avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil-mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil-mosteniri

Subiect=titlu de proprietate

Va rog sa ma ajutati,cu raspunsurile dumneavoastra,pentru care va multumesc anticipat,raspunsuri referitoare la urmatoarele probleme:
1.Maria,depune in termen legal ,(martie 1991),cerere de reconstituire a proprietatii,in baza Legii 18/1991,cerere inregistrata la Primarie,completata pe formularul special,pus la dispozitie de catre Primarie ,in care mentioneaza ca terenul solicitat,in suprafata de 4 ha,a apartinut sotului dumneaei,decedat inainte de 1989,iar terenul a fost primit de sotul decedat ,de la tatal acestuia,conform Incheierii judecatoresti din 1959,anexata cererii,Incheiere care cuprinde toate parcelele ,cu numar topo,cu suprafata fiecareia si bineinteles,locul unde se afla fiecare.Depune toate actele de stare civila necesare dovedirii calitatii sale, .Depune de asemenea o Declaratie,completata pe un formular pus la dispozitie de Primarie,prin care declara ca solicita 4 ha teren.Maria are trei copii,care nu au depus cereri de reconstituire.Concomitent cu Maria,cumnatul sau Ion,depune in nume personal,cerere inregistrata in termen legal la Primarie,prin care solicita 3 ha de teren,lasate de tatal sau,ca si fratelui =sotul Mariei=,teren ce se regaseste distinct in aceeasi Incheiere legala,din 1959.Socrul Mariei a detinut 7 ha teren,pe care le-a impartit legal,la Judecatorie,copiilor.
In anul 2000,Maria decedeaza.
In anul 2004 se emite un singur titlu de proprietate,pentru o suprafata de 7 ha,avind ca titulari pe Ion si pe cei trei copii ai Mariei.Maria nu figureaza pe titlul de proprietate. Precizez urmatoarele :
-in 1994 se face succesiunea dupa sotul Mariei, doi dintre copiii Mariei renunta in favoarea celui de al treilea,
-in 1996 Maria face contract de intretinere cu cel de al treilea copil,care a devenit si mostenitorul tatalui ,adica al sotului Mariei.
-la rindul mostenitor al defunctului din titlul de proprietate nu scrie nimic
-dupa decesul Mariei,nu s-a depus la dosarul titlului neemis nici o dovada cum ca ar fi decedat
Intrebarile sint :
1.Cum este posibil ca Maria,care s-a conformat legii,nu a primit titlu de proprietate?
2. Nu era normal ca Ion sa primeasca titlu de proprietate pe 3 ha ,cit avea de la tatal sau cu documente si cit a solicitat de fapt si de drept, iar Maria,sotia supravietuitoare a fratelui lui Ion ,sa primeasca alt titlu de proprietate pe 4 ha ,cit a avut legal sotul sau,cu documente de la tatal acestuia,4 ha solicitate de Maria cu documente justificative?
3.De ce s-a emis un singur titlu pe 7 ha =3ha Ion+4 ha fratele ,prin Maria,daca tatal lor,le-a impartit averea in 1959,prin documente legale,valide,autentice?Precizez ca tatal celor doi frati a decedat inaintea sotului Mariei.
4.De ce apar pe titlul de proprietate toti cei trei copii ai Mariei,,tinind cont ca reconstituirea se face doar la cerere si nu au cerut in termen legal,iar succesiunea dupa tatal lor,ii inlatura pe cei doi renuntatori de la orice mostenire actuala sau viitoare,datorita caracterului total al renuntarii,iar renuntarea s-a facut cu mult inainte de emiterea titlului de proprietate?
5.Ce se poate face acum,concret,in scopul corectarii erorilor existente?
Cu speranta ca s-a inteles alambicata situatie prezentata anterior,va multumesc tuturor celor care doriti sa ma ajutati cu raspunsuri care ar putea clarifica starea de fapt,existenta.
Daca sint necesare alte precizari,sau detalieri,le inserez imediat.
Va multumesc pentru intelegere.
Cu respect
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:29, 17 Februarie 2015
Daca nu ,,condensati", nu veti primi niciun raspuns!
De trei ori am inceput sa citesc si tot de atatea ori am renuntat.
Va multumesc pentru atentia acordata si pentru sfatul dumneavoastra.
Am considerat ca o redare condensata genereaza confuzii si de aceea am detaliat,am scris nume distinctive,suprafete,ani. Incerc sa redau o forma condensata a intrebarilor postate..

