avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond rulment

In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la radet . Mie mi se par niste sume extrem de mari pentru un fond de rulment .Ei spun ca sunt datorii mari la apa calda si apa rece si nu au de unde plati .Este adevarat ca exista un restantier in bloc cu o suma de 2000 de lei,dar acesta a platit luna trecuta 1000 de lei.Intrebare mea este cui ma pot adresa pentru ca se pare ca acesti oameni nu platesc datoriile catre Radet ,desi locatarii spun ca au platit intretinerea pe luna respectiva? Trebuie sa spun ca apa calda a fost oprita si restantierul din blocul respectiv a fost obligat sa plateasca deschiderea 200 de ron.Omul a platit deschiderea si 1000 de lei intretinerea.Cand insa a sunat la RADET , a aflat ca apa calda a fost oprita deorece ei nu s-au achitat utilitatile .Asa s-a aflat ca de fapt ei au o datorie de 44OO de lei si nu de 2000 de lei cum era afisat acum o luna la avizier. Mai vreau sa stiu daca imi pot plati singura utilitatile la Radet?
~ Conținut șters la cerere ~
Pt. luciana 17
Sumele specificate de dvs. ca fond de rulment nu sunt mari, e posibil sa fie chiar mici. Cat ati avut de plata la intretinere in cursul anului trecut (cea mai mare intretinere lunara)?
La avizier a fost trecuta restanta catre Asociatie a unui proprietar de apartament, nu inseamna ca aceea era restanta Asociatiei catre Radet. Din momentul afisarii listei de plata respective pana la data cand s-a facut verificarea sumelor de plata catre Radet, este posibil sa fi fost depasit termenul de plata al facturii catre Radet, iar daca fondul de rulment este insuficient pentru plata facturilor de utilitati pentru o luna si mai apar si restantieri ..... situatia e complicata.
Comitetul Executiv probabil ca a ajuns la concluzia ca fondul de rulment este insuficient si de aceea s-a luat masura majorarii acestuia (Cam tarziu intr-adevar, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
Pt. BODEALEX
Interpretati total eronat legislatia in vigoare.
@BODEALEX,
Toate fondurile asociatiei de proprietrari (inclusv fondul de rulment) sunt reglementate in legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Fondul de rulment se foloseste de asociatie pentru efectuarea platilor necesare functionarii pana la afisarea listelor si incasarea sumelor afisate.
Lista de plata pe aprilie, de exemplu, se afiseaza pe 20 mai. Dar toata luna aprilie si primele 20 de zile din mai asociatia a avut cheltuieli si acestea s-au efectuat din fondul de rulment. Nu se poate functiona fara fond de rulment pentru ca nu ai de unde face platile pana la incasarea sumelor afisate pe lista. De unde ati scos acel termen de 5 zile fara fond de rulment. In cazul dat ca exemplu mai sus inseamna ca un proprietar care are zero fond de rulment poate plati pana pe 25 mai (20+5 zile). Si daca toti proprietarii "opteaza" asa cum spuneti dv, inseamna ca de la 1 aprilie pana la 25 mai asociatia nu poate sa faca nici o plata, nu are bani de utilitati, de salarii, de impozite, de materiale de curatenie... de nimic. Iar cateva facturi aferente lunii aprilie au scadenta 15 mai. Adica pe 25 mai, asa cum spouneti dv, asociatia are o intarziere e 10 zile. Si-apoi fiti sigur ca majoritatea vor plati in cele 20 de zile de la afisare, conform legii sau chiar in cele 50 de zile de la afisare, fara penalizari, conform aceleiasi legi.


@Bodealaex :
Atat fondul de rulment, cat si cel de reparatii sunt "foarte" obligatorii !
Acest lucru decurge din HG1588/2007, art.12, "Obligatii" :
"c) să contribuie la constituirea mijloacelor băneşti şi materiale ale asociaţiei de proprietari şi să
achite în termenul stabilit cota de contribuţie care le revine în cadrul cheltuielilor asociaţiei de
proprietari;"

A se vedea si litera d).......
In acel articol se spune ca
Fondul de rulment este o plată anticipată pe care proprietarii de apartamente o fac pentru achitarea serviciilor furnizorilor.
Ceea ce este adevarat.
Se spune ca
Fondul de rulment este al proprietarului şi nu al asociaţiei. Asociaţia doar îl rulează pentru interesele proprietarilor care au dat acest fond.

Si-aceasta este adevarat.

Nici o lege din România nu prevede obligativitate pentru existenţa fondului de rulment.

Este partial adevarat, deoarece hotararea adunarii generale este obligatorie pentru toti.

Fondul de rulment nu poate fi folosit pentru a acoperi restanţele proprietarilor sau pentru depozite bancare la termen.

Banii din contul bancar sau casierie pot fi folositi la plata oricarei facturi. Este adevarat ca banii din fondul de rulment nu pot constitui depozite pentru simplul motiv ca aceste sume se ruleaza permanent.

Dacă proprietarul optează pentru constituirea fondului de rulment, cuantumul acestuia trebuie să fie egal cu valoarea celei mai mari întreţineri din ultimul an.

Adevarat. Sigur ca avand fond de rulment care acopera intretinerea pe o luna, proprietarul poate plati lejer pana la afisarea listei urmatoare.

Dacă proprietarul nu doreşte să contribuie cu fond de rulment în asociaţie, atunci are obligaţia să achite întreţinerea în maximum 5 de zile de la afişarea listei, pentru ca asociaţia să aibă banii la timp pentru plata facturilor de consum.

Se poate stabili in comitetul executiv sau in adunare generala si acest sistem, dar cu riscul mai mare al neachitarii facturilor ajunse la scadenta si al nerealizarii intretinerii corespunzatoare a blocului datorate lipsei fondurilor pentru curatenie, consumabile...

Lista de plată se afişează între 20 şi 25 ale lunii.

Nu. Lista de plata se afiseaza in termen de maxim 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizori, asa cum prevede legea.

Fondul de rulment se poate restitui fie la cerere, fie la vânzarea proprietăţii.

Corect si conform legii.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)
Penalizari ursulina ursulina Bună ziua! Sunt administrator şi am următoarea problemă. Am un restanţier care are o datorie de 2300 lei, cu care sunt în proces. Pentru o factură ... (vezi toată discuția)