avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedari terenuri si mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedari terenuri si mosteniri

Buna seara,
Referitor la retrocedarea terenurilor, am o speta destul de complicata. Bunicul meu, proprietar al unui teren de 60 ha, a avut doi copii, ambii decedati....o fata, careia i-a constituit dota, cu act dotal legal, pentru suprafata de 25 de ha, in anul 1949. Pentru restul terenului, de 35 ha, care in mod normal ar fi trebuit sa ii revina fiului, sora mai poate emite pretentii? Mentionez faptul ca dupa reconstituirea suprafetei de 25 ha, pe care era proprietara, prin act dotal, aceasta nu a mai facut cerere de retrocedare pentru restul terenurilor, dar, dupa decesul sau, mostenitorii, respectiv fiicele, considera ca au drept de mostenire si asupra celor 35 ha, care imi revin mie, ca mostenitor unic al tatalui meu....desi nici acestea nu au facut vreo cerere de retrocedare in timp util. Mai mult decat atat, a existat un proces, in anul 1993, prin care fiica arata ca daca i se reconstituie dreptul de proprietate asupra celor 25 ha, pe un anumit amplasament, nu mai emite pretentii asupra celorlalte 35, dar fiicele doresc sa conteste in instanta si acest fapt, deoarece una dintre ele a reprezentat-o prin procura pe mama sa si sustine ca nu a fost atenta in momentul cand a semnat. Totul pare de scoala elementara, stiu, dar multe s-au intamplat in justitie in ultima vreme, de aceea cer sfatul dv. Mai mentionez ca din suprafata de 35 ha care imi revenea, nu mi s-au retrocedat pana acum decat 25. Ca atare, discutia este pentru restul de 10 ha, pe care am primit de la primarie un titlu de proprietate, anulat ulterior partial, respectiv in privinta amplasamentului. Deoarece retrocedarea se facuse pe terenurile unei statiuni de cercetari, instanta a decis sa mi se schimbe amplasamentul. Dar desi am o hotarare judecatoreasca din anul 2008, primaria inca nu i-a dat curs, sub pretextul ca nu s-a facut inca inventarierea terenurilor si ca atare nu se stie ce alt amplasament sa imi atribuie (mentiune verbala, deoarece in scris nu mi s-a raspuns niciodata la toate petitiile facute prin care ceream sa mi se explice de ce nu se pune in aplicare hotararea judecatoresca din anul 2008). Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde la cele doua intrebari: 1.daca mai pot solicita verisoarele mele cota parte din aceste 10 ha si 2: ce arme legale am pentru a determina primaria sa dea curs hotararii judecatoresti de a-mi desemna un alt amplasament pentru cele 10 ha, pe care am titlul legal de proprietate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2021
mona constantin, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 08:05, 14 Februarie 2021
Bună ziua,
Pentru un răspuns complet, ar trebui studiate documentele pe care le aveți.
O zi frumoasă!
Astfel de probleme care au necesitat o perioadă de zeci de ani probajil pt a fi soluționate nu.pot să fie lamurite cu un răspuns un forum.Mergeti cu copii după acte la un av discutați cu actele in fata si o sa vs lămuriți.De ex la legea 10/2000 există un drept de accrescamant persoana care formula notificare beneficia si de cota celor care nu formulasera La legea 18 ,legile fondului funciar au fost alte situații,trebuiesc studiate documentele depuse prin care se solicita reconstituirea,etc.
Multumesc pentru raspuns. Evident ca am prezentat documentele la n cabinete de avocatura, in toti acesti ani...dar nu s-a miscat nimic...au fost doar diverse unor taxe de achitat. De aceea am incercat sa vad aici o opinie....Pe de alta parte, trebuie sa contactez un avocat din baroul judetului respectiv, nu pot apela la dv. Toate cele bune.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2021
mona constantin, utilizator
Cu atât mai mult dacă este vorba despre o problema mai complexa pe un forum răspunsul poate să fie pur orientativ.Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au fãcut obiectul dotei mimisarbu@yahoo.com mimisarbu@yahoo.com N.V.a avut 4 fiice Despina ,Elena ,Maria ,Ana .Decesul lui NV a avut loc in 12 aprilie 1945, la 23 aprilie s-a facut proces verbal de evaluare a averii ramase ... (vezi toată discuția)
Care e procedura (etapele) de la aprobarea retrocedarii la punerea in psosesie? Balaurul Balaurul Pe legea 247/2005, in zona colinară necooperativizată am solicitat retrocedarea in natura, pe vechile amplasamente, a 30 HA teren agricol. Dupa multe ... (vezi toată discuția)
Importanta unui act dotal renata renata Va rog sa ma ajutati sa gasesc solutia optima in problema mea. Pe scurt ... sunt unic mostenitor al bunicii mele, care a decedat anul trecut. De la ea mi-a ... (vezi toată discuția)