avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Activitate ValiChira

Activitate ValiChira

Va mai rog sa-mi spuneti o parere despre apararea mea de mai jos. Pot sa conving judecatorul ?

''Potrivit articolului 16 si ultimul paragraf din articolul 3 din Conventia de la Haga din 25 Oct. 1980: Romania si Canada sunt semnatare ale Conventiei mai sus mentionate, totusi Canada nu este semnatara a Apostilei de la Haga din 5 oct. 1961. Ca urmare Romania nu recunoaste automat divortul din Canada. In plus asa zisa ‘’tranzactie dintre parti cu privire la incredintarea minorilor’’, ‘’urmare a divortului dintre reclamant si parata’’, depusa in acest dosar de fosta mea nevasta nu este apostilata. In Romania suntem casatoriti in momentul fata (copie dupa cert. de casatorie in anexa).
In ce privesc acuzatiile in baza art. 11 din Regulamentul C E al Consiliului nr. 2201/2003, nu pot fi valabile deoarece Canada nu face parte din Uniunea Europeana, si acest Regulament se refera numai la tarile europene.
Pe de alta parte, Legea nr. 105/1992 din 22/09/1992, art. 168 referitor la recunoasterea hotararii straine spune ca aceasta poate fi refuzata, alin. 3, deoarece, in cazul meu, se afla deja pe rolul Judecatoriei Bacau, in derulare procesul cu nr. ......., care va solutiona problema copiilor. Procesul respectiv a fost demarat inaintea celui din Bucuresti si este in derulare. Recunoasterea acestei ‘’tranzactii dintre parti cu privire la incredintarea minorilor’’ efectuata in Canada ar fi pentru mine discriminatorie si in dezinteresul total al copiilor''.
Avand in vedere cele de mai sus, solicit sa fie respinsa cerea de inapoiere a copiilor.
Va multumesc, cred ca acum i-mi este mult maiX-( clar.
Anunt pe usa incuiata de la alimentara:

Ma intorc intr-o ora !
Multumesc, pentru raspus. Asta observasem si eu, si chiar am gasit o lista cu tarile europene care fac parte din acest regulament. Pe situl Ministerului de Justitie:

''După aderarea la UE, România va aplica Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor in materia familială şi responsabilităţii părinteşti cu statele membre UE (cu excepţia Danemarcei): Austria, Belgia, Marea Britanie, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.''

Cei de la Autoritatea Centrala (Min. Justitiei, sa nu fi stiut Domnul Procuror cand a scris ?) asa au scris in acuzari, probabil grabindu-se sa ma faca surcele si implicit pe copii, care chiar doresc sa ramana aici.

Sunt de acord ca dupa ce am citit Regulamentul UE l-am crezut pe jumatate. Ca adica daca tot mi-au propus sa ma jupoaie cu Rapirea si 369/2004, ce mai conta ca-mi scot si ochii dupa aceea, cu 2201/2003 :(

Ramane problema art. 9 par. (2) pe care l-ati mentionat. Ma intreb de ce ar trebui Instanta de la Bucuresti sa recunoasca hotararea lor, sau cum pot eu sa-i conving sa nu o faca ? Daca ei ar recunoaste hotararea judecatoreasca de acolo referitor la custodie inseamna ca trebuie sa recunoasca implicit si divortul ?


Precizez mai bine ca acest articol 21 face parte din Regulamentul CE al Consiliului nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Ar fi trebuit sa scriu de la inceput mai amplu, dar nu voiam sa plictisesc lectorii. Mi-e teama ca mai apar niste probleme. Autoritatea Centrala, adica Ministerul Justitiei ma cheama in judecata in numele fostei neveste care a facut plangerea deci. Sunt acuzat de nerespectarea Conventiei de la Haga din 1980, art. 3,4,8,12. Apoi art. 1 si3 alin. 2, art. 8 alin. 2, art. 11 din Legea 369/ 2004 privind aplicarea Conv. de la Haga, precum si art. 11 din Regulamentul CE al Consiliului nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala. Astfel in aceasta ultima Lege am ''descoperit'' un articol care ma pune pe ganduri. Astfel:

Articolul 21

Recunoasterea unei hotarari judecatoresti

(1) Hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru se recunosc in celelalte state membre fara a fi necesar sa se recurga la vreo procedura.
(2) In special si fara a aduce atingere alineatului (3), nu este necesara nici o procedura pentru actualizarea actelor de stare civila ale unui stat membru pe baza unei hotarari pronuntate in alt stat membru in materie de divort, separare de drept sau anulare a casatoriei care nu mai poate fi supusa nici unei cai de atac in conformitate cu dreptul respectivului stat membru.
(3) Fara a aduce atingere sectiunii 4 din prezentul capitol, orice parte interesata poate solicita, in conformitate cu procedurile prevazute de sectiunea 2 din prezentul capitol, pronuntarea unei hotarari de recunoastere sau de refuz al recunoasterii hotararii.
Competenta teritoriala a instantei judecatoresti indicata in lista comunicata Comisiei de fiecare stat membru in conformitate cu articolul 68 este stabilita prin dreptul intern al statului membru in care se depune cererea de recunoastere sau de refuz al recunoasterii.
(4) In cazul in care recunoasterea unei hotarari judecatoresti se invoca intamplator in fata unei instante judecatoresti dintr-un stat membru, aceasta poate pronunta o hotarare in acest sens.

Deci ce inteleg eu, ar fi ca in cazul meu Tribunalul Bucuresti ar recunoaste automat decizia de custodie fiind vorba de Conventia de la Haga rapire minori bazata pe divortul facut acolo. Deci nu cumva in caz de rapire, hotararea judecatoreasca este recunoscuta din start ? Stiu bine ca in mod normal un divort din Canada nu este recunoscut aici automat, dar cand apare o rapire de minori poate ca se schimba situatia ? Sau chiar ramane valabil ce mi-ati spus mai inainte, ca adica sa invoc nerecunoasterea divortului si as avea sanse ?
Casatoriti fiind in Romania am imigrat in Canada unde am divortat. In Canada s-au nascut doi baieti. Acolo am avut garda comuna copiilor (o sapt./o sapt.). In 2008 eu tatal, m-am repatriat dar am fost obligat sa las copiii in custodia mamei, in urma unei hotarari judecatoresti. In hotararea respectiva era precizat ca minorii sa vina in Romania in fiecare vacanta de vara. Ei au venit asta vara si au ramas aici. A fost in primul rand dorinta lor sa ramana in Romania. Copiii sunt cetateni canadieni si romani avand certificate de nastere si pasapoarte in dublu. Acum au 11 si 14 ani. Fosta nevasta m-a acuzat de rapire a copiilor si urmeaza un proces la Bucuresti. Romania si Canada sunt semnatare ale Conventiei de la Haga din 25 Oct. 1980 referitoare la rapirea de minori. De asemenea Romania este si semnatara a Apostilei de la Haga in timp ce Canada nu este. Custodia copiilor, pe care o are fosta nevasta acum, este urmare a divortului nostru din Canada. Romania nu recunosate automat divortul din Canada si ca urmare in Romania inca suntem casatoriti. As dori sa stiu ce se poate intampla in continuare ? Romania este obligat sa dea curs cererii Canadei de a inapoia copiii sau poate invoca nerecunoasterea divortului de acolo si ca urmare respingerea plangerii de inapoiere a copiilor ? Multumesc.