avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizări
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizări

Este legal :
- se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii de utilităţi nu au calculat penalizări?

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:00, 10 Noiembrie 2016
Buna ziua!

Este legal si dvs trebuie sa intelegeti distinctia intre cele doua tipuri de penalitati.
Astfel, art.49 din Legea 230/2007 privind infiintarea , organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, prevede:
La penalitatea aplicată de asociaţie:
- reprezintă o sancţiune a asociaţiei
- nu poate fi mai mare de 0,2%/zi de întârziere
- se calculează la debitul din fiecare luna (restanţa lunară)
- se calculează după trecerea unui termen de 30 zile de la scadenţa listelor
- penalitatea trebuie să fie menţionată în procesele vebale ale adunărilor generale
- nu trebuie cumulată penalitatea cu debitul restant iar în următoarea lună penalitatea să se aplice la suma astfel rezultată pentru că astfel suntem în faţa calculării de penalităţi la penalităţi
- suma reprezentând penalităţi nu trebuie să depăşească debitul principal
- penalitatea se afişează în mod separat pe o coloană în listele de plată
- suma încasată ca şi penalitate trebuie regăsită în fondul de penalităţi
- fiecare apartament cu penalitaţi, trebuie să aibă o fişă în care să fie clar evidenţiat procentul de penalitate, suma la care se aplică, numărul de zile de întârziere

La penalitatea aplicată de furnizor:
- reprezintă o sancţiune a furnizorului/prestatorului pentru întârzierea la plata facturilor
- suma trebuie repartizată NUMAI RESTANŢIERILOR
- suma se distribuie proporţional cu restanţa fiecăruia
- suma trebuie recuperată în listele de plată lunare
- suma nu poate fi ştearsă, decât prin plata realizată de restanţier
- suma nu poate fi adaugată la debit şi penalizată

Art.25 alin.2 din Normele 1588/2007 arată că: (2) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli de reparaţii ale proprietăţii comune sau pentru alte cheltuieli de natură administrativă.
Art.25 alin 3 din Normele 1588/2007 face trimitere la penalitatea aplicată de furnizori şi modul în care această sumă trebuie să fie recuperată în listele de plată.

se pot impune ambele moduri de aplicarea penalitatilor ?
Sistemul de penalitati este destul de complicat ca sa se utilizeze ambele moduri.

Trebuie sa observati ca L230/2007 prevede ca as. prop. nu poate aplica o penalizare mai mare de 0,2%, pe cand furnizorii aplica o penalitate mult mai mica.
Asadar, daca as. prop. aplica o penalitate de 0,2%/zi x debit restant, rezulta o suma acoperitoare in toate cazurile.

In acest moment, noi la asociatie, valoarea procentului de penalizare este de 0,1% / zi. Valoarea procentului este discutata si aprobata intr-o AG in urma cu 4-5 ani.
De asemeni, ca "instrument" de lucru, avem si un document intitulat "Sistemul propriu de penalizari" discutat si decis de catre Com. executiv.
A.G.

@cornel1592,

Daca furnizorii nu va aplica penalizari se datoreaza faptului ca as. prop. are bani sa achite facturile la timp, din Fd. de rulment. In acest mod, proprietarii restanti beneficiaza de toate serviciile si utilitatile necesare achitate de catre ceilalti proprietari - fara sa-si achite ceea ce consuma
Acest lucru "merge" o perioada, dar daca restantierii nu-si achita debitele, as. prop. va fi nevoita ori sa mareasca valoarea Fd. de rulment - dar si acest lucru are o limita legala si una de bun simt, ori sa aplice penalizari proprietarilor debitori. Mai mult, as. prop. poate sa aplice si alte metode in vederea stingerii debitelor acumulate. Se poate merge pana la actionarea in instanta a proprietarilor rau-platnici.

A.G.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2016
Adam Grecu, utilizator
puteti sa ma lamuriti ptr ce sume se calculeaza aceste penalizari,deoarece asociatia ,neavand statut de banca...nu are fonduri de imprumut la care sa solicite penalizari de intarziere....sunt de acord sa platesc penalizarile impuse de furnizori ptr suma restanta ce o datorez
asociatia se poate "imbogati" din perceperea de penalizari proprii, chiar daca este la zi in relatia cu toti furnizorii. Aceste sume se utilizeaza pentru reparatiile mari ale blocului.

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)