avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Somatie recuperare sume restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somatie recuperare sume restante intretinere

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la timp sa platesc lunar. Suma de recuperat nu era mare - 1100 lei. Nu o contest. Ce ma deranjeaza - somatia este trimisa de un avocat si are atasata o chitanta de 100 lei catre Asociatia de locatari iar asociatia mai departe ma obliga pe mine sa platesc aceasta suma. Au acest drept ? Cine le da acest drept ? Nu puteau face o notificare fara sa apeleze la un avocat ? Cine stabileste aceasta valoare ? De ce n au mers la Tuca, Zbarcea & Asociatii ca sa platim somatia 100 euro ? Va multumesc anticipat. Costin
Cel mai recent răspuns: khostea , utilizator 22:55, 31 August 2011
totul este corect.
aveti un debit de plata. Pe creditor nu-l intereseaza motivul pentru care dvs nu va platiti datoria, in conditiile in care neplata dvs genereaza un debit mai mare si penalitati in sarcna sa.
onorariul avocatului este doar pentru somatie/noificare. Dvs ar trebui sa va platiti debitul si acel onorariu.
daca nu platiti, asociatia, prin avocat, va va actiona in justitie iar dvs veti avea de plata: debit+penalitati+onorariu avocat (notificare)+onorariu avocat actiune in justitie.
asa ca....fiti multumit ca nu s-a apelat la acea firma de avocatura (erati mai fericit cu 100 euro de plata decat cu 100 lei???)
Nu ne-am inteles. Eu restantele, penalizarile si altele nu le contest (intre timp le si achitasem pana sa vina somatia). Eu intreb ce lege sau procedura stipuleaza ca pentru recuperarea restantelor primul pas e o notificare facuta prin avocat al carui onorariu sa l achite restantierul ? Pentru ca in manualul asociatiei de proprietari exista un model de somatie ce putea fi trimis prin posta cu confirmare de primire la un cost mult mai mic fara a fi nevoiti a apela la un avocat . Iar daca totusi au apelat la un avocat e alegerea lor pe cheltuiala lor nu ? Multumesc,
Nu, nu e pe cheltuiala lor, ci pe a dv. care ati generat aceasta situatie.
Asociatia a apelat la un birou de avocatura, transmitandu-va cu aceasta ocazie un mesaj foarte clar: "veniti sa platiti, altfel ajungem in instanta".

Asociatia de proprietari poate alege modalitatea prin care va anunta de aceasta datorie.
Nu trebuie lege pentru asta. A ales o cale legala. Asociatia nu era obligata sa se gandeasca la buzunarul dv., ci la eficienta mesajului.
"PROCEDURA DE RECUPERARE A RESTANTELOR DE LA
PROPRIETARII RESTANTIERI
ACTIUNEA IN JUSTITIE
Inaintea actiunii in justitie recomandam conducerii asociatiei de proprietari sa transmita
restantierului, prin posta cu confirmare de primire, o NOTIFICARE-SOMATIE (conform model
tipizate si extrase de la Manualul Asociatiei de Proprietari)."

Cum alege asociatia de proprietari ? Calea legala este actiune in instanta listele de plata afisate fiind considerate cunoscute si astfel nemaifiind nevoie de o somatie . Procedura RECOMANDA o somatie semnata de reprezentantii asociatiei (cu confirmare de primire) si atat. Nu recomanda alte variante.
orice persoana fara pregatire/studii juridice, pentru apararea/salvarea drepturilor sale apeleaza la serviciile unei persoane cu pregatire juridica pentru o eficienta mai mare.
astfel, daca presedintele, administratorul sau nimeni din comitetul de conducere al asociatiei nu are pregatire juridica, pentru a da forma+fond, somatiei, este firesc a se apela la serviciile unui avocat.iar cum toate serviciile se platesc, onorariul avocatial achitat va este imputabil dvs , pentru ca ati generat apelarea la biroul de avocatura respectiv.

Alte discuții în legătură

Restantieri la plata intretinerii la bloc draghici1958 draghici1958 Care sunt demersurile legale pentru o Asociatie de LOCATARI sa recupereze valorii ale intretinerilor neplatite de 1-2ani? (vezi toată discuția)
Termen plata irinabob irinabob buna seara,am primit de la asociatia de proprietari instiintare ca sunt restant cu suma de 2500 ron si voi fi dat in judecata ce pot face? pot plati macar ... (vezi toată discuția)
Suntem somati de apanova. eu sunt la zi. cum ma pot proteja? Cuculica Cuculica Avem multi restantieri care nu platesc cu lunile. Administratorul si presedintele actual pretind ca nu au bani sa ii actioneze in justitie, au obtinut si ... (vezi toată discuția)