Stabilirea prejudiciului adus angajatorului de un angajat trebuie sa se faca conform codului muncii, adica in cadrul procedurii de cercetare disciplinara prealabila, fara de care orice decizie de imputare este de drept nula.
In conditiile in care prejudiciul a fost produs de mai multi angajati, angajatorul trebuie sa stabileasca in ce masura se face vinovat fiecare din cei implicati in producerea acestui prejudiciu.
Cum in cele mai multe cazuri angajatorul nu respecta litera legii, atat in ceea ce priveste documentele legate de intrarea-iesirea din gestiune (NIR-uri, bonuri de transfer, monetare, inventariere, etc.), cat si in ceea ce priveste dreptul muncii (fisa postului - semnata de angajat, regulament intern - cu dovada de aducere la cunostinta angajatului, etc.), nu ii va fi foarte usor sa sustina in instanta recuperarea prejudiciului.
Sfatul meu este sa mergeti in instanta, dar numai asistat de un avocat specializat in dreptul muncii. Veti avea cu siguranta castig de cauza.
P.S. Nu sunt avocat.
orice masura indAm lucrat la o firma, pe post de ajutor de ospatar, luna trecuta sa gasit lipsa in gestiune apoximativ 8000 RON, cu unele ,, verificari ,, suma a ramas la 6000 RON, atunci am fost anuntati ca vom plati aceea suma, totodata cu reducerea salariului cu 25% . Eu mi-am dat demisia nefiind de acord,in primul rand pentru ca nu am de ce plati si un cel din urma in gestiune nu aveam doar noi acces. De atunci si pana in prezent sunt sunata zilnic de jurista firmei pentru a incheia o conventie cu firma sa raman angajata si sa mi se opreasca lunar din salariu sau ma va da in judecata.Atunci am preferat sa ma dea in judecata si facem totul pe cale legala. Este legala o asemenea conventie? Unde ma pot adresa pentru a solutiona problema?