avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ?

Buna ziua
In listele de plata pe luna Iunie 2015 in dreptul apartamentului X apare rublica " cheltuieli judecatoresti " in valoare de 1000 lei si taxa xerox de 17 lei .
Mentionez faptul ca nu s a contestat suma pana in momentul de fata ( maine este ultima zi din cele 10 ) si m am gandit ca ar fi bine sa aflu si parerea unor persoane care cunosc mai multa administratie decat altii si o experienta mult mai mare in ale asociatiilor de proprietari , daca asociatia a procedat corect sa introduca in listele de plata aceste sume .
Mai mentionez faptul ca nu a avut loc nicio infatisare la tribunal sau macar sa se aduca la cunostiinta ca ar avea loc un proces .
Nu comentez actiunea in judecata pentru ca oricine are acest drept de a da pe cineva in judecata .
Poate ca asa sunt legile pentru asociatiile de proprietari ca aceasta in momentul cand da un proprietar in judecata ca sa fie sigura , ii ia banii inainte ! drept pentru care solicit un raspuns la acest caz daca s a procedat corect , daca se poate si cateva explicatii si pentru da si pentru nu .
Va multumesc si va doresc o zi buna .
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:42, 27 August 2015
Domnule Adriantot , daca asociatia prin absurd si Doamne fereste va pune pe lista de plata o suma sa zicem de 5000 lei cheltuieli judecatoresti fara sa cunoastesti motivul , Dumneavoastra ati merge imediat la casierie si ii spuneti : poftiti banii pentru intretinere ?
Nu cumva acest lucru se numeste altceva si poate fi penalizat ? am spus in cazul de fata nu exista restantieri , " pagube " aduse asociatiei sau altor locatari , ci pur si simplu te pomenesti cu o suma care daca nu esti " tare " poti sa cazi si sa nu te mai scoli ! ce ziceti , am dreptate ?
Considerati intrebarea pertinenta , pentru ca acea suma nu acopera pensia si daca am gresit cu ceva , la timpul respectiv voi plati .
Adriantot a scris:n
n1. ...procedati la fel si cu celelalte cheltuieli care ar trebui suportate de acest restantier. Adica din luna urmatoare actionarii in judecata, nu-i mai treceti pe lista de plata nimic.


De unde ati dedus acest fapt? Actionarea in judecata si repartizarea cheltuielilor ce depind de aceasta, nu au nici-o legatura cu consumurile restantierului. Sunt 2 cheltuieli total diferite.

De ce se cosider ca este corect ca aceste cheltuieli sa se repartizeze tuturor?
In primul rand din motivele expuse anterior, iar in al doilea rand pentru ca nu Asociatia decide cine are dreptate, ci legea. Pot fi cazuri in care Asociatia poate pierde procesul cu restantierul din varii motive. Exista aceasta posibilitate (cunosc un caz intre asociatie si fost administrator - Asociatia a pierdut). Caz in care cheltuiala este suportata de catre toti proprietarii.


Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
Modica, utilizator
Modica a scris:
cunosc un caz intre asociatie si fost administrator - Asociatia a pierdut

Eu cunosc sute de cazuri, nu unul.
Dar nu are importanta numarul cazurilor ci modul logic de a repartiza cheltuielile. Daca un proprietar a spart un geam, lui trebuie sa i se impute ori sa i se treaca pe lista de plata costul inlocuirii acelui geam indiferent ca acest proprietar are restante sau nu, este sau nu in proces cu asociatia... Daca un proprietar a consumat 20 m.c. de apa lui trebuie sa i se afiseze pe lista de plata costul acestei cantitati de apa, indiferent ca acest proprietar are restante sau nu, este sau nu in proces cu asociatia..
Daca pentru a convinge un restantier sa-si achite debitele, asociatia face unele cheltuieli (notificare cu confirmare de primire, instituire privilegiu, invitatie la mediere, actionare in judecata, expertiza judiciara, executare silita...), aceste cheltuieli se trec prin afisare pe lista de plata in contul acelui restantier si nu in sarcina altora.
Cand o sa aveti un caz in care asociatia a pierdut procesul ori instanta nu a aprobat cheltuielile de judecata, o sa discutam cazul respectiv. Acum e alta discutie. Este chiar mai bine pentru restantier pentru ca pana la primul termen va depune intampinarea si va avea ocazia sa conteste atat restantele cat si cheltuielile de judecata.
Dl Adrian vedeti ca am deschis un subiec separat.
www.avocatnet.ro/content/for...

Fac o coloana separat in care iau suma din acea luna a aprtamentului respectiv si o redistribui tuturor pe cota indiviza.

Solutia dv cu redimensionarea fondului de rulment o fac dupa ce criteriu?
Daca in mod normal am cea mai mare suma lunara acum dupa ce criteriu fac redimensionarea?

Daca fac un fond special in cazul in care ii recuperez pot sa las banii adunati ca fond de reparatii unde s-ar fi adunat bani tot pe cota indiviza.

Dar hai mai bine sa discutam in noul topic deschis.
w_v_w_v a scris:
Fac o coloana separat in care iau suma din acea luna a aprtamentului respectiv si o redistribui tuturor pe cota indiviza.

E gresit. Total gresit. Nu aveti baza legala sa luati suma lunara de plata a unui apartament si sa o redistribuiti celorlalte apartamente.
Apartamentul cu restante ramane pe lista cu restantele si sumele lunare cu tot cu penalizar, permanent, afisate si majorate luna de luna pana rezolvati problema lui.
Deocamdata mariti fondul de rulment sau faceti un fond special numai pentru a putea achita furnizorii si nu pentru a sterge datoriile unui proprieatr restantier. Poate aveti 5-10 restantieri si nu unul singur. Fondul va ajuta in relatia cu furnizorii si nu in relatia cu proprietarii restantieri.

Am raspuns partial si in cealata discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Calcul penalităţi GHEORGHIAN GHEORGHIAN Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă ... (vezi toată discuția)
Executare silita datorii la intretinere stela chelner stela chelner Buna ziua Pe ultima lista de plata a intretinerii la bloc este inclusa si o suma de 70 lei/aprt. pentru darea in judecata a rau platnicilor. Este ... (vezi toată discuția)