avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... executare silita datorii la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

executare silita datorii la intretinere

Buna ziua
Pe ultima lista de plata a intretinerii la bloc este inclusa si o suma de 70 lei/aprt. pentru darea in judecata a rau platnicilor.
Este corect?Aceasta suma va fi restituita?Cine ia decizia ca unul care isi achita la zi obligatiile sa plateasca bani ca sa se recupereze sume de la cine nu plateste?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Probabil acesti bani reprezinta onorariu pentru avocat.
Pana la urma restantierii sunt dati in judecata de asociatie, asociatia sunteti dv., proprietarii. Cine ati vrea sa plateasca pana una-alta acesti bani?

Sigur, cand se va ajunge in instanta, asociatia va putea sa pretinda aceste cheltuieli de la parat si, in cazul in care judecatorul va hotari in acest sens, atunci cheltuiala aceasta s-ar incasa de la restantier ca cheltuieli de judecata si ar trebui sa vi se returneze acesti bani.

Trebuie sa va interesati la administratie daca este vorba despre asa ceva si cum se va rezolva pana la final.
Vedeți să nu cumva să vă mai ceară și luna viitoare alți bani, pentru că ... ei pot, doar sunt șefii dvs. care fac orice să-și vadă interesele !
Mie mi se pare cam mare suma de 70 de lei de apartament pentru a intenta proces cuiva.
Important e ca Stela să dea și alte detalii, mai ales pentru câte apartamente s-au cerut acești bani, să vedem ce sume s-au strâns, să nu cumva să aibă o altă destinație acei bani.
Dar mai e ceva ciudat - de ce s-au luat acești bani puși deja pe listele de plată ... la ce rubrică au trecut acele sume pe listele lunare de plată - la cheltuieli gospodărești sau cheltuieli pe Cota Parte Indiviză ? Eu n-am mai auzit până acum să se ceară bani pe listele de plată pentru a da în judecată pe cineva ... în cel mai rău caz puteau lua acei bani pentru cheltuieli judiciare din Fondul de Penalizare, mai ales că acel fond e alimentat exact de acei restanțieri dați în judecată ... nu le pot lua bani și celorlalți proprietari ne-restanțieri.
Cereți în scris informații de la șefii Asociației dvs., conform Legii 230/2007, art.10, alin.2, să vă spună motivul obligației forțate de plată a acelei sume de 70 de lei și cine a luat acea hotărâre fără a fi votată în Adunarea Generală anuală ?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iulie 2017
ionica1980, utilizator
ionica1980 a scris:


în cel mai rău caz puteau lua acei bani pentru cheltuieli judiciare din Fondul de Penalizare, mai ales că acel fond e alimentat exact de acei restanțieri dați în judecată ... nu le pot lua bani și celorlalți proprietari ne-restanțieri.



Va rog frumos sa nu ma mai certati ,dar ca sa reproduc un utilizator nou dar care apostrofeaza restul utilizatorilor ,dv staruiti si "insistați mereu să induceți în eroare" utilizatorii prin informatii total eronate
Cititi temeinic dispozitia in vigoare care prevede fara echivoc utilizarea sumelor rezultate din aplicarea de penalitati restantierilor
L nr 230/2007 Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


@stela
Legal suma reprezentand onorariu avocat trebuie recuperata strict de la restantieri-pentru care asociatia de proprietari a desfasurat acte si actiuni in instanta pentru recuperare debite
Am revazut lista, sunt 78 lei/aprt, sunt 40 de aprt. Consider ca este o suma enorma! am adunat sumele mai mari de 1000 lei si sunt aprox 20000 lei de recuperat.Nu stiu exact pentru cine au intocmit dosar de executare. Pentru toti sau numai o parte. Presedinta de bloc desi are un apartament in bloc nu locuieste aici. Administartorul la fel vine o data pe saptamina 2 ore. Sunt 2 pers cu datorii mari, peste 6000 lei. Poate ca trebuiau somati mai de mult. Dar din fondul de rulment, nu se poate lua suma si apoi cind sunt recuperate, sa zicem, ca nu este sigur, sa fie completat acest fond? Va multumesc pentru clarificari.
Pe lista de plata este o coloana inainte de total intretinere cu chelt recuperare restante.

Alte discuții în legătură

recuperare bani de la asociatia de proprietari ioanadescu ioanadescu Am fost data in judecata de catre asociatia de proptrieteri pentru pretentii la plata restantei de intretinere la suma de 2000 roni. .Am achitat intre timp ... (vezi toată discuția)
Din ce bani platim avocatul/reprezentantul in instanta al asociatiei ? Daniel4x4 Daniel4x4 Buna seara ! Asociatia noastra a desemnat-o pe d-na Administrator pentru a ne reprezenta in instanta in procesele deschise pentru recuperarea restantelor de ... (vezi toată discuția)
Fond rulment luciana17 luciana17 In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la ... (vezi toată discuția)