Modica a scris:
Poate fi vorba despre taxa avocatiala, dar le-a denumit cheltuieli judecatoresti. In cazul in care asociatia este mica si nu are fonduri sa suporte cheltuielile restantierului, mi se pare normal sa le repartizeze cheltuiala respectiva tuturor, pana la finalizarea procesului, cand se vor recupera banii si se vor diminua asa cum au fost repartizati.
Da, este foarte corect sa se spuna cheltuieli judecatoresti sau cheltuieli de judecata. Acestae inseamna toate cheltuielile ocazionate de desfăşurarea procesului, respectiv: taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar daca este cazul, onorariilor avocaţiale, cheltuieli făcute de avocat în interesul clienţului, cheltuieli prilejuite de administrarea unei probe (ca de exemplu: efectuarea de expertize)...
Pai daca asociatia este mica, asa cum vreti sa repartizati tuturor cheltuielile necesare desfasurarii procesului care poate dura 2-3-4 ani, procedati la fel si cu celelalte cheltuieli care ar trebui suportate de acest restantier. Adica din luna urmatoare actionarii in judecata, nu-i mai treceti pe lista de plata nimic. Daca restantierul consuma 20 m.c de apa impartiti-i vecinilor. Dat-i caldura gratuit si impartiti costul agentului termic toturor celorlalti fara acest restantier. Procedati asa cu toate: curatenie, gaz, electricitate, reparatii, salarii... Peste 3 ani se incheie procesul, istanta o sa-l oblige sa plateasca asociatiei exact cat ati cerut in cerea initiala, iar pentru perioada de 3 ani cat a durat procesul, restantierul nu are nimic de plata pentru ca nu i-ati repartizat nimic. Ce faceti, cum o sai cereti cee ce practic datoreaza dar nu se stie cat? Cum reglati sumele cu cei ce au vandut ori au decedat intre timp? Cum procedati cu ceilati restantieri pe care o sa-i actionati in judecata peste cateva luni sau 1-2 ani si care vor contesta in instanta tocmai aceste sume care nu erau in sarcina lor dar pe care le-ati repartizat lor?
Cati experti contabili vor trebui sa faca ordine la final (daca exista un final) mai ales daca in aceasta periada se maiu schimba presedintele, administartorii, cenzorii si fiecare vine cu amprenta proprie in tratarea acestor repartizari ale debitelor unora catre altii?
Am avut proces cu un proprietar dupa ce nu platise aproape doi ani. A durat procesul inca doi ani. Asociatia a castigat procesul dar cand sa inainteze spre executor, proprietariul a platit la asociatie suma datorata asa cum figura pe listele de plata la momentul actionarii in judecata si asa cum stabilise si instanta, plus cheltuielile de judecata solicitate si aprobate de instanta.
Imediat asociatia l-a actionat din nou in judecata pentru ca de la darea in judecat pana la recuperarea debitelor au trecut doi ani si iar nu a platit nimic. Procesul a durat iar mai bine de doi ani si a fost o copie a primului proces.
Si imediat a fost iar dat in judecata pentru ultimii doi ani si iar a castigat asociatia dar de data aceasta s-a ajuns la executare silita si apartamentul s-a vandut la licitatie.
Cand s-au depus actele la executor, imediat asociatia l-a actionat din nou in judecata pentru ultimile debite acumulate de la ultima actionare in judecata pana la aceasta executare.
A fost executat, executorul a achitat asociatie suma asa cum stabilise judecatorul dar asociatia a depus la executor cererea de retinere a inca unei sume datorate de restantier, suma acumulata in ultima vreme si pe care o solicitase in instanta, asa cum am precizat mai sus. Executorul a retinut in contul sau suma solicitata de asociatie pana cand asociatia a castigat si ultimul proces si a luat banii de la executor asa cum a hotarat instanta.
La toate acestea asociatia a solicitat de fiecare data cheltuielile de judecata si i-au fost acceptate.
Dar in toate aceste procese succesive am avut listele de plata corecte (la fiecare proces paratul a solicitat expertiza judiciara) si pe fiecare lista de plata au fost trecute in contul paratului, de fiecare data, cheltuielile de judecata, atunci cand s-au facut si nu la sfarsitul procesului.
Cum puteam introduce a doua, a treia sau a patra cerere succesiva in instanta daca dupa prima as fi repartizat cheltuielile acestui restantier catre alti proprietari?