avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventie de plata intre angajat si angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventie de plata intre angajat si angajator

Am lucrat la o firma, pe post de ajutor de ospatar, luna trecuta sa gasit lipsa in gestiune apoximativ 8000 RON, cu unele ,, verificari ,, suma a ramas la 6000 RON, atunci am fost anuntati ca vom plati aceea suma, totodata cu reducerea salariului cu 25% . Eu mi-am dat demisia nefiind de acord,in primul rand pentru ca nu am de ce plati si un cel din urma in gestiune nu aveam doar noi acces. De atunci si pana in prezent sunt sunata zilnic de jurista firmei pentru a incheia o conventie cu firma sa raman angajata si sa mi se opreasca lunar din salariu sau ma va da in judecata.Atunci am preferat sa ma dea in judecata si facem totul pe cale legala. Este legala o asemenea conventie? Unde ma pot adresa pentru a solutiona problema?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 12 Octombrie 2009
la ce conventie va referiti. darea in judecata?:O

nu exista asa ceva!
nu specificati de ce v-a dat in judecata
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.
Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.

Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.

Dacă acoperirea prejudiciului nu s-a produs ca urmare a înţelegerii părţilor sau înţelegerea părţilor a intervenit dar nu se execută, singura cale aflată la îndemâna angajatorului păgubit este aceea de a sesiza instanţa de judecată competentă, respectiv tribunalul de la sediul sau domiciliul său.
Stabilirea prejudiciului adus angajatorului de un angajat trebuie sa se faca conform codului muncii, adica in cadrul procedurii de cercetare disciplinara prealabila, fara de care orice decizie de imputare este de drept nula.
In conditiile in care prejudiciul a fost produs de mai multi angajati, angajatorul trebuie sa stabileasca in ce masura se face vinovat fiecare din cei implicati in producerea acestui prejudiciu.
Cum in cele mai multe cazuri angajatorul nu respecta litera legii, atat in ceea ce priveste documentele legate de intrarea-iesirea din gestiune (NIR-uri, bonuri de transfer, monetare, inventariere, etc.), cat si in ceea ce priveste dreptul muncii (fisa postului - semnata de angajat, regulament intern - cu dovada de aducere la cunostinta angajatului, etc.), nu ii va fi foarte usor sa sustina in instanta recuperarea prejudiciului.
Sfatul meu este sa mergeti in instanta, dar numai asistat de un avocat specializat in dreptul muncii. Veti avea cu siguranta castig de cauza.
P.S. Nu sunt avocat.
orice masura indAm lucrat la o firma, pe post de ajutor de ospatar, luna trecuta sa gasit lipsa in gestiune apoximativ 8000 RON, cu unele ,, verificari ,, suma a ramas la 6000 RON, atunci am fost anuntati ca vom plati aceea suma, totodata cu reducerea salariului cu 25% . Eu mi-am dat demisia nefiind de acord,in primul rand pentru ca nu am de ce plati si un cel din urma in gestiune nu aveam doar noi acces. De atunci si pana in prezent sunt sunata zilnic de jurista firmei pentru a incheia o conventie cu firma sa raman angajata si sa mi se opreasca lunar din salariu sau ma va da in judecata.Atunci am preferat sa ma dea in judecata si facem totul pe cale legala. Este legala o asemenea conventie? Unde ma pot adresa pentru a solutiona problema?
Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.

De asemenea, nu mai exista decizia de imputare care se emitea in cazul raspunderii materiale. In prezent, Codul muncii reglementeaza raspunderea patrimoniala.
daca nu ai luat acesti bani nu platesti, trebuie sa-ti dovedeasca in instanta ca lipsesc.

Alte discuții în legătură

Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la angajat ContSters61319 ContSters61319 Buna ziua, Cum poate o firma sa recupereze \"gaurile\" facute de un angajat(reprezentant de vanzari)? I s-a facut inventar iar lipsurile le-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu creat de salariat monica borz monica borz Buna ziua. Ma intereseaza parerea dvs. referitor la recuperarea unui prejudiciu de la un salariat. Daca salariatul recunoaste prejudiciul si este de acord sa-l ... (vezi toată discuția)