avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nerespectare obligatii contractuale de catre Primarie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nerespectare obligatii contractuale de catre Primarie

Buna ziua!
O sa incerc sa va expun cat mai succint problema cu care ma confrunt in speranta ca o sa ma ajutati cu o opinie avizata. In data de 25.04.1999, parintii mei au incheiat cu primaria comunei unde locuiesc un contract pentru introducerea gazului metan pana in fata locuintei. In contractul respectiv se specifica faptul ca
primarul in calitate de girant al indeplinirii la termen si de calitate a lucrarii, prin contractul incheiat cu firma ce va executa lucrarea, sa asigure executarea lucrarii conform proiectului de executie la termenul care se scurge pana la receptia finala a lucrarii in limitele cuantumului pretului care va fi achitat integral sau esalonat la decadele stabilite
. Se mai specifica faptul ca
Primarul se angajeaza ca sumele necesare acoperirii contractului de executie a lucrarii ce nu pot fi acoperite din incasarile contribuabililor sa fie obtinute de la bugetul de stat si bugetul local
. In momentul in care s-a facut proiectul, locuinta parintilor mei, prima casa din comuna aflata la nr. 425 nu a fost inclusa in proiect, din greseala, deoarece locuinta nr. 1 din comuna se afla pe partea opusa a stazii si la aproximativ 100 m mai in interiorul comunei. Aceasta greseala a fost sesizata ulterior si s-a venit cu solutia unei extinderi de proiect. Conducta principala a fost adusa pana la o distanta de aprox. 50 m de locuinta. La un moment dat Directia Regionala de Drumuri si Poduri a intervenit cu o lucrare de indiguire, si cum acea conducta reprezenta o problema, viceprimarul comunei a autorizat scoaterea unei portiuni de aprox. 10 m pentru ca lucrarile de indiguire sa fie finalizate. Ulterior, firma care s-a ocupat de executia lucrarii de introducere a gazului a abandonat lucrarea motivand ca Directia Regionala de Drumuri si Poduri nu avea dreptul sa scoata conducta. In repetate randuri parintii mei au mers in audienta la primar pentru a solicita finalizarea lucrarii a carei plata au efectuat-o integral, insa acesta a motivat in permanenta sa singurul responsabil pentru aceasta problema este viceprimarul, care a autorizat scoaterea conductei, desi in contract primarul, in calitate de reprezentant al primariei, isi asuma raspunderea pentru executarea intocmai a obligatiilor contractuale. Parintii mei au facut si solicitari scrise, care au fost inregistrate la Primarie, insa pana in prezent nu s-a luat nici o masura.
Am solicitat fie finalizarea lucrarii, exact asa cum se specifica in contract, fie restituirea sumelor achitate, in cuantumul actualizat la nivelul anului curent.
Avand in vedere cele de mai sus, ce demersuri considerati ca ar putea fi intreprinse pentru a obliga primaria sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns util!

Cu stima,
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
saramarie, utilizator
Cel mai recent răspuns: saramarie , utilizator 11:08, 14 Octombrie 2009
Cred ca ar trebui sa ii actionati in instanta in temeiul art. 1073 cod civil pentru obligatia de a face
Multumesc de sugestie! Dupa parerea dvs. cam ce sanse sunt sa avem castig de cauza avand in vedere ca au trecut mai bine de 10 ani de la data incheierii contractului?
In cazul in care parintii dumneavoastra au solicitat in sris este important de vazut in concret ce au solicitat ori executarea lucrarii ori restituirea sumelor platite actualizate la zi, ori ambele situatii .

In raport de ce s-a solicitat si nu s-a raspuns aveti calea actiunii in contencios administrativ care presupune costuri mai mici ( taxa judiciara ) si are sanse de solutionare mult mai rapida decat pe cale civila .

Important este ce au solicitat in scris parintii dumneavoastra in raport de acest aspect se va promova actiunea, in subsidiar cu raspunderea solidara a primarului ales - indiferent de persoana in sine .
In primul rand multumesc pentru raspuns! Reproduc textual ce au solicitat parintii mei, pentru clarificarea situatiei
Subsemnatul ..................................... va aduc la cunostinta faptul ca in data de 25.04.1999 am incheiat un contract cu Primaria ................., prin care aceasta s-a obligat sa introduca gazul metan pana in fata locuintei.
Intrucat nici pana la aceasta data lucrarea nu a fost executata, iar pretul stabilit a fost achitat integral de subsemnatul beneficiar, va rugam sa luati de urgenta masurile necesare, achitandu-va de obligatiile asumate in baza contractului susmentionat.
Va rog sa imi comunicati punctul dvs. de vedere in termenul stabilit de lege pentru procedura prealabila prevazuta de legea contenciosului administrativ.
Va anexez in copie contractul la care m-am referit.
Cu stima, etc.

Mentionez un aspect care in opinia mea este destul de important. Persoana care era primar la momentul incheierii contractului (1999) este si in prezent primarul comunei.
As mai avea o intrebare. Nu exista vreun termen de prescriptie a dreptului la actiune, avand in vedere ca au trecut peste 10 ani de la data semnarii contractului?
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
saramarie, utilizator
saramarie a scris:

Multumesc de sugestie! Dupa parerea dvs. cam ce sanse sunt sa avem castig de cauza avand in vedere ca au trecut mai bine de 10 ani de la data incheierii contractului?

Nule. Nu aveti nici o sansa pentru ca dreptul de a cere in instanta ca primaria sa fie obligata sa-si execute obligatiile contractuale s-a prescris. Prescriptia dreptului la actiune este o exceptie de ordine publica si va fi foarte, foarte probabil verificata de instanta.

Alte discuții în legătură

Bransare la canalizare marius_1981 marius_1981 Buna ziua. Am o problema si poate ma ajutati cu un sfat. Mi-am construit o casa la tara, intr-o comuna, jud. Mures, nu are importanta unde. Anul trecut, cand ... (vezi toată discuția)
Taxa paza lidiaionescu lidiaionescu Buna ziua! Am un bunic veteran de razboi, in varsta de 93 de ani, bolnav, imobilizat. Primaria in raza careia domiciliaza i-a perceput anual, contrar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu primaria lore9pop lore9pop Cu ocazia amenajarilor efectuate la drumul comunal, ne-a fost afectata in proportie de 50 % o parcela care totalizeaza 1100m patrati, parcela care face accesul ... (vezi toată discuția)