avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare chelt avocat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare chelt avocat

Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ?
Cel mai recent răspuns: cmd_ro , utilizator 22:46, 22 Iulie 2011
Dupa ce se obtine hotararea judecatoreasca definitiva in care se specifica expres cum ca cheltuielile de judecata vor fi suportate de parat, abia atunci puteti repartiza pe lista aceasta cheltuiala si anume celui care a fost actionat in judecata.

Pana atunci banii se scot din fondul de reparatii, se plateste avocatul. Dupa ce se castiga procesul se pune suma pe lista la apartamentul cu pricina, se incaseaza banii si se introduc din nou in fondul de reparatii (adica se recupereaza suma cheltuita initial cu avocatul).

Aveti grija sa cereti in proces in mod expres ca aceste cheltuieli de judecata (cu avocatul) sa fie suportate de parat!
Inca o data multumesc elga50 !
In prima faza cheltuielile cu onorariul avocatului se repartizeaza tuturor proprietarilor pe cota parte indiviza de proprietate, vezi art.44 din H.G. nr.1588/2007.La sfarsit se va vedea cine va castiga procesul.Se achita din fondul de rulment si nu din fondul de reparatie.Onorariul se considera ca si o cheltuiala curenta a asociatiei.:((:((:((
@ogra
:offtopic:Nu va mai bagati in seama, raspunzand cand e cazul, dar si cand nu e cazul. Si in general vedeti-va de parerea dv., nu mai contraziceti de dragul de a va baga in seama.
cmd_ro a scris:

Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ?

Toate cheltuielile ocazionate de incercarea de a recupera debitele, restantele, penalizarile..., de la un restantier (notificari prin scrisori cu confirmare de primire, onorariu mediator, onorariu avocat, onorariu expert contabil, investire, executare silita, evaluarea apartament...), se fac din casieria sau contul bancar al asociatiei. De acolo se face plata efectiva cu banii aceia care fosnesc in mana sau cu instrumente de plata bancare. In casa sau banca banii nu sunt repartizati pe fonduri, pe persoane s.a.m.d., sunt la gramada in sold casa sau sold banca.
In evidenta asociatiei sumele platite in scopurile aratate mai sus, se inregistreaza in sarcina restantierului. Noi inregistram pe o fisa de operatiuni diverse deschisa pe numele respectivului, separat de fisa pe care tinem evidenta cotelor lunare, separat de registrul fondurilor de reparatii, rulment, penalizari, alte venituri.
Aceste sume, evident ca restantierul nu vine sa le achite, asa cum nu achita nici intretinerea ca doar de aceea ne aflam in situatia de a cheltui prin instante.
Si-atunci, asa cum luna de luna se aduna in sarcina restantierului intretinerea, reparatiile, penalizarile, tot asa se aduna si aceste cheltuieli (avocat, expert...), separat, pe acea fisa de operatiuni diverse si se afiseaza luna de luna pe lista de plata in sarcina restantierului. Le evidentiem pe coloana separata, nu calculam penalizari pentru acestea si le solicitam in instanta pe parcursul procesului.
Cand restantierul va veni sa plateasca, in urma hotararii judecatoresti sau chiar inainte de finalizarea procesului, acesta va plati si aceste sume ocazionate de proces.
Le afisam, asa cum v-am explicat pe lista de plata, pentru ca omul sa cunoasca luna de luna sumele in crestere pe care le are de plata (atat restante, penalizari, reparatii..., cat si cheltuielile ocazionate de proces), dar si pentru a le solicita in instanta, depunand la dosar la fiecare termen de judecata atat listele de plata noi cat si chitantele prin care asociatia a facut aceste plati.

Daca asociatia pierde procesul sau asociatia este data in judecata de un furnizor si cheltuie, la fel, cu avocat, expert..., este alta situatie.

@ogra,
Cititi si recititi art 44 din HG 1588/2007 si va garantez ca nu o sa gasiti vreo referire la onorariul avocatului. Insa nu este exclus, daca asociatia pierde procesul, asa cum am amintit, cu un proprietar, cu un furnizor..., sa se decida de catre comitetul executiv, in final, recuperarea acestor cheltuieli de la proprietari proportional cu cota indiviza. Dar initial aceste sume se platesc avocatului si/sau expertului din contul banca sau casa si se tine evidenta separat pana la finalizarea procesului.
Am fost actionati in instanta de un furnizor. Am platit in doi ani de judecata aproximativ 6.000 lei (avocat, expert) din casa. Am castigat dupa recurs si furnizorul a fost obligat sa ne plateasca si o parte din cheltuielile de judecata (1.500 lei). Acestia au intrat in casa sau banca inapoi. Diferenta de 4.500 lei am repatizat-o pe cota indiviza proprietarilor. Proprietarii au fost multumiti pentru ca am castigat acel proces prin care furnizorul solicita instantei sa ne oblige la plata a peste 50.000 lei penalizari...

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor de judecata cu restantierii cmd_ro cmd_ro Cheltuielile cu judecata locatarilor restantieri se repartizeaza tuturor locatarilor pe cota parte sau numai celor care sunt dati in judecata . Multumesc. (vezi toată discuția)
Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ? eugarizan eugarizan Buna ziua In listele de plata pe luna Iunie 2015 in dreptul apartamentului X apare rublica \\" cheltuieli judecatoresti \\" in valoare de 1000 lei ... (vezi toată discuția)
Restantier obligat sa plateasca onorariul avocatului desi procesul a fost suspendat gryg84 gryg84 Buna.Sunt proprietar de apartament si in urma unor probleme financiare am ramas restant la intrtinere (1500lei) si am fost dat in judecata de asociatie care ... (vezi toată discuția)