avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suntem somati de Apanova. Eu sunt la zi. Cum ma pot ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suntem somati de Apanova. Eu sunt la zi. Cum ma pot proteja?

Avem multi restantieri care nu platesc cu lunile. Administratorul si presedintele actual pretind ca nu au bani sa ii actioneze in justitie, au obtinut si semnaturile majoritatii locatarilor care au exprimat ca nu vor sa plateasca cheltuieli juridice . Motivatia este ca oricum nu se vor putea recupera banii, pentru ca oricum mai intai vor fi reesalonati de instanta si daca se ajunge la executare silita oricum vor trebui dati alti bani in contextul in care oricum apartamentele celor in cauza sunt ipotecate. In plus nu au vrut sa impuna penalitati de 0.2 % pe zi, conform legii pretextand ca aceste penalitati nu sunt legale pentru ca se adauga penalitatilor deja calculate de furnizorii de utilitati. Ca atare rai platnicii continua sa nu plateasca ceea ce ma va afecta si pe mine daca se va opri apa rece.
Ce as putea face?
1. E adevarat ca actionarea in justitie este inutila ?
2. Sunt asociatia de propietari sau conducerea ei responsabili fata de mine si sa ii dau in judecata daca mi se opreste apa rece ?
3. Se poate initia o actiune juridica cu scopul de a impune prin executie judecatoreasca inchiderea apei in apartamentele rau platnicilor?
4. Pot actiona APANOVA la OPC pentru ca nu se implica in recuperarea creantelor de la datornici, negandu-mi astfel posibilitatea unui trai decent (in contextul in care mi-au negat dreptul de a-mi face , pe cheltuiala mea, propriul bransament de apa rece?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:04, 5 Decembrie 2009
Asociatia de proprietari, prin reprezentantul ei, presedintele asociatiei, are obligatia sa recupereze restantele de la rai-platnici.

Legea 230/2007
Art.30(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
.........................
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;


Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Dupa cum vedeti acest aspect este reglementat in lege.

La punctul 4 cu OPC-ul nu este valabil, intrucat nu Dv. personal si nici ceilalti proprietari-restantieri nu aveti contract cu APA NOVA, ci asociatia de proprietari.

Procesul in instanta nu costa nimic, eventualele sume cu avocatul vor fi suportate in final de restantieri, dar acest lucru se va hotari in instanta.

Faptul ca presedintele Dv. prefera sa ia semnaturi de la ceilalti locatari pentru o himera (cheltuieli de judecata) denota o mare puturosenie in conducerea asociatiei, si pana la urma veti avea cu totii de suferit prin orirea apei reci.
Multumesc. Sunt de acord cu ce scrieti

Totusi articolul 28, mai ales alineat 2 :
Art. 28
(1) Asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de cealalta parte, proprietarului.
(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri.
(3) Serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in: repartizarea facturilor catre proprietari prin lista de plata lunara, incasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea consumului facturat, instiintarea furnizorului cu privire la debitori.

Nu indica faptul ca un furnizor ar trebui sa actioneze impotriva restantierilor (in paralel cu asociatia care ar trebui sa faca acelasi lucru privind reparatia, plata administratiei, etc). Paragraful 2 nu pare ambiguu, chiar daca furnizorii de utilitati prefera sa impuna contracte cu asociatia (in violarea susmentionatului paragraf) facandu-se astfel, in opinia mea eligibili pentru sanctiunile din articolele 56, alin 1 paragraf f) si 57 alin 2, paragraf c)

56 f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de catre functionarii publici si personalul angajat al autoritatilor publice locale si centrale, inclusiv personalul regiilor sau al societatilor furnizoare de servicii publice de utilitati, daca fapta nu a fost comisa in astfel de imprejurari incat sa constituie infractiune.

