Nu stiu nici eu la ce ordonanta se refera domnul de mai inainte.La noi in asociatie nu este in nici un caz vorba de pensionari, ci de niste persoane de etnie roma cu o situatie materiala chiar foarte buna, dar cu mare, mare grad de nesimtire si care considera ca nu este important sa-ti achiti datoriile.Am avut vineri adunare generala.Cum era si de asteptat nu s-a intrunit majoritatea locatarilor, asa ca saptamana viitoare urmeaza o noua sedinta.Oricum cei prezenti am hotarat demararea procedurilor legale si cu siguranta acceasi hotarare se va lua si saptamana viitoare.Pana acum nu este vorba de restante catre furnizorii de servicii - s-a procedat de asa natura ca am reusit, desi avem cativa restantieri cu sume mari, sa nu acumulam datorii.Problema e ca vine iarna si intretinerea va fi mai mare si nu stiu daca vom mai putea sa-i acoperim si pana la urma nu cred ca este normal sa acoperim nesimtirea altora.
In Bucuresti e jale.In tara, in vest in special, am vazut ca s-a procedat la facturi individuale pentru toate utilitatile, deci se poate. Eu tot trag speranta ca daca vom face presiuni pe la primarie si ApaNova sa se inceapa si in Bucuresti sa se incheie astfel de contracte.
Am sa fac o solicitare la ApaNova sa-mi comunice cadrul legal in virtutea caruia nu se pot incheia contracte individuale si de ce nu se poate copia modelul celor din Hunedoara, de exemplu, care au trecut pe contracte individuale.
Mi-ati trimis ieri...l-am primit.Multumesc tare mult.Maine avem sedinta cu toti locatarii casa decidem ce facem cu restantierii si atunci vom vedea ce cale adoptam pentru a-i da in judecata.
Pentru domnul Adam Grecu - multumesc tare mult de raspuns - Imi puteti va rog mult lasa un numar de contact al dumneavoastra ca sa putem discuta daca este cazul, eventual o recomandare pentru un cosilier juridic... poate exact acela pe care l-ati folosit dumneavostra prima data. Eu am cunostinte in domeniul juridic - am absolvit o facultate de drept si chiar am invatat in cursul facultatii, dar procedura civila nu s-a numarat printre favoritele mele..este greoaie, incarcata si de aceea am cerut lamuriri pentru ca nu stiu in acest caz ce eventuale exceptii ar putea invoca paratul.
Fiind prima data cand vrem sa actionam in instanta rau platnicii ma gandeam sa apelam totusi la un consilier juridic tocmai pentru a vedea cum se procedeaza exact...cum se intocmesc corect toate documentele.Ulterior, daca va mai fi cazul ii vom da singuri in judecata.
Notificari in scris s-au facut nenumarate, dar nesimtirea datornicilor e mare si, in plus, e un exemplu negativ pentru ceilalti locatari pentru ca au inceput sa mai rasara si alti datornici vazand ca nu se intampla nimic cu cei care au sume mari de platit si de aceea vom pune la avizier exact toate etapele procesului si consecintele care le vor suferi cei care nu vor sa-si plateasca contributiile.
In speranta ca vom colabora ca de la asociatie la asociatie :) multumesc din suflet pentru sfaturi si astept un contact de la dumneavoastra.
O alta situatie : cum facem sa fie prevazut in hotararea instantei plata cheltuielilor si penalitatilor la zi...adica noi ne constituim parte in proces pentru suma de 50 mil, de exemplu, suma reprezentand cheltuieli de intretinere, penalitati, cheltuieli de judecata acumulate pana la data de 01.10.2009 - procesul dureaza 3 luni - astfel incat pana la data pronuntarii hotararii definitive a instantei respectivul va mai acumula datorii pentru inca trei luni si va trebui initiat un nou proces si tot asa...
Am inteles tot citind forumuri ca o varianta ar fi prezentarea la fiecare termen cu listele de plata actualizate.
In situatia in care ca asociatie de proprietari ne redactam singuri cererea de chemare in judecata in civil (fara varianta cu somatia de plata) este bine sa cerem judecarea cauzei in lipsa? Ma gandesc ca asa nu vom fi la curent cu eventualele exceptii invocate de parat.