Rezumat :
Maria depune in termen legal ,cerere corecta si completa de reconstituire a proprietatii sotului ei decedat,impreuna cu toate documentele justificative care atesta suprafata terenului primit de sotul sau cu documente autentice,de la parintii lui.
Ion,fratele sotului Mariei procedeaza identic cu Maria,solicitind terenul pe care el l-a primit de la parinti,teren diferit ca suprafata si amplsament fata de terenul sotului Mariei.In 2004 se emite un singur titlu de proprietate avind ca titulari pe : Ion si pe cei 3 copii ai Mariei,fara a fi mentionat in titlu cine este defunctul mostenit.Suprafata totala din titlu = suprafata ceruta de Ion +suprafata ceruta de Maria.
Precizari : inainte de emiterea titlului,Maria si cei 3 copii dezbat succesiunea dupa sot,respectiv tata decedat=proprietarul terenului.Maria si 2 copii renunta in favoarea celui de al treilea copil.Ulterior Maria face contract de intretinere cu al treilea copil,acelasi singur acceptant al mostenirii tatalui.
Intrebari :
1.Cum este posibil ca Maria sa nu figureze pe titlul de proprietate?
2.Cum se poate face sistarea comunitatii de bunuri?
3.Cit,ce cota de proprietate, se cuvine celui de al treilea copil care si-a mostenit tatal ,avind certificat de mostenitor si mama ,prin contract de intretinere?Cum poate acesta sa faca iesirea din indiviziune?Fratii sai renuntatori cu declaratie notariala la succesiunea tatalui,mai pot mostenii terenul din titlul emis mult mai tirziu decit data renuntarii la succesiunea tatalui?
Multumesc din suflet pentru raspunsurile dumneavoastra.
Invitatie la discutie
Va rog respectuos,comunicati-mi parerea dumneavoastra.
Multumesc.
Cu respect,
V-ati adresat mie sau asa, in general ?
Acum, citind forma ,,condensata", m-am lamurit, dar mi-ar fi greu sa va lamuresc si pe d-voastra :yes:
Notiunile nu-mi sunt total straine, dar un raspuns riguros (asa doriti!) ar presupune sa stau sa ma documentez, asa ca las pe altii mai priceputi sa va raspunda.
E vorba de studiat ordinea cronologica a depunerii cererilor de reconstituire coroborate cu data dezbaterii succesiunii...
Iesirea din indiviziune se poate face pe doua cai:
-la notar, prin buna intelegere, adica fiecare accepta ,,bucata" lui, individualizata prin marime si situare in teren
-in instanta, cu expertize si cu tot alaiul. Costa!
La punctul 3 ori n-am inteles eu, ori ati ,,condensat" prea mult.
Mama si doi frati au renuntat la mostenire in favoarea celui de-al treilea, deci acesta va mosteni in cota de 1/1 partea tatalui decedat.
Renuntarea (notarul atrage atentia celui/celor ce o facasupra ireversibilitatii actului!) data e buna data!
Doar in cazul unui iresponsabil (dovedit prin acte medicale, comisii, etc, etc), ar mai fi cale de intors, dar nici atunci nu-i nimic sigur.
Ce-ar fi ca in fiecare saptamana sau o data pe an sa se razgandeasca fiecare?!
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate - partaj judiciar aurelsmeu aurelsmeu Buna seara, Indraznesc sa va supun atentiei un caz de partaj judiciar care se tot amana de la o luna la alta si care nu-l pot intelege deoarece nu am ... (vezi toată discuția)
Indivizibilitate sau nu a certificatului de mostenitor? ( decizia xi a iccj din 5.02.2007) Anneliese Anneliese In urma decesului tatalui s-a emis un certificat de mostenitor, in anul 1980, pe numele sotiei si a unuia dintre cei 4 copii. Ceilalti trei sunt renuntatori. ... (vezi toată discuția)
Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)