Va multumesc pentru raspunsuri. E o situatie extrem de dificila si sper sa gasim o solutie care sa o ajute pe mama mea sa-si pastreze o minima independenta.
Am o intrebare in legatura cu obtinerea tutelei pentru un parinte virstnic, in cazul in care parintele cetatean roman se afla intr-o alta tara din Comunitatea Europeana.
Tatal meu a murit in urma cu citeva luni, iar mama mea sufera de schizofrenie. Tatal avea dubla cetatenie si avea rezidenta principala in Germania, dar mama nu l-a urmat acolo. In ultimii ani locuia iarna intr-un camin de batrini si, la dorinta ei, se intorcea acasa timpul verii. Aranjamentul acesta a functionat destul de bine, crizele s-au rarit si a inceput sa se simta mai bine. Dupa moartea tatalui, cu ajutorul unui frate, mama s-a mutat in Germania, a preluat apartamentul inchiriat de tatal meu si a obtinut pensie de urmas acolo.
Din nefericire nu pare sa se adapteze prea bine si a inceput sa se gindeasca la a se intoarce in Romania. Cum a mostenit majoritatea casei din Romania unde a locuit, ar vrea sa se intoarca aici. Ceilalti frati si surori au hotarit insa sa o tina in Germania, vor sa o puna sub tutela si au inceput sa discute vinderea casei.
Intrebarea mea este: pot ei sa o puna sub tutela unuia sau a altuia dintre ei in Germania, daca mama se afla acolo in prezent, si sa ia hotariri in numele ei fara sa o consulte? Pot sa inceapa procedura de obtinere a tutelei, daca eu si o alta sora nu sintem de acord nici cu tutela, nici cu raminerea ei in Germania? Precizez ca mama e cetatean roman, iar tatal meu spunea ca ar fi obtinut deja tutela ei in urma cu citiva ani.
Va multumesc pentru orice informatie sau sugestie care ne-ar ajuta sa clarificam situatia de fata.