avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela sau alta actiune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela sau alta actiune

Sora mea care este minora, de cand au murit parintii nostri, locuieste cu mine. Adica de vreo 3 ani de zile. Eu am grija de ea, eu o cresc, o educ, etc. Ca sa ma ocup de administrarea acesteia, am inteles ca am nevoie sa ma institui ca tutore. Asa mi s-a zis de la primarie, si ca trebuie sa deschid o actiune in instanta.

Este aceasta calea de urmat, a tutelei, sau exista o alta actiune in instanta?

Precizez ca am domiciliul in Romania, dar acuma sora mea este cu mine in Spania. Si cand era acolo, a decedat si tatal nostru, ultimul parinte.
Acuma nu pot sa o aduc in tara si mi s-a spus ca am nevoie sa fiu tutorele acesteia.

Se face la instanta de judecata, nu? Si ce acte am nevoie? E nevoie si de martori?
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 23:29, 15 August 2015
O puteți aduce în tara fără probleme, de scris nu o mai scoateți decât când ii veți deveni tutore.
În instanta cereți instituirea tutelei și numirea dvs ca tutore.
Si la tutela cer pentru ce am nevoie/ Sau este generala si pentru alocatie, inscriere scoala, iesire in strainatate, etc?
Si cam ce documente trebuie sa prezint la instanta, ca sa stiu sa le adun deja? Ancheta sociala, acte deces parinti, copii certificat nastere, buletin, act medical pentru tutore ca e apt psihic si consimtamantul celuilalt frate major al nostru?

Mai am nevoie de ceva? Martori, etc?
daca veti fi tutore, dvs raspundeti pt copil ca si un parinte, nu veti mai avea nevoie de nimic.
Art. 110
Cazurile de instituire
Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele

Art. 119
Procedura de numire
(1) Numirea tutorelui se face, cu acordul acestuia, de către instanţa de tutelă în camera de consiliu, prin încheiere definitivă.
(2) Ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie.
(3) În lipsa unui tutore desemnat, dacă instanţa de tutelă a constituit consiliul de familie, numirea tutorelui se face, potrivit alin. (1), cu consultarea consiliului de familie.
(4) Încheierea de numire se comunică în scris tutorelui şi se afişează la sediul instanţei de tutelă şi la primăria de la domiciliul minorului.
(5) Drepturile şi îndatoririle tutorelui încep de la data comunicării încheierii de numire.
(6) Între timp, instanţa de tutelă poate lua măsuri provizorii cerute de interesele minorului, putând chiar să numească un curator special.

nu stiu daca va trebuie martori- cererea, copii dupa certificatele de deces, copii dupa certificatul de nastere al copilului si al dvs, dupa buletinul dvs, se va face o ancheta sociala si va exista un raport al autoritatii tutelare.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Copii orfani enachecristi enachecristi Buna ziua a si dori si eu cateva informatii plecand de la urmatoarele.am doua suruori si tatal nostru este decedat de ceva timp acum a murit si mama,eu acum ce ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)