avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalităţi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalităţi

Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi

sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă juridică şi cheltuielile cu executor

judecatoresc pentru apartamentul respectiv?
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 01:08, 27 Octombrie 2015
Opinia mea este ca nu se pot percepe penalitati pentru sumele avansate de asociatie pentru asistenta juridica, respectiv onorariul executorului judecatoresc, intrucat legea permite aplicarea penalitatilor numai sumelor restante si afisate pe listele de plata.
Ori cheltuielile la care faceti referire sunt avansate de asociatie pentru asistenta juridica si devin scadente la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, iar cheltuielile necesare executarii silite sunt avansate de creditor si se recupereaza de catre executor cu prioritate.
Sumele avansate catre avocati nu se trec in lista decat dupa sentinta definitiva.
Asadar, ele nu apar ca restante care, ulterior, se penalizeaza.
Orice cheltuiala facuta de asociatia de proprietari in baza documentelor (factura, chitanta...) trebuie sa se inregistreze in evidentele contabile ale asociatiei si sa fie repartizate pe listele de plata. Obligatoriu cheltuielile se repartizeaza pe listele de plata asa cum prevede HG 1588/2007.
O cheltuiala facuta doar pentru anumite persoane se repartizeaza pe lista de plata doar acelor persoane. De exemplu in luna august se trimit 3 notificari prin posta cu confirmare de primire catre trei restantieri. Pe 18 septembrie cand apare lista de plata aferenta lunii august in dreptul celor 3 restantieri apare suma cheltyuita pentru fiecare din acestia si numai in sarcina acestora, fara nici o legatura cu alte cheltuieli. La fel si in cazul platii unui mediator, a platii unui avocat pentru un restantier. Daca nu se inregistreaza, nu se repartizeaza aceste cheltuieli pe lista de plata, nu se resoecta legislatia si nu va iesi niciodata balanta, situatia soldurilor, activul egal cu pasivul...
Iata ce spune legea 230/2007 cu privire la penalizari:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Asadar penalizarile se calculeaza pentru cheltuielile asociatiei de proprietari (neachitate la timp de proprietar) iar plata unei trimiteri postale, a unui mediator, a unui avocat... este o cheltuiala efectuata de asociatie. Nu se precizeaza ca penalizarile s-ar calcula doar asupra cotelor de intretinere. Se pot aplica penalizari pentru orice suma repartizata pe lista si neachitata in termen.
Iar aceasta se repeta, se reia mai clar in alt articol din lege:
Art. 49. -(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.


Noi, in asociatie, avem o situatie buna din punct de vedere financiar. De aceea, chiar daca sistemul nostru de penalizari adoptat acum vreo 7 ani prevede aplicarea de penalizari pentru orice suma devenita restanta (intretinere, chirii, fonduri...), noi aplicam doar penalizari pentru cotele de intretinere si nu pentru celelalte. Dar in momentul cand proprietarul face o plata, stingem cu prioritate celelalte cheltuieli (fonduri, chirii...) si apoi cele de intretinere, tinand cont si de vechimea acestora.
Bun, sa vedem daca asociatia noastra apeleaza la serviciile d-lui avocat FranciscGerber pentru a ne reprezenta asociatia intr-un proces cu un debitor:

1. Pentru a demara actiunea, incheiem un contract de prestari de servicii juridice, negociem o plata pe care trebuie sa o achitam la demararea actiunii sau foarte usor mai tarziu;
2. Daca as. prop. solicita si cheltuielile de judecata, la dosarul cauzei trebuie depusa chitanta pe care o eliberati asociatiei, altfel cum sa soliciti ceva daca nu dovedesti ca ai facut o cheltuiala?

Nu stiu daca am fost inteles, poate ne explicati cum ar trebui sa procedeze as. prop. sa impacam si "capra si varza"?
Eu pastrez originalul chitantei, pe care o depun la dosar solicitand obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecata, iar asociatia face o copie a chitantei pe care scrie ca originalul se afla la dosarul cauzei.
Imi mentin parerea ca nu se pot aplica penalitati la aceasta cheltuiala a asociatie, scadenta acestei datorii urmeaza sa se implineasca la data ramanerii definitive a hotararii, cheltuielile fiind cuprinse in hotarare care va fi executata.

Alte discuții în legătură

Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Cum se poate folosi fondul de rulment? gabrielab28 gabrielab28 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti exact cum la ce anume se poate apela la fondul de rulment al asociatiei de locatari? daca se poate utiliza si pentru ... (vezi toată discuția)