buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita suma ce reprezinta restante si penalitati. instanta a desemnat un expert pt a verifica modul de intocmire si calcul al listelor asociatiei. aceleasi liste le-am primit si eu. iar din primele verificari facute de mine deja reiese o eroare de calcul destul de mare. cine plateste expertul ? eu sau asociatia ? deja ei mi-au bagat in lista de plata taxa de onorariu care au platit-o expertului. desi instanta a hotarat ca reclamanta sa achite taxa. pot spune ca deja incep sa platesc penalitati de intarziere si la suma asta. e corect ce fac cei de la asociatie ? cat reprezinta taxa ? e in functie de valoarea debitului ? va multumesc si o zi placuta.
Atunci cand instanta a numit expertul a stabilit si un onorariu. Tot atunci a stabilit si cine sa il plateasca. Daca nu dvs ati cerut expertiza, atunci cel mai probabil asociatia in calitate de reclamanta a platit aceasta expertiza.
Nu ar trebui ca suma achitata sa fie trecuta in lista dvs de plata, cu atat mai mult sa va fie aplicare penalizari la aceasta suma.
Numai instanta va fi in masura sa stabileasca, cand se va pronunta asupra actiunii, ce va face cu cheltuielile de judecata, cat va va obliga sa platiti cu acest titlu.
Instanta care desemneaza expertul, stabileste si onorariul pentru expert, precum si partea care achita onorariul.
In urma emiterii hotararii judecatoresti, cheltuielile de judecata se recupereaza de la partea care a pierdut procesul, mentionanadu-se acest lucru in hotararea instantei de judecata, la cererea partilor in proces.
Onorariul platit de catre asociatie a fost perceput de la membrii asociatiei, ca si cota parte, neexistand un fond special pentru asa ceva, la dispozitia administratorului.
Dvs., facand parte din asociatie, automat apareti cu cota parte din onorariul deja platit.
Daca castigati procesul, se vor face corectiile necesare in documentele de plata ale asociatiei, dar partea dvs. ca membru al asociatiei, din onorariu, nu o veti putea recupera.
In plus, tot ca membru al asociatiei, veti avea cota parte din cheltuielile totale de judecata, pe care nu le veti putea recupera.
Cheltuielile de judecata contin onorariul expertului, onorariul avocatului, taxa juridice, alte cheltuieli.
Penalitatile de intarziere se calculeaza in continuare, deoarece asociatia, prin neplata cotei parte care va revine, nu poate achita integral facturile.
Daca pierdeti procesul, este posibil sa aveti de plata o suma mult mai mare decat cea care v-ar fi revenit daca plateati la timp toate cheltuielile care va reveneau, ca si cota parte.
va multumesc pt raspunsul dat, voiam sa va spun ca asociatia de loc. mi-a pus deja in vedere ca e expertiza costa in jur de 2,000 2.500 lei si ca tot eu ii voi suporta.
Daca veti pierde procesul, de la dvs. se vor recupera toate cheltuielile legate de proces, prin hotarare judecatoreasca.
Veti fi obligat sa achitati cheltuielile administrative neplatite la termen si inclusiv penalitatile de intarziere.
Impunerea dumneavoatra la plata unor sume reprezentand cheltuieli de judecata, INAINTE de terminarea procesului este ilegala.
Ca principiu cheltuielile se repartizeaza celor care s-au folosit de serviciile respective.
Ori aici sunteti dumneavoastra de o parte si restul asociatiei de cealalta parte.
Dumneavoastra va platiti cheltuielile cu avocatul dumneavoastra iar Asociatia si le plateste pe ale ei (in cazul de fata expertiza).
In ce fel v-ati folosit dumneavoastra de avocatul Asociatiei si de expertiza?
In nici un fel.
Doar daca expertiza dovedeste ca Asociatia nu are dreptate veti avea un folos dar in acest caz tot restul Asociatiei va plati onorariul nu si dumneavoastra.
Abia prin sentinta se va hotara cine si ce plateste.
Plata expertiza
mirusaby
Buna ziua,
am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)