avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate vasti1948

Activitate vasti1948

O intrebare cu care revin: Care este fraza exacta din Legea 230/2007 + Norme pe care se bazeaza dreptul asociatiei de a efectua inspectarea apometrelor (citirea indexelor si constatarea eventualelor modificari ale instalatiei)?

In Art. 12, cap. B, punctul b) se vorbeste despre inspectarea ”elementelor din proprietatea comuna.”

Sunt apometrele ”elemente din proprietatea comuna”? Unde in Lege sau Norme sunt definite aceste elemente? Sau exista alt articol de lege referitor la acest aspect?

Banuiesc ca deciziile luate de AG (chiar si cu votul majoritatii) trebuie sa se incadreze in limitele unei legi, nu?

Va rog, vreau citarea articolului din Lege care constituie fundamentul pentru aceste inspectii.

Multumesc tuturor celor care au contribuit pana in prezent cu raspunsuri la intrebarile pe care le-am adresat.

La sugestia lui severinvlad voi solicita conducerii asociatiei sa ma informeze care este hotararea adunarii generale sau a comitetului executiv in privinta frecventei cu care trebuiesc realizate inspectiile.

Asa cum am mentionat si in interventiile anterioare, nu am nimic impotriva inspectarii periodice a apometrelor, dar in cazul meu chiar este vorba despre un abuz pentru ca mi se solicita sa accept aceste inspectari mai des decat alti locatari, si insistandu-se de fiecare data sa mut dulapuri din bucatarie ca sa se vada tevile de apa din spatele lor, nu doar apometrele (care oricum sunt la loc vizibil).

Impotriva unui astfel de abuz doresc sa stiu cum ma pot apara.

Ma pot apara?
Pentru @adriantot:

Multumesc pentru raspunsul punctual!

Eu am oferit doua variante ale Art. 12 din Norme, ambele gasite pe net in locuri diferite. In Normele publicate pe avocatnet.ro am gasit prima varianta, care se refera doar la obligativitatea de a accepta inspectarea ”elementelor din proprietatea comuna.” Va rog sa imi dati citatul exact, din Normele publicate pe acest site, in care se face referire si la obligatia mea de a permite verificarea apometrelor.

Si in speranta ca nu deranjez, insist cu intrebarea: Cum ma pot apara impotriva abuzurilor? Poate nu credeti, dar nu toate asociatiile au o conducere exemplara. Se mai intampla ca in fruntea unora dintre ele sa se gaseasca si oameni interesati mai mult de a sicana pe X si Y decat de a face ceva util pentru membrii asociatiei.

Care este frecventa cu care conducerea asociatiei poate realiza inspectii, daca la nivel de asociatie citirea apometrelor se face de catre locatari, care apoi ii predau indexul administratorului?

Aceste inspectii sunt facute la 1-2 luni pe motivul confruntarii declaratiei cu consumul inregistrat de apometre si al verificarii instalatiei. In ritmul acesta ar trebui sa le dau o cheie de la apartament ca sa intre cand vor.

Si inca un lucru esential: Eu (ca toti locatarii) deja platesc cativa m3 in plus, pierderi. Interesant este ca, cu cat consumul declarat este mai mare, cu atat trebuie sa platesc mai multi m3 pierderi. De exemplu, daca as minti, si as declara doar 1 m3, as plati pierderi de 1 m3. Declarand consumul real, de 10 m3, platesc in plus pierderi de 3-4 m3. Pierderile platite cresc proportional cu consumul declarat.
elga50 a scris:

Legea 230/2007 din care ati citat, precum si Normele metodologice de aplicare a legii, nr.1588/2007, sunt valabile ambele.


Daca este valabila si varianta a doua a citatului meu, de ce in ”Normele metodologice” publicate de dvs. pe acest site nu gasesc nicaieri fraza:

Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”

Nu cumva aceasta fraza a facut parte doar din proiectul pentru Norme, fiind eliminata in final?

Imi puteti spune, va rog, care este mai exact articolul din Lege si/sau din Norme in baza caruia eu trebuie sa accept inspectia apometrelor efectuata de o persoana neautorizata?

Din modul in care am gasit formulat Art. 12 al Legii si Normelor publicate pe acest site, inteleg ca sunt obligata sa accept inspectarea, repararea sau inlocuirea ”elementelor din proprietatea comuna,” dar nu si a instalatiilor de contorizare.

Si unde se mentioneaza cat de des trebuie efectuata aceasta inspectie? Ce baza legala am ca sa ma pot opune abuzurilor si sa nu fiu supusa penalizarilor in mod nejustificat?

elga50 a scris:

Cred ca puteti demonta acest comportament pe care Dv. il considerati abuziv, acceptand cateva asemenea vizite...si cred eu ca in timp lucrurile se vor aseza in normalitate.


