietuitoare? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Luminita Coman
Din mesajul dvs. inteleg ca la data decesului bunicului cei 2 fii ai acestuia traiau. Daca am inteles corect, lucrurile stau in felul urmator:
- Succesiunile se fac in ordinea deceselor, adica mai intai se face succesiunea dupa bunic si mostenitorii acestuia sunt sotia/bunica (daca era in viata, in cota de 1/4) si cei 2 fii (in cota de 3/8 pentru fiecare). In concluzie, IC mosteneste 3/8 din 400 m2, adica 150 m2.
- La succesiunea dupa IC, mostenitori sunt sotia acestuia si fiul. In masa succesorala intra si mostenirea de la bunicul (tatal lui IC). Pe acelasi model, sotia mosteneste 1/4 din masa succesorala, iar fiul 3/4.
corect ce spuneti, mai putin referirea la cei 150 m2, ... IC mosteneste 3/8 din "fiecare milimetru" patrat care intra in compunerea celor 400 m2 si nu un lot individualizat.
Imi permit sa adresez aici o intrebare pentru ca ma confrunt cu o situatie similara numai ca este vorba de o proprietate apartinand exclusiv bunicii iar in momentul decesului acesteia unul din fii era deja decedat.
Intrebarea ar fi cat mosteneste fiul in viata , cat nepotii (cate 2 de la fiecare fiu) si cat nora.
In speranta ca nu am deranjat pe nimeni cu intrebarile mele , va multumesc anticipat.
Fiul in viata mosteneste 1/2 din ce a detinut mama sa (bunica dvs ).
Fiului decedat ii revine cealalta jumatate a masei succesorale, si acest fiu este reprezentat de sotia sa (nora bunicii) care va mosteni 1/4 din din jumatatea fiului decedat si cei 2 copii(nepotii bunicii dupa fiul decedat) care impreuna vor mosteni 3/4 din jumatatea tatalui.
De pe urma bunicii, respectiv soacrei, cei 2 nepoti ai fiului decedat vor mosteni 3/8 din averea bunicii iar nora 1/8 din din averea soacrei.
Ceilalti 2 nepoti nu vor mosteni nimic de la bunica lor.