avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 221/2009

tatal meu in perioada 14 08 1949-12.08.1955 si 31.07.1958-23.06.1964 a executat pedepse privative de libertate, aplicate prin sentinta penala a Tribunalului.Militar.Reg.a-II-a Militara si prin sentinta .penala a Tribunalului Militar constanta pentru uneltirea contra ordinei sociale si omisiunea denuntarii.
As vrea sa stiu daca in calitate de fiu in temeiul legii 221/2009 am anumite drepturi si daca da, ce acte ar fi necesare inaintarii demersului respectiv
Va multumesc
Va reproduc disp. art. 5 din lege in cuprinsul acestuia aratandu-se ce drepturi puteti solicita. Textul este cat se poate de explicit .. deci nu crd ca are nevoie de explicatii suplimentare.
Art. 5
(1)Orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instanţei de judecată, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:
a)acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despăgubirilor se va ţine seama şi de măsurile reparatorii deja acordate persoanelor în cauză în temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 214/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 568/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
b)acordarea de despăgubiri reprezentând echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotărâre de condamnare sau ca efect al măsurii administrative, dacă bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obţinut despăgubiri prin echivalent în condiţiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare;
c)repunerea în drepturi, în cazul în care prin hotărârea judecătorească de condamnare s-a dispus decăderea din drepturi sau degradarea militară.
(2)Hotărârile judecătoreşti pronunţate în temeiul prevederilor alin. (1) lit. a) şi b) sunt puse în executare de Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3)Cererile prevăzute la alin. (1) sunt scutite de taxă de timbru.
(4)Prezenta lege se aplică şi persoanelor cărora le-au fost recunoscute drepturile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, persoanelor cărora li s-a recunoscut calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 214/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 568/2001, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care se încadrează în prevederile art. 1, 3 şi 4, precum şi persoanelor care au fost condamnate prin hotărâri judecătoreşti pentru săvârşirea de infracţiuni la care face referire prezenta lege şi care au obţinut desfiinţarea, anularea sau casarea hotărârilor de condamnare, ca urmare a exercitării căilor extraordinare de atac, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu condiţia să nu fi beneficiat de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) sau c).
(5)Acordarea de despăgubiri în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) atrage încetarea de drept a procedurilor de soluţionare a notificărilor depuse potrivit Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau Legii nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Dumneavoastra puteti beneficia de pe urma tatalui dumneavoastra dar trebuie promovata o actiune in instanta printrun avocat specializat de astfel de despagubiri.

Acte necesare in prima faza: certificat deces, certificatul dumneavoastra de nastere si de casatorie daca v-ati schimbat numele.

[EDITAT - publicitate profesionala]
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
ContSters20980, utilizator
Doresc sa va multumesc pentru amabilitatea de a-mi fi raspuns.daca nu va deranjez prea mult,as dori sa va intrteb ce acte imi sunt necesare pentru dosarul de revendicare a bunurilor confiscate si unde trebuie sa inaintez dosarul.Va multumesc mult si multa sanatate,Maria .
Doamnelor si Domnilor,
In legatura cu Legea 221/2009 am fost citata in instanta la Trib Bucuresti in pentru actiunea inaintata de mine legata de condamnarea tatalui meu din 1964 pe baza articolelor de lege 209 si 209 indice 1 ale vechiului cod penal. ACeste articole sint mentionat in legea 221/2009 la Art. 1 ca fiind dintre acele articole care definesc condamnarile executate in baza lor, ca fiind condamnari politice. Si aceasta fiind o declaratie de drept, dupa cum mentioenaza Art. 1 al legii.

Am fost uluita cind in instanta am gasit doua inadvertente penibile:
Prima s-a manifestat prin aceea ca judecatorul voia sa aplice situatiei mele ceea ce trebuie aplicat prin lege, condamnarilor pentru alte fapte penale (nu cele definite de articolelel mentionate la Art. 1 alineatul 2 al legii 221/2009)ca cele din mentionate la Art. 4 sau, eventual ca cele referite la Art. 1 alineatul 3. In ambele aceste cazuri se mentioneaza ca "Caracterul politic al condamnarilor prevazute la alin. (3) se constata de instanta judecatoreasca, in conditiile prevazute la art. 4.", practic o verificare asupra caracterului politic al condamnarii.
Dar, in cazul alin 2 , ce are sa se edifice instanta asupra unei sentinte eliberate oficial de statul roman si care specifica care a fost baza invinovatirii la vremea aceea (precum am spus art. 209 si 209 indice 1).
Deci precum legea spune, condmanari care de drept sint considerate politice

Oare poate cineva sa imi explice aceasta situatie care pare absurda? Sau este aici o chestiune de interpretare a legii si in fiecare caz, chiar si inc ele de la Art.1 alin 2 caracterul condamnarilor va fii totusi re-verificat de instanta.

A doua inadvertenta e legata de aceea ca judecatorul mi-a solicitat sa aduc martori.
Nu inteleg ce martori am de adus, cind sentinta a fost depusa in dosar in fata instantei si arata exact cit a fost condamnat si tinut in inchisoare tatal meu. Este o dovada eliberata de statul; roman l;a vremea procesului, eliberata de tribunal si aflata la CNSAS. Judecatorul habar nu avea ca doc eliberate de CNSAS sint stamplaite cu rosu si nici ca dosarele penale judecate de tribunalele militare in timpul comunismului se afla de mult la CNSAS.
Lipsa de informare a judecatorului era revoltatoare.
Deci despre ce martori este vorba in fata unor documetne oficiale?
Martori din celula de inchisoare sau din beciurile securitatii la Malmaison nu exista, de asemenea oamenii au murit de mult.
In plus, daca ne referim la despagubirile solicitate, eu le solicit pentru simplul si nenorocitul motiv ca tatal meu a fost DETINUT SI ANCHETAT in mod abuziv, si nu pentru alte lucruri.

Deci ce sens au marturiile in acest caz cind legea constata DE DREPT ca este vorba de o condamnare politica?

Va multumesc de raspuns.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
VeronicaR, utilizator
Pentru revendicarea ( despagubiri) bunurilor confiscate potrivit legii 221/2009, va trebuiesc actele de proprietate, sentinta penala si procesul verbal de punere in executare a acestei sentinte. Si actiune in instanta care se depune la Tribunalul de unde domiciliati.


Av. Camelia TUGUI

Alte discuții în legătură

Despagubire pe apartament confiscat coser coser Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez ca sa-mi pot recupera valoarea apartamentului confiscat prin sentinta unui tribunal militar în perioada ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 mobexport mobexport Buna ziua Va rog daca ma poate ajuta cineva in legatura cu despagubirile conf. Legii 221/2009. Prin Ordinul MAI din 1951, in data de 05.08.1952 familiei mele ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru condamnatii politic lilianabutiseaca lilianabutiseaca Ce despagubiri pot obtine cei care au fost condamnati pentru infractiuni cu caracter politic inainte de 1989 ? Multumesc (vezi toată discuția)