(2) Contraventiile prevazute la alin.(1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele de la lit.a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
b) fapta de la lit.d), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele de la lit.e) si f) cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin.(1) lit.a)-e) se aplica persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevazuta la alin.(1) lit.f) functionarilor publici sau personalului angajat al autoritatilor publice, inclusiv personalului regiilor sau societatilor furnizoare de servicii de utilitati publice.
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Administratiei si Internelor, de primari sau de imputernicitii acestora.

In art 28 este vorba de cazul in care asociatia de proprietari devine un intermediar dintre furnizor si proprietari in cazul contractelor individuale.
Am sa va dau ca exemplu urmatorul caz:
- in bloc exista un apartament cu centrala proprie, din care proprietarul lipseste 2 ani, sa zicem. Intre proprietar si asociatie se face un contract de prestari servicii de a-i plati factura de gaz care vine pe numele proprietarului in acest rastimp, cu anumite conditii de finantare din partea proprietarului.
In cazul in care proprietarul nu se achita de obligatii fata de asociatie, aceasta nu-i va mai plati factura si atunci furnizorul de gaz il aduce pe proprietar in instanta, nu pe asociatie.
........................
La art. 56 este vorba de contraventiile care pot fi aplicate pentru incalcarile de la punctul 1 al acestui articol. Nu-l scoateti din context pentru ca altfel veti face confuzii grave. Functionarii publici si angajatii regiilor...... pot fi sanctionati daca nu si-au facut treaba privind atributiile lor fata de asociatiile de proprietari.
...........................
Ca sa ne intelegem:
In cazul Dv. este vorba ca intr-un contract intre asociatie si APA NOVA, asociatia nu-si plateste factura. Cine se afla in spatele acestei asociatii de proprietari, cine plateste si cine nu, nu intereseaza APA NOVA intrucat nu sunt contractanti directi.
Inteleg explicatiile dumneavoastra.
Speram ca formularea respectiva ar putea fi interpretata ca o obligativitate (in opinia mea fireasca) a regiilor care furnizeaza utilitati sa faca contracte individuale cu consumatorii (cum ar fi civilizat) si nu sa paseze unor terti grija recuperarii creantelor. Ar fi fost intr-adevar uimitor intr-o tara cu un sistem juridic ca al nostru.
Presupun ca dumneavoastra va pricepeti mult mai bine ca mine la intelegerea legilor. Totusi sper ca veti fi de acord ca neimplicarea regiilor in efortul asociatiilor de a recupera datoriile (in mare tot ale regiilor) este imorala si destul de confortabila pentru acestea. Probabil ca in alte tari in care calitatea juristilor si simtul lor de dreptate le depasesc pe ale juristilor nostri genul asta de lucruri nu se intampla.

Dincolo de comparatia cu tarile civilizate, as dori sa va atrag atentia asupra unui lucru pe care sa-l aveti in vedere cand judecati situatia de la noi.

O regie de furnizare a unui serviciu important, cum este apa, are alte obiective si alta anvergura decat a se lupta cu fiecare mic restantier (mic din punctul de vedere al regiei). APA NOVA are un contor de bransament, al carui index il citeste si pe al carui consum se bazeaza cand emite o factura. Acel contor de bransament este al unui abonat - asociatia de proprietari.

Felul in care asociatia de proprietari gestioneaza consumul de apa, impartirea acestei facturi, incasarea banilor de la micii consumatori este treaba ei, treaba reglementata, printre altele si in Legea 230/2007 si in HG 1588/2007. Are si parghii legale sa actioneze impotriva restantierilor.

Nu cautati vina acolo unde nu e. Vina pentru situatia in care sunteti aici este in egala masura a asociatiei de proprietari (conducerii acesteia) din care faceti parte ca nu a incercat sa recupereze restantele de la proprietari, precum si a restantierilor, vecinii Dv. care nu si-au platit un consum pe care l-au facut.
Atunci cand consumi trebuie sa platesti.

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)
Reparatii comune mafr79 mafr79 Va salut cu respect. Am o intrebare legata de modul cum un presedinte de asociatie de propietari are dreptul de a face lucrari in beneficiul propietarilor fara ... (vezi toată discuția)