popem a scris:
Asociatia de proprietari ma chemat in instanta pentru recuperarea unor datorii in perioada
noiembrie 2010-decembrie 2011, plus penalitati .
Am depus intanpinare si am specificat instantei ca nu sunt de acord cu sumele si penalitatile calculate .
Instanta a hotarat efecuarea unei expertize financiar - contabile fiind suportata de catre asociatie , onorariul raportului de expertiza fiind provizoriu .
Presedintele de asociatie nu a fost de acord sa se plateasca experiza asa ca judecata sa suspendat in temeiul art 155 alin 1 c.pr civ .
Scuzati-ma dar este fara logica.
Daca restantierul nu recunoaste debitul, contesta in fata instantei sumele solicitate de asociatie, la cererea sa, la cererea restantierului instanta poate desemna un expert pentru realizarea expertizei judiciare. Instanta solicita, in acest scop, ca restantierul sa precizeze obiectivele expertizei (ce anume sa verifice, ce sa calculeze...). Plata expertizei cade in sarcina restantierului, a celui care a solicitat-o si nu in sarcina asociatiei de proprietari.
Este normal ca presedintele asociatie, atat timp cat nu plateste asociatia, sa fie de acord cu realizarea expertizei si sa puna la dispozitie expertului documentele cerute de acesta pentru intocmirea raportului de expertiza.
Este normal ca presedintele sa nu plateasca onorariul provizoriu la expertului pentru ca nu cade in sarcina asociatiei.
Dar pot fi si exceptii. De exemplu, am avut un proces in care restantierul a contestat suma si-a solicitat efectuarea unei expertize judiciare. S-a desemnat in aceeasi sedinta expertul, s-a stabilit onorariu ce trebuia achitat de restantier si s-a dat termen peste 45 de zile cand se va depune raportul de expertiza. La termenul stabilit, instanta a constat ca restantierul nu a achitat onorariul expertului iar acesta nu a intocmit raportul de expertiza. Atunci presedintele asociatiei, pentru a nu lungi boala (restantierul mai gasea vreo scuza sau motiv sa amane inca judecata), deci presedintele a precizat instantei ca achita asociatia acel onorariu si-l solicita ca si cheltuieli de judecata in final. In aceeasi zi asociatia a achitat onorariu expertului. In 2 saptamani expertul a depus raportul iar la termenul urmator judecatorul a stabilit ca restantierul trebuie sa plateasca restantele, penalizarile plus expertiza.
In doua luni s-a redactat hotararea cu motivatie si restantierul a achitat tot de teama investirii cu formula executorie si executare silita.
Repet, nu cred ca se intampla ca expertiza sa fie solicitata in instanta de una din parti iar instanta sa impuna plata onorariului provizoriu celeilalte parti. Cine solicita, acela plateste.
In final, da, e altceva. Atunci judecatorul poate hotari cine si cat suporta din aceste cheltuieli prin horararea ce o pronunta.