avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in instanta!

Buna ziua ! Numele meu este Olga MENAEV si fac parte dintr-o asociatie de proprietari si, din pacate, avem si noi probleme cu vreo doi restantieri care se incapataneaza sa nu isi achite datoriile.
Vrem sa ii actionam in instanta.Cum putem proceda? Este necesara angajarea unui avocat? Daca da, imi puteti recomanda pe cineva ? Mentionez ca asociatia de proprietari e in Bucuresti, Sector 2.

In situatia in care angajam un avocat, de regula plata acestuia se face anticipat si se anexeaza la cererea de chemare in judecata si chitanta in original. Daca locatarii vin si isi achita datoria se intrerupe actiunea in instanta si atunci noi cum ne recuperam cheltuielile de judecata, respectiv suma de bani platita avocatului ? - practic nu ajungem la faza in care sa se emita o hotarare judecatoreasca prin care locatarul sa fie obligat la plata cheltuielilor.

Mentionez ca trebuie sa rezolvam problema urgent pentru ca asa nu se mai poate..o sa continuie sa acumuleze datorii si dau un exemplu negativ si celorlalti locatari.

Cat dureaza un astfel de proces ? Nu am mai fost pusi in situatia de a actiona in instanta un locatar si de aceea nu avem experienta, ca asociatie, in aceasta arie.

Eu am o facultate de drept la baza (dar nu am capacitate de reprezentare in instanta) si o cerere de chemare in judecata pot sa fac, mai ales ca formulare sunt destule pe internet, dar procedura civila e destul de incurcata si nu stiu daca e bine noi, ca asociatie, sa ne lansam singuri, fara avocat, in batalia impotriva datornicilor.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:57, 20 Octombrie 2009
Angajati un avocat care sa va reprezinte! Normal ca veti plati un avans decontat pe baza de chitanta , iar in cazul in care locatarii care nu vroiau sa plateasca vin si platesc intretinerea ii puneti sa plateasca si avansul dat avocatului , impartit proportional la numarul restantierilor!:D
cat dureaza un astfel de proces? Poate dura si 2 ani fiindca sunt mai multe etape procesuale precum fondul , apelul , recursul,.,,B-)
1- Actionarea in judecata a restantierilor o faceti in baza Legii 230 intemeindu-va actiunea pe OG5/2001(Somatia de plata). Actiunile Asociatiilor de Proprietari sunt scutite de taxa de timbru.
2 - Trebuie sa va angajati un avocat iar onorariul acestuia il recuperati de la restantieri in urma procesului.
3 - Daca restantierii achita datoria in timpul actiunii puteti renunta la judecata daca acestia platesc si onorariul avocatului. In caz contrar avocatul dvs. va face doar o precizare de actiune pt. diminuarea cuantumului solicitat.
4 - Procesul dureaza relativ putin dar depinde si de "aparare"!Tineti cont ca se apropie vacanta judecatoreasca (de iarna:( ).
5 - Puteti intocmi documentatia (somatii/notificari-daca le-ati comunicat acestora, cererea de chemare in judecata, listele de cheltuieli) dar trebuie neaparat semnata si stampilata de catre Presedintele Asociatiei.
Succes! :)
Pai normal ca tine mult daca in tara noastra se mai face justitie in ferestrele dintre vacantele magistratilor si "protestele" acestora......#-o
Imi puteti recomanda un avocat bun in astfel de probleme ? Nu cred ca se poate face pe forum, dar poate printr-un mesaj privat.

Las si adresa mea de e-mail: menaevolga@yahoo.com
Se poate face si pe forum!
Incercati aici>>> www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Plata unui avocat camy_gina camy_gina As dori sa primesc si eu un raspuns la dilema pe care o am. Problema a inceput anul trecut undeva in toamna, parintii mei ramanand in urma cu intretinerea.Cum ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)