avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Perimarea procesului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Perimarea procesului

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns

Situatia se prezinta asfel :

In urma cu un an am fost dat in judecata de catre asociatia de proprietari pentru un debit .
Am depus intanpinare si am specificat ca nu sunt de acord in totalitate cu sumele si penalizarile calculate de catre asociatie .
Instanta a hotarat ca asociatia de proprietari sa faca dovada ca sumele sunt reale prin efectuarea unei expertize financiar-contabile si sa plateasca provizoriu expertul .
Asociatia nu a fost de acord , iar procesul se va perima azi .
In aceasta situatie ce se intanpla cu debitul care am fost dat in judecata ?
mentionez faptul ca eu am continuat sa platesc intretinerea in decursul anului . iar sumele platite au fost trecute pe perioada in care am fost dat in judecata .
Pot cere administratorului ca pe chitanta sa treaca ce platesc dupa data care am fost dat in instanta ?

Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:09, 26 Iunie 2013
Urmare a dezinteresului reclamantei asociatia de proprietari de a executa expertiza financiar contabila care sa concluzioneze asupra temeiniciei sumelor solicitate prin actiune,daca instanta de judecata va dispune hotarare de perimare,concret dvs in raport de reclamanta va veti afla in situatia juridica anterioara chemarii in instanta,adica tot veti fi inregistrat in evidenta asociatiei de proprietari ca rau platnic cu suma cu titlu de restanta
Actele de procedura intocmite pana la data perimarii judecatii se considera lipsite de orice efect.
Perimarea sterge si efectul intreruptiv al prescriptiei extinctive obtinut prin introducerea cererii de chemare in judecata.
Partea interesata=asociatia de proprietari ,pentru recuperare sume ,va putea introduce o noua actiune, numai daca intre timp dreptul la actiune nu s-a prescris


pot cere administratorului ca sumele ce le platesc sa fie trecute pe chitanta in felul urmator ;

restanta -luna si anul ? deci dupa perioada in care sunt in proces cu asociatia

tot ce platesc administratorul trece sumele in contul datoriei cele mai vechi deci implicit pe perioada in care sunt in proces cu ei .
cum sa procedez ?

multumesc anticipat

Interesul comun-in special al dvs,este sa achitati concomitent debitele[suma de baza+penalitati] cele mai vechi pentru a scadea suma cu titlu de restanta la care se aplica penalitati
Indiferent ca sunteti sau nu in litigiu cu asociatia de proprietari-aflat pe rolul instantei de judecata,daca detineti sume restante acestea genereaza penalitati,pentru neplata in termenul stabilit,asociatia de proprietari avand dreptul legal sa solicite aplicarea disp art 50 si 51 din L nr 230/2007,respectiv actionarea in justitie si instituirea privilegiului imobiliar impotriva debitorului
Faceti efortul sa achitati debitul pentru care ,conditionat de modalitatea de plata- integrala sau esalonata,solicitati document justificativ
Da am sume restante dar obligatia asociatiei conform instantei este sa dovedeasca prin expertiza ca sumele sunt calculate corect , fapt ce nu sa intamplat , in aceasta situatie eu nu voi platii suma datorata pe perioada in care nu sa facut expertiza , vreu sa cer administratorului ca sumele ce le voi plati sa fie trecute pe chitanta dupa data in care am fost chemat in instanta :
restanta ianuarie 2012 , restanta febroarie 2012 sa. .... am acest drept ?
Da, aveti acest drept si chiar este indicat sa se procedeze asa. Nu stiu de ce as. prop. procedeaza altfel, adica cum? Adica ce scrie pe chitanta, ceva de genul: partial din restanta?

In alta ordine de idei, de obicei, la primele termene, cand instanta constata ca dvs. nu ati fost de acord cu sumele imputate de as. prop., se dispune efectuarea unei expertize financiare, dar cu expertii aflati la dispozitia judecatoriei, nu din alta parte. Odata stabilit acest lucru, expertul se prezinta la asociatie, ma rog, prezinta delegatie si ce mai are pe-acolo, face expertiza, intocmeste un raport pe care-l prezinta instantei. Tot instanta dispune in final cine achita cheltuielile de judecata, inclusiv cheltuielile cu expertul.
Situatia descrisa de dvs. mi se pare cam ciudatica si observ ca nici as. prop. nu se prea implica daca s-a ajuns la perimarea procesului, implicatiile fiind cele aratate de @ynocentta.
Practic dvs. ati fi avut dreptul sa cereti explicatii privind modul de calcul al penalitatilor, inca de foarte multa vreme in urma. Adica, se afiseaza lista de plata pe 15, ma uit, observ anomalii si ma adresez presedintelui sa-mi clarifice situatia... Ei, dvs. ati facut acest lucru in proces. Nu este rau, insa, asa cum am spus, expertiza dispusa nu se face oricum... Nu s-a facut, responsabilitatea clarificarii situatiei revine tot as. prop. Faza este ca dvs. sa intelegeti ca daca va achitati cu intarziere sumele repartizate la intretinere, as. prop. poate sa va calculeze penalizari. Cum le calculeaza si cat de legale sunt este alta problema, dar dvs. proprietarii trebuie sa stiti acest lucru. Noi la as. prop. avem afisat la avizier un Regulament privind modul de calcul al penalizarilor pentru plati efectuate cu intarziere.

Alte discuții în legătură

Plata expertiza mirusaby mirusaby Buna ziua, am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia de proprietari redialboss redialboss Buna ziua Situatia se prezinta astfel : Asociatia de proprietarii m-a chemat in instanta pentru ... (vezi toată discuția)
Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)