avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copii orfani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copii orfani

Buna ziua a si dori si eu cateva informatii plecand de la urmatoarele.