Imi pare rau daca nu am fost suficient de explicita in prima postare, dar eu am acceptat deja toate vizitele pana in prezent, efectuate anul acesta la interval de aprox 1-2 luni (una singura a fost efectuata de reprezentantul firmei furnizoare impreuna cu administratorul, si restul efectuate de administrator, presedinte, si doi membri ai comitetului). Acum mi se spune ca mai urmeaza inca o inspectie a conducerii asociatiei, pe care daca o refuz primesc amenda sau sunt trecuta la pausal.

elga50 a scris:

De multe ori aceste incidente se intampla. fie pentru faptul ca sunt pierderi mari de apa, nejustificate, fie proprietarul, pe de-o parte si administratorul sau presedintele asociatiei, pe de alta parte, inteleg sa intretina o stare conflictuala din care ambele parti nu castiga mare lucru.


Este adevarat ca sunt pierderi de apa si ca acestea trebuiesc depistate, dar nu credeti ca firesc ar fi ca eforturile conducerii asociatiei sa fie concertate in directia locatarilor care refuza mereu sa deschida usa si care declara un index de 1 m3, sau care au datorii mari? Eu am colaborat mereu, s-a vazut foarte clar ca nu am nimic de ascuns, ca am instalatiile si sigiliile in regula, ca predau un index de aprox 10 m3 lunar (daca as fura, probabil ca as duce si eu tot 1 m3), ca am TOATE datoriile platite la zi, si cu toate acestea vor sa demonstreze ca taie si spanzura pe proprietatea mea.

Sunt in continuare interesata sa aflu daca pot plati eu o persoana/firma autorizata care sa inspecteze apometrele cu o frecventa prevazuta de lege, si sa evit astfel discutiile inutile cu niste oameni stapaniti de un orgoliu comunist incomensurabil.
Buna seara!

Sunt un utilizator nou al acestui site pe care l-am descoperit chiar astazi in incercarea de a gasi raspunsuri la cateva intrebari despre obligatiile proprietarului unui apartament fata de asociatia de proprietari. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati in aceasta privinta.

1. Sunt proprietarii obligati de vreo lege sa deschida usa apartamentului si sa permita inspectarea apometrelor (citirea indexului si/sau descoperirea eventualelor inovatii de furt) de catre UN DELEGAT sau CONDUCEREA ASOCIATIEI?

2. Daca verificarea apometrelor este obligatorie, cine trebuie sa o efectueze? Nu este nevoie sa fie o persoana autorizata (de exemplu, un instalator sau reprezentantul firmei furnizoare)? Este suficient ca persoana respectiva sa faca parte din comitetul asociatiei ca sa intre in casa mea cand vrea (chiar si cu preaviz de 5 zile)?

3. Exista vreo prevedere a legii care sa-mi permita sa platesc eu pe cineva autorizat (ex: furnizorul de apa) care sa faca aceasta verificare si sa evit astfel sa intre in casa persoane care, in virtutea locului pe care il ocupa in comitetul asociatiei, considera ca pot sa sicaneze locatarii pe care nu ii agreeaza?

4. Practic, in ce conditii sunt obligata de lege sa le permit accesul in casa reprezentantilor asociatiei? Ce masuri poate lua asociatia impotriva mea, ca proprietar, daca refuz intrarea lor in casa atata timp cat ei nu sunt insotiti de o persoana autorizata pentru inspectarea apometrelor?

Nu sunt absolut deloc impotriva verificarii in sine, pentru ca nu am nimic de ascuns. Sunt cu plata la zi a tuturor datoriilor, consum apa ”respectabil,” inteleg si logica necesitatii anumitor verificari periodice. Problema este ca presedintele asociatiei abuzeaza de aceasta actiune, efectuand-o foarte frecvent. Si nu ar fi numai ca vrea sa citeasca apometrele, dar ma pune sa dau la o parte dulapurile din bucatarie, ca sa vada mai bine TOATE tevile din spatele lor, ca nu cumva sa fie facuta vreo smecherie. Acum, sa mut dulapurile (pline de tot felul de vase, ca intr-o bucatarie obisnuita) de fiecare data cand au chef dansii sa se distreze pe nervii mei, nu este un sport asa de interesant. In plus, sunt amenintata cu amenda daca ”nu colaborez,” sau cu plata la pausal.

5. Ultima intrebare pe care doresc sa v-o adresez:

Care din urmatoarele doua variante ale Art. 12, cap. B (Obligatiile proprietarului), punctul b) al ”Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007” este cea valabila? (Le-am gasit pe amandoua pe internet.)

Varianta 1: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari;”

Varianta 2: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spaţiul sau, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţa, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din Statutul asociaţiei de proprietari. Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”

Multumesc tuturor celor care vor contribui cu raspunsuri!