mirelaelian a scris:
]
Doamna Veronica
,
Poti sa imi spui Veronica.Multumesc.
Eu va inteleg foarte bine, dar si dvs. trebuie sa intelegeti ca exista o procedura, de fapt o practica privind judecarea actiunilor in daune morale. Existenta si intinderea prejudiciului trebuie sa fie dovedite de catre reclamant.
Nu este mai putin adevarat ca ne aflam, aici, in domeniul unor relatii speciale, ca ne aflam, mai ales, in prezenta unor fapte notorii care, potrivit legii, nu trebuiesc dovedite.
Cred ca ati spus un mare adevar. Dovada cea mai buna a afirmatiei subliniate mai sus este insasi elaborarea legii, din pacate cei care au legiferat-o de la Fundatia Academia civica si pina la AFDPR, care din pacate nu sint singurii reprezentanti ai celor care au suferit in timpul comunistilor (de ex de procesele din Comertul Exterior dinsii nu au auzit, iar cerinta legii de a se face o referinta la AFDPR pentru orice caz este mai mult decit lipista de sens) nu intentionau ca fiecare suferinta sa fie dovedita cu martori. Tatal meu a fost eliberat din inchisoare la 60 de ani acum 40 de ani, Nu am martori ce sa fac daca oamenii sint intr-o lume in care totul este poate mai bun.
Eu, in locul dvs., m-as folosi de orice mijloc de proba. De ex., s-au publicat carti, marturii despre inchisorile comuniste, inclusiv despre Aiud, despre atrocitatile petrecute acolo. As folosi si Declaratia Presedintelui de condamnare a comunismului, si dosarul de la CNSAS.
DoamnaMirela draga,m-amfolosit de o parte dince spui mai sus.
Raportul prezidetial al comisieiTismaneanu, dictionarul Lexiconul Negru al lui Doina Jela, nu au avut nici un rol, e drept intr-o actiune anterioara si in aceasta inca nu au fost luate in seama, poate la viitorul termen.
V-as ruga foarte mult dacaaveti idee de anumite lucruri referitoare la inchisoarea Aiud sa imi dati si mie vreoreferinta, carte, lucrare pe care as putea-o procura si informa. Vamultumesc foarte mult de recomandari. Din pacate nu exista o dovada oficiala a scoaterii mamei din invatamint, exista ceva in carea de munca, de asemenea cu celelalte. Dar voi incerca sa pun cap la cap unele lucruri.
De asemenea, puteti face dovada ca mama dvs. a fost inlaturata din invatamint (cu o decizie de concediere, ori cu carnetul de munca, ori chiar cu martori).
Poate gasiti, printre cunostinte ori prieteni, chiar un martor care sa stie despre motivul real al spitalizarii tatalui dvs. dupa eliberare.
Teza probatorie a dovezii testimoniale nu trebuie sa o reprezinte neaparat atrocitatile petrecute in inchisoare (pentru ca, repet, acestea sint fapte notorii, asa cum spuneti si dvs.), ci suferinta, chinul tatalui dvs. si ale intregii familii, stigmatizarea acestora, masura in care destinele lor au fost deturnate de la cursul firesc.
Mai cred ca instantele nu vor acorda sume uriase, avind in vedere si prevederea din lege care ii cere judecatorului sa ia in considerare, la cuantificarea [/quote]
prejudiciului, si eventualele reparatii obtinute in temeiul D-L nr. 118 si al OUG. nr. 214.
Nu am cerut sume uriasa.
Dealtfel nefiind in tara nici nu stiu ce este a doua referinta, acel OUG nr.214. Ordonanta de urgenta nr.214 probabil, am sa caut pe internet. Ar fi culmea sa trebuiasca sa dovedim ca nu am apelat niciodata pt nimic inloc ca instanta sa faca dovada ca ar fi altfel.
Aici, as folosi o informatie aparuta recent in presa, si anume ca David Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, a obtinut de la statul roman despagubiri morale in cuantum de 2 milioane euro. Intr-un sistem de referinta normal, cred ca mai multi ani de inchisoare politica la Aiud, plus un destin frint, reprezinta un prejudiciu moral mult mai important decit doua luni de sechestrare, intr-un scenariu bizar.
In orice caz, sint sigura ca avocatul dvs. va sti ce are de facut.
Succes,
Mirela
Vamultumesc incaodata de efortul facut si de bunavointa.Sper si eu ca avocatul se va descurca. mai bine decit ma facut-o eu singura in instanta.