avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile

buna ziua,
am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest lucru?
daca un restantier are constituit fond de rulment este corect sa- calculez penalitati pentru intarziere la achitarea intrenirerii?
Cum se aplica aceste penalitati :incepand cu a 2-a zi dupa scadenta sau cu 30 zile dupa scadenta? unde pot sa ma informez?

fondul de reparatii este obigatoriu de constituit?
Cel mai recent răspuns: CrisB , utilizator 08:47, 22 Martie 2010
HG nr 1588/2007 Art 24 -(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente,asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
De regula ,fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice
(4) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar,potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari,iar reintregirea fondului de rulment se face lunar,prin plata sumelor afisate pe lista de plata .Pentru incasarea fondului de rulment,casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna,fond cu perioada de folosire limitata,care va fi depus in contul asociatiei de proprietari,in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli
Art 25 - Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalitati de intarziere pentru suma neachitata,in conditile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari,in limitele stabilite de art 49 alin 1 din Legea nr 230/2007.Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat

este obligatoriu
multumesc de rsp
sa inteleg sa sunt obilgatorii ambele fonduri?
Penalizarile incep sa se calculeze dupa implinirea unui termen de gratie de 30 zile de la data scadenta a achitarii cotelor de intretinere.
Data scadenta se afiseaza pe lista de intretinere.
Aceasta situatie include si pe locatarii care au constituit fondul de rulment.

Procentul de penalizare legal este de maxim 0.2% / zi aplicat la suma restanta (cote, fond de rulment restant, fond de reparatii restant - faca nu sunt alte prevedri minimale ale asociatiei), dar nu mai putin decat este prevazut in statut.
Daca in lege spune ca maximul este de 0.2% si in statut este prevazut 0.1% / zi, atunci se aplica prevederea statutara. Daca in statut este prevazut 0.5 % / zi atunci se aplica prevederea legala de 0.2% / zi si statutul trebuie modificat in conformitate cu legea (la judecatorie).

Da, sunt obligatorii ambele fonduri.

Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
elga50, moderator
legea si statul zic ca acest procent este de 0.2%/zi...insa intre timp, noile contracte cu furnizorii au inceput sa specifici ca aceste penalizari sunt de 1%/zi...asociatia ce penalizare sa puna? 0.2% sau 1% ?
trebuie schimbat statutul in baza noilor contracte ?
legea 230 si hg 1588 nu permit penalizari mai mari de 0,2% pe zi, asa ca ar fi ilegala o astfel de schimbare a statutului.
nu stiu cit de legala este acea penalizare de 1%/zi impusa de furnizori:stunned:

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)