Aceesi situatie de care vorbeste si domnul Duiliu Iancu Dragomir o avem si noi la asociatie...nu e vorba de familii nevoiase - una din familii chiar si-a renovat de curand apartamentul de 4 camere pe care l-a adus la niste standarde de vis, dar plata intretinerii nu reprezinta o prioritate. Cand mi-am intalnit vecinul in cauza pe scara si l-am intrebat de ce nu isi achita intretinerea mi-a spus ca are probleme si in plus nu i se poate intampla nimic daca nu achita. Pacat ca traim intr-o asemenea tara in care oamenii nu se respecta si ca se mai pastreaza sistemul comunist de toti la gramada.
Eu nu vad o rezolvare concreta la nivelul tuturor asociatilor de proprietari cu restantieri decat contracte individuale cu furnizorii de utilitati, dar nu prea vad cum pot fi acestia obligati sa faca acest lucru. La gaz am vazut ca se poate face separare si poti sa-ti montezi si centrala de apartament, dar cu apa rece ce facem, ca cei de la ApaNova din cate am citit pe forumuri nu vor sub nicio forma sa incheie contracte individuale.
Ma mai gandeam la urmatoarea varianta: se poate sa trimitem catre furnizorii de utilitati o lista cu restantierii si sa le cerem sa-si recupereze banii de la ei, intrucat asociatia nu are posibilitatea de actionare in judecata a acestora, neavand un avocat si neputand suporta cheltuielile pentru contractarea unuia (cam asta sa fie motivatia).Ma intreb ce raspuns am primi daca am proceda asa.
Mai am o intrebare: daca ii actionam in instanta prin somatie de plata...hotararea instantei are putere executorie, adica in situatia in care nu platesc putem sa ii executam silit? Din cate am inteles eu NU si ca trebuie sa continuam actiunea in civil, asa e? Atunci ce rost are sa ne complicam si sa pierdem timpul cu somatia de plata - in acest timp o sa tot acumuleze datorii.
O alta intrebare : daca restantierul cere expertiza contabila cine suporta costul acesteia - el sau asociatia ? Normal ar fi sa suporte el costul, ca doar el considera ca a fost nedreptatit si e proba lui in instanta.
Imi puteti recomanda un avocat bun in astfel de probleme ? Nu cred ca se poate face pe forum, dar poate printr-un mesaj privat.
Las si adresa mea de e-mail: menaevolga@yahoo.com
Buna ziua ! Numele meu este Olga MENAEV si fac parte dintr-o asociatie de proprietari si, din pacate, avem si noi probleme cu vreo doi restantieri care se incapataneaza sa nu isi achite datoriile.
Vrem sa ii actionam in instanta.Cum putem proceda? Este necesara angajarea unui avocat? Daca da, imi puteti recomanda pe cineva ? Mentionez ca asociatia de proprietari e in Bucuresti, Sector 2.
In situatia in care angajam un avocat, de regula plata acestuia se face anticipat si se anexeaza la cererea de chemare in judecata si chitanta in original. Daca locatarii vin si isi achita datoria se intrerupe actiunea in instanta si atunci noi cum ne recuperam cheltuielile de judecata, respectiv suma de bani platita avocatului ? - practic nu ajungem la faza in care sa se emita o hotarare judecatoreasca prin care locatarul sa fie obligat la plata cheltuielilor.
Mentionez ca trebuie sa rezolvam problema urgent pentru ca asa nu se mai poate..o sa continuie sa acumuleze datorii si dau un exemplu negativ si celorlalti locatari.
Cat dureaza un astfel de proces ? Nu am mai fost pusi in situatia de a actiona in instanta un locatar si de aceea nu avem experienta, ca asociatie, in aceasta arie.
Eu am o facultate de drept la baza (dar nu am capacitate de reprezentare in instanta) si o cerere de chemare in judecata pot sa fac, mai ales ca formulare sunt destule pe internet, dar procedura civila e destul de incurcata si nu stiu daca e bine noi, ca asociatie, sa ne lansam singuri, fara avocat, in batalia impotriva datornicilor.