avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Activitate saramarie

Activitate saramarie

Cererea scrisa a fost depusa si inregistrata la data de 28.05.2008. Continutul l-am reprodus intr-o postare anterioara. Cu acea ocazie primarul a promis ca va gasi o cale de rezolvare si ca parintii mei vor primi un raspuns scris, insa nu s-a intamplat nimic din toate acestea. Nu stiu in ce alt mod ar putea fi determinati sa faca ceva, din moment ce primaria nu are nimic de pierdut in treaba asta si cu siguranta nimic de castigat.
Si eu sunt de acord in legatura cu demersurile legale, insa dupa cum am spus oamenii de rand sunt prea preocupati sa munceasca si sa isi aduca umila contributie la bunastarea natiunii si nu prea cunosc meandrele sistemului juridic, si probabil ca au invatat de la altii care s-au razboit in instanta si nu au reusit decat sa piarda timp si mai ales bani fara sa li se dea castig de cauza. Este cam greu sa treci peste unele temeri si idei preconcepute.
Din pacate nu cunosc detalii referitoare la aceste aspecte. Voi incerca sa ma informez, insa deocamdata nu prea stiu cum sa procedez. M-am gandit sa incerc eu sa fac ceva pentru ca nu mi s-a parut corect ca niste oameni sa nu se bucure de un lucru pentru care au platit pentru simplul fapt ca sunt oameni simplii si nu si-au cunoscut drepturile insa au avut incredere in acea autoritate care a tot promis ca va rezolva problema. Mie nu-mi sta in fire sa cumpar vorbe de-astea goale, insa locuiesc la o distanta cam mare de locurile natale si nu m-am implicat pana in 2008, cand am mers in audienta la primar si am facut acea solicitare scrisa pentru care am primit un nr. de inregistrare, insa nici un raspuns din partea primariei. Probabil ca juristul institutiei a analizat cazul si a considerat ca oricum parintii mei nu pot face nimic avand in vedere termenul mult prea lung care s-a scurs din 1999, sau poate ca hartia aia o fi ramas intr-un sertar sau chiar a ajuns la cosul de gunoi fara sa mai arunce cineva vreo privire peste ea. Trist este ca povestea asta nu este singulara si atitudinea de lehamite a cetateanului model e tare paguboasa.
Uite ca am ajuns sa divaghez de la subiect... M-am gandit sa ma adresez si institutiei Avocatului Poporului, insa mi-am cam pierdut increderea ca se va rezolva ceva. O persoana binevoitoare m-a sfatuit sa formulez o plangere la DNA, insa eu nu prea vad cum ar putea sa fie acest caz de competenta institutiei respective. Aproape ca mi-ati dat certitudinea ca pe caile obisnuite (actiune in instanta, contentios administrativ) nu sunt sorti de izbanda. In orice caz, multumesc tare mult pentru incercarea de a ma ajuta.
Exact de asta ma temeam, ca este prea tarziu sa se mai faca ceva.
Nu s-a promovat in instanta nici o actiune impotriva primariei, iar restul lucrarilor au fost executate in termen (cel putin asa presupun), cu exceptia a inca 3 beneficiari in afara de parintii mei, care din cate stiu eu nu au actionat in nici un fel, decat probabil au facut presiuni verbale care nu au dus la nimic. Problema celor patru familii care nu au beneficiat de lucrarea pentru care au platit s-a pus in mai multe randuri in sedintele consiliului local, insa de fiecare data s-a concluzionat ca nu exista la bugetul local sumele necesare.
In primul rand multumesc pentru raspuns! Reproduc textual ce au solicitat parintii mei, pentru clarificarea situatiei
Subsemnatul ..................................... va aduc la cunostinta faptul ca in data de 25.04.1999 am incheiat un contract cu Primaria ................., prin care aceasta s-a obligat sa introduca gazul metan pana in fata locuintei.
Intrucat nici pana la aceasta data lucrarea nu a fost executata, iar pretul stabilit a fost achitat integral de subsemnatul beneficiar, va rugam sa luati de urgenta masurile necesare, achitandu-va de obligatiile asumate in baza contractului susmentionat.
Va rog sa imi comunicati punctul dvs. de vedere in termenul stabilit de lege pentru procedura prealabila prevazuta de legea contenciosului administrativ.
Va anexez in copie contractul la care m-am referit.
Cu stima, etc.

Mentionez un aspect care in opinia mea este destul de important. Persoana care era primar la momentul incheierii contractului (1999) este si in prezent primarul comunei.
As mai avea o intrebare. Nu exista vreun termen de prescriptie a dreptului la actiune, avand in vedere ca au trecut peste 10 ani de la data semnarii contractului?
Multumesc de sugestie! Dupa parerea dvs. cam ce sanse sunt sa avem castig de cauza avand in vedere ca au trecut mai bine de 10 ani de la data incheierii contractului?
Buna ziua!
O sa incerc sa va expun cat mai succint problema cu care ma confrunt in speranta ca o sa ma ajutati cu o opinie avizata. In data de 25.04.1999, parintii mei au incheiat cu primaria comunei unde locuiesc un contract pentru introducerea gazului metan pana in fata locuintei. In contractul respectiv se specifica faptul ca
primarul in calitate de girant al indeplinirii la termen si de calitate a lucrarii, prin contractul incheiat cu firma ce va executa lucrarea, sa asigure executarea lucrarii conform proiectului de executie la termenul care se scurge pana la receptia finala a lucrarii in limitele cuantumului pretului care va fi achitat integral sau esalonat la decadele stabilite
. Se mai specifica faptul ca
Primarul se angajeaza ca sumele necesare acoperirii contractului de executie a lucrarii ce nu pot fi acoperite din incasarile contribuabililor sa fie obtinute de la bugetul de stat si bugetul local
. In momentul in care s-a facut proiectul, locuinta parintilor mei, prima casa din comuna aflata la nr. 425 nu a fost inclusa in proiect, din greseala, deoarece locuinta nr. 1 din comuna se afla pe partea opusa a stazii si la aproximativ 100 m mai in interiorul comunei. Aceasta greseala a fost sesizata ulterior si s-a venit cu solutia unei extinderi de proiect. Conducta principala a fost adusa pana la o distanta de aprox. 50 m de locuinta. La un moment dat Directia Regionala de Drumuri si Poduri a intervenit cu o lucrare de indiguire, si cum acea conducta reprezenta o problema, viceprimarul comunei a autorizat scoaterea unei portiuni de aprox. 10 m pentru ca lucrarile de indiguire sa fie finalizate. Ulterior, firma care s-a ocupat de executia lucrarii de introducere a gazului a abandonat lucrarea motivand ca Directia Regionala de Drumuri si Poduri nu avea dreptul sa scoata conducta. In repetate randuri parintii mei au mers in audienta la primar pentru a solicita finalizarea lucrarii a carei plata au efectuat-o integral, insa acesta a motivat in permanenta sa singurul responsabil pentru aceasta problema este viceprimarul, care a autorizat scoaterea conductei, desi in contract primarul, in calitate de reprezentant al primariei, isi asuma raspunderea pentru executarea intocmai a obligatiilor contractuale. Parintii mei au facut si solicitari scrise, care au fost inregistrate la Primarie, insa pana in prezent nu s-a luat nici o masura.
Am solicitat fie finalizarea lucrarii, exact asa cum se specifica in contract, fie restituirea sumelor achitate, in cuantumul actualizat la nivelul anului curent.
Avand in vedere cele de mai sus, ce demersuri considerati ca ar putea fi intreprinse pentru a obliga primaria sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns util!

Cu stima,