avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil-mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil-mosteniri

Subiect=titlu de proprietate

Va rog sa ma ajutati,cu raspunsurile dumneavoastra,pentru care va multumesc anticipat,raspunsuri referitoare la urmatoarele probleme:
1.Maria,depune in termen legal ,(martie 1991),cerere de reconstituire a proprietatii,in baza Legii 18/1991,cerere inregistrata la Primarie,completata pe formularul special,pus la dispozitie de catre Primarie ,in care mentioneaza ca terenul solicitat,in suprafata de 4 ha,a apartinut sotului dumneaei,decedat inainte de 1989,iar terenul a fost primit de sotul decedat ,de la tatal acestuia,conform Incheierii judecatoresti din 1959,anexata cererii,Incheiere care cuprinde toate parcelele ,cu numar topo,cu suprafata fiecareia si bineinteles,locul unde se afla fiecare.Depune toate actele de stare civila necesare dovedirii calitatii sale, .Depune de asemenea o Declaratie,completata pe un formular pus la dispozitie de Primarie,prin care declara ca solicita 4 ha teren.Maria are trei copii,care nu au depus cereri de reconstituire.Concomitent cu Maria,cumnatul sau Ion,depune in nume personal,cerere inregistrata in termen legal la Primarie,prin care solicita 3 ha de teren,lasate de tatal sau,ca si fratelui =sotul Mariei=,teren ce se regaseste distinct in aceeasi Incheiere legala,din 1959.Socrul Mariei a detinut 7 ha teren,pe care le-a impartit legal,la Judecatorie,copiilor.
In anul 2000,Maria decedeaza.
In anul 2004 se emite un singur titlu de proprietate,pentru o suprafata de 7 ha,avind ca titulari pe Ion si pe cei trei copii ai Mariei.Maria nu figureaza pe titlul de proprietate. Precizez urmatoarele :
-in 1994 se face succesiunea dupa sotul Mariei, doi dintre copiii Mariei renunta in favoarea celui de al treilea,
-in 1996 Maria face contract de intretinere cu cel de al treilea copil,care a devenit si mostenitorul tatalui ,adica al sotului Mariei.
-la rindul mostenitor al defunctului din titlul de proprietate nu scrie nimic
-dupa decesul Mariei,nu s-a depus la dosarul titlului neemis nici o dovada cum ca ar fi decedat
Intrebarile sint :
1.Cum este posibil ca Maria,care s-a conformat legii,nu a primit titlu de proprietate?
2. Nu era normal ca Ion sa primeasca titlu de proprietate pe 3 ha ,cit avea de la tatal sau cu documente si cit a solicitat de fapt si de drept, iar Maria,sotia supravietuitoare a fratelui lui Ion ,sa primeasca alt titlu de proprietate pe 4 ha ,cit a avut legal sotul sau,cu documente de la tatal acestuia,4 ha solicitate de Maria cu documente justificative?
3.De ce s-a emis un singur titlu pe 7 ha =3ha Ion+4 ha fratele ,prin Maria,daca tatal lor,le-a impartit averea in 1959,prin documente legale,valide,autentice?Precizez ca tatal celor doi frati a decedat inaintea sotului Mariei.
4.De ce apar pe titlul de proprietate toti cei trei copii ai Mariei,,tinind cont ca reconstituirea se face doar la cerere si nu au cerut in termen legal,iar succesiunea dupa tatal lor,ii inlatura pe cei doi renuntatori de la orice mostenire actuala sau viitoare,datorita caracterului total al renuntarii,iar renuntarea s-a facut cu mult inainte de emiterea titlului de proprietate?
5.Ce se poate face acum,concret,in scopul corectarii erorilor existente?
Cu speranta ca s-a inteles alambicata situatie prezentata anterior,va multumesc tuturor celor care doriti sa ma ajutati cu raspunsuri care ar putea clarifica starea de fapt,existenta.
Daca sint necesare alte precizari,sau detalieri,le inserez imediat.
Va multumesc pentru intelegere.
Cu respect
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:29, 17 Februarie 2015
AD8AN a scris:

- De ce nu apare Maria pe titlu?


Din nimereala :)
Ma iertati, dar e haios. Ăştia o tin din greşeala în greşeală si :) se izbesc de adevar.

Emitentul titlului (din 2004) habar n-are ca Maria era ...ingropata din 2000. (spuneati ca dosarul nu contine certificatul de deces). Cu toate acestea, o nimereste bine atunci cand trece pe titlu pe copiii Mariei.

Ai Mariei! - acesta este "amanuntul" esential.

Maria a acceptat (nu sariti!) mostenirea sotului sau (fratele lui Ion).
Sotul ei era mort inainte de 1989. Iar Maria a acceptat mostenirea sotului ei prin insasi cererea pe care a facut-o comisiei in anul 1991

Maria nu mai putea sa renunte in anul 1994 la o mostenire pe care o acceptase DEJA inca din anul 1991. Nemaivorbind de faptul ca o adevarata renuntare nu se face ...aşaaa...prin preajma parastastului de 7 ani si cu ocazia cantarii vesnicei pomeniri, ci in termenul de optiune succesorala (care pe atunci era de 6 luni de la deces si in speta era trecut de cand baba cu colacii).

Cei trei copiii stau bine pe titlu in calitatea lor de mostenitori ai Mariei!
Niciunul dintre ei nu a renuntat la mostenirea mamei lor Maria, care l-a randul ei si-a mostenit sotul.



- De ce nu i s-a emis lui Ion titlu separat?


Mi-e greu sa pricep de ce n-au tinut seama de Sentinta din 1959.



- De ce apar cei 2 copii Renuntatori in 1994,pe titlul din 2004 ?Renuntarea nu este totala,pentru bunuri prezente si viitoare ?


Aceasta "renuntare" va incurca putin socotelile/discutiile la imparteala.
Dar, repet, renuntatorii la mostenirea tatalui lor, nu sunt si renuntatori la mostenirea mamei lor, Maria.

Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate - partaj judiciar aurelsmeu aurelsmeu Buna seara, Indraznesc sa va supun atentiei un caz de partaj judiciar care se tot amana de la o luna la alta si care nu-l pot intelege deoarece nu am ... (vezi toată discuția)
Indivizibilitate sau nu a certificatului de mostenitor? ( decizia xi a iccj din 5.02.2007) Anneliese Anneliese In urma decesului tatalui s-a emis un certificat de mostenitor, in anul 1980, pe numele sotiei si a unuia dintre cei 4 copii. Ceilalti trei sunt renuntatori. ... (vezi toată discuția)
Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)