Da. Asociatia a procedat corect. Pentru a actiona un restantier in judecata, asociatia poate apela la un avocat. Acesat formuleaza cererea de chemare in judecata la care anexeaza inscrisuri prin care sa arate care este debitul, acte ale asociatiei... Pentru ca avocatul sa faca acest lucru, sa munceasca, trebuie sa fie platit si in acest sens incheie un contract de asiastenta cu asociatia, emite factura si incaseaza onorariul pe baza chitantei. Acestea se depun la dosar in instanta si pe baza lor se solicita instante sa-l oblige pe parat si la plata acestor cheltuieli.
Sigur ca @CristinaPaisa cunoste legislatia si ne explica, cu privire la acordarea cheltuielilor de judecata ca:
1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
Dar pana ajungem sa pierdem sau sa castigam procesul, sper ca doamna avocata este de acord cu mine ca avocatul trebuie platit. Iar plata o face asociatia si nimeni nu-i ia banii cu forta restantierului care nu-si achita datoriile de multe luni si acum nu va achita nici aceste cheltuiele decat dupa proces.
Asa ca nu e corect sa spunem ca e o aberatie sa imputam, sa afisam pe lista de plata orice cheltuiala facuta pentru un proprietar sau din cauza unui proprietar. Este doar o inregistrare, o evidentiere a sumei asa cum se vor evidentia in lista de plata inca multe luni toate cheltuielile (apa, gaz, repartii, salarii...).
Oare este o aberatie sa i se treaca pe lista de plata cheltuiala cu apa dupa data actionarii in judecata si pana la terminarea procesului, fara a avea o hotarare judecatoreasca!? #-o
Orice suma cheltuita de asociatia de proprieatri in luna mai, de exemplu, trebuie sa apara pe lista de plata aferenta lunii mai pentru ca altfel se duce toata contabilitatea de rapa. Cine se pricepe cat de cat la evidenta contabila stie ca exista o balanta de verificare sau o situatie a sodurilor si acesrtea trebuie sa arate echilibrul activului cu pasivul. Si asta e valabil in orice contabilitate a unui chiosc sau a unei firme cu mii de angajati.
Daca am trimis o scrisoare cu confirmare de primire continand notifiacarea restantierului cu suma datorata, cu precizarea ca poate achita in 15 zile de la primire, altfel fiind actionat in judecata, nu credeti ca asociatia a cheltuit 5-6 lei cu acest restantier si suma cheltuita sa-i fie trecuta pe lista urmatoare de plata?
Ori credeti ca aceasta cheltuiala nu trebuie inregistrata?
Tot asa si cu onorariul avocatului.
Suma trebuie inregistrata si inregistrata in sarcina restantierului actionat in judecata. De plati nu va plati acum ci atunci cand va decide instanta, daca va decide instanta si cat va decide instanta la fel ca toate celelalte cheltuieli solicitate de asociatie in instanta.