avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tutela pentru parinti virstnici in CE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tutela pentru parinti virstnici in CE

Buna ziua,

Am o intrebare in legatura cu obtinerea tutelei pentru un parinte virstnic, in cazul in care parintele cetatean roman se afla intr-o alta tara din Comunitatea Europeana.

Tatal meu a murit in urma cu citeva luni, iar mama mea sufera de schizofrenie. Tatal avea dubla cetatenie si avea rezidenta principala in Germania, dar mama nu l-a urmat acolo. In ultimii ani locuia iarna intr-un camin de batrini si, la dorinta ei, se intorcea acasa timpul verii. Aranjamentul acesta a functionat destul de bine, crizele s-au rarit si a inceput sa se simta mai bine. Dupa moartea tatalui, cu ajutorul unui frate, mama s-a mutat in Germania, a preluat apartamentul inchiriat de tatal meu si a obtinut pensie de urmas acolo.

Din nefericire nu pare sa se adapteze prea bine si a inceput sa se gindeasca la a se intoarce in Romania. Cum a mostenit majoritatea casei din Romania unde a locuit, ar vrea sa se intoarca aici. Ceilalti frati si surori au hotarit insa sa o tina in Germania, vor sa o puna sub tutela si au inceput sa discute vinderea casei.

Intrebarea mea este: pot ei sa o puna sub tutela unuia sau a altuia dintre ei in Germania, daca mama se afla acolo in prezent, si sa ia hotariri in numele ei fara sa o consulte? Pot sa inceapa procedura de obtinere a tutelei, daca eu si o alta sora nu sintem de acord nici cu tutela, nici cu raminerea ei in Germania? Precizez ca mama e cetatean roman, iar tatal meu spunea ca ar fi obtinut deja tutela ei in urma cu citiva ani.

Va multumesc pentru orice informatie sau sugestie care ne-ar ajuta sa clarificam situatia de fata.

C.T.

Cel mai recent răspuns: C Tarnita , utilizator 15:52, 1 Noiembrie 2009
iar mama mea sufera de schizofrenie.

Punerea sub interdictie poate opera, insa numirea unui tutore se va efectua avand in vedere interesele persoanei incapabile , nicidecum propriile interese.

Acest tutore are o obligatie de a fi un suport pentru persoana afectata psihic ,in niciun caz de a obtine , avand in consideratie perioadele in care e lipsita de discernamant, vreun beneficiu.

Autoritatea tutelara va avea in vedere orice detaliu care da contur situatiei faptice (criterii de disponibilitate , de afectiuni manifestatata , chiar si acelea pecuniare), in vederea numirii unei persoane care sa sustina acea persoana , nu sa-i pricinuiasca anumite neplaceri.

Succes.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru raspunsuri. E o situatie extrem de dificila si sper sa gasim o solutie care sa o ajute pe mama mea sa-si pastreze o minima independenta.

C.T.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept tutela dupa moartea mamei mariams70 mariams70 buna ziua,as dori sa intreb daca dupa moartea mamei o fetita de 10 ani ramane in grija unui unchi acesta din urma are drept sa ceara in instanta tutela ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Tutela sau alta actiune Imparatul Imparatul Sora mea care este minora, de cand au murit parintii nostri, locuieste cu mine. Adica de vreo 3 ani de zile. Eu am grija de ea, eu o cresc, o educ, etc. Ca sa ... (vezi toată discuția)