avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... taxa expertiza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

taxa expertiza

buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita suma ce reprezinta restante si penalitati. instanta a desemnat un expert pt a verifica modul de intocmire si calcul al listelor asociatiei. aceleasi liste le-am primit si eu. iar din primele verificari facute de mine deja reiese o eroare de calcul destul de mare. cine plateste expertul ? eu sau asociatia ? deja ei mi-au bagat in lista de plata taxa de onorariu care au platit-o expertului. desi instanta a hotarat ca reclamanta sa achite taxa. pot spune ca deja incep sa platesc penalitati de intarziere si la suma asta. e corect ce fac cei de la asociatie ? cat reprezinta taxa ? e in functie de valoarea debitului ? va multumesc si o zi placuta.
Asociatia de proprietari atunci cand da in judecata un restantier face dovada restantelor si a penalizarilor pe baza unor documente, in primul rand pe baza listelor de plata pentru intreaga perioada in care proprietarul nu a platit.
Daca paratul (restantierul), nu recunoaste aceste debite, poate solicita instantei efectuarea unei expertize prin care sa se stabileasca corect sumele datorate.
Nu vad de ce asociatia ar solicita efectuarea expertize. Este un nonsens. Asociatia cere sa i se achite sumele consemnate in listele de plata intocmite de administrator, verificate de cenzor, aprobate de presedinte. Nu are de ce sa solicite expertiza.
S-a intamplat si la noi ca paratul (restantierul) sa nu recunoasca debitul, sa solicite o expertiza, instanta a desemnat expertul, a stabilit obiectivele la cererea paratului, a stabilit onorariul provizoriu (400 lei) in sarcina paratului... Dar la termenul urmator instanta a constatat ca proprietarul debitor nu a platit onorariul expertului. Pentru a face un pas inainte si a putea realiza expertiza, reprezentantul asociatiei, la propunerea judecatorului, a acceptat ca onorariul expertului sa fie platit imediat de asociatie.
In aceeasi zi asociatia a facut plata iar in 2-3 saptamani s-a facut raportul de expertiza si a fost depus in instanta.
In hotararea data de instanta restantierul a fost obligat la plata sumelor solicitate de asociatie si la plata onorariului expertului stabilit definitiv de instanta la 500 lei (100 lei in plus fata de onorariul provizoriu).

Asa ca eu inteleg sa plateasca asociatia expertiza dar numai in aceste conditii, in interesul urgentarii efectuarii expertizei si nu ca o datorie a asociatie atat timp cat nu este normal, nu este in interesul sau ca asociatia sa solicite efectuarea acestei expertize.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@AdrianTot
Din moment ce instanta a hotarat sa plateasca Asociatia expertiza inseamna ca Asociatia nu a venit cu date clare la tribunal.
Nu va ganditi ca peste tot oamenii sunt priceputi sau nu se fac greseli sau incorectitudini.
Una este la dumneavoastra in Asociatie si alta la altii.
Dumneavoastra (ca si alti moderatori si useri) ati dat aici pe forum multe sfaturi bune, dar nu toti oamenii sunt de nivelul dumneavoastra.
In situatia dumneavoastra restantierul a contestat sumele si de aceea trebuia sa achite el taxa de expertiza.
In cazul de fata dupa ce expertul isi prezinta concluziile se va vedea cine este de vina si, deci, cine va plati.
Momentan, conform hotararii instantei, plateste Asociatia.
De exemplu, eu m-am trezit pe o foaie de intretinere cu o penalizare de aproape 1500 lei pentru o singura luna la o datorie pretinsa de 6000 lei.
Ce credeti ca ar fi zis instanta de un astfel de abuz?
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Carturarul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata expertiza mirusaby mirusaby Buna ziua, am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu judecata restantierilor costachel costachel Buna dimineata. La noi in bloc sunt 3 restantieri la intretinere care de cca 5 ani care au in prezent datorii cam de 6-7000 lei pe apartament ( numai ... (vezi toată discuția)