avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari asociatie

unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ?

de cine sunt calculate acestea?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:18, 26 Ianuarie 2010
Depinde de penalizari.
Penalizarile aplicate de furnizori pentru intarzierea la plata a facturilor, se factureaza asociatiei iar asociatie le achita furnizorului.
Penalizarile aplicate proprietarilor care au restante la intretinere se achita de catre restantieri la asociatie. Acestea se calculeaza de administrator conform legii.
Sumele incasate de asociatie din aplicarea de penalizari, sunt folosite pentru plata penalizarilor catre furnizori si/sau pentru cheltuieli administrative.
penalizarile :cine hot.coantumu care se pune ? AG / comitetul executiv / sau e vreo lege unde se specifica valoarea/modalitatea de calcul a penalizarii ???

de exemplu: eu stiu ca e 0.2%/zi de intarziere dupa cele 15-20zile de la afisarea listelor de plata...alte asociatii iau chiar mai mult, spre 1%.
ca sa nu mai zic...firma de gunoi, in contract specifica ca pt fiecare zi ce intarziere, penalizare este de 1%/zi
In legea 230/2007 se prevede un procent maxim de 0.2%/zi de intarziere pornind de la ziua scadentei scrisa pe lista la care se mai adauga 30 zile legale (de gratie).
De exemplu:
- pe lista la ap.N este prevazuta o suma de 200 lei cote intretinere.
- ziua scadenta este 5.01.2010
- se adauga 30 zile la data mai sus mentionata in care daca se plateste, locatarul nu suporta penalizari;
- incepand cu data de 04.02.2010 incep penalizarile 200 x 0.2%/zi = 0.4 lei zilnic
- daca intarzie la plata dupa data de 04.02.2010 timp de 25 zile, de exemplu, pentru acea suma initiala va avea de plata o penalizare de 0.4 x 25 = 10 lei.
.............................
Din suma incasata ca penalizari calculata in acest fel si perceputa de la toti restantierii, asociatia plateste si penalizarile la furnizori, restul pastrandu-l in fondul de reparatii.
Procentul poate fi stabilit in statut sau printr-un PV ulterior infiintarii asociatiei de proprietari si decis de comitetul executiv.
Procentul poate fi mai mic de 0.2%/zi, dar nu mai mare (conform L 230/2007).
Penalizarile sunt calculate de administrator.
Penalizarile de la furnizori vin scrise pe facturi sau atasate (RADET) de facturi intr-un fluturas special de penalizari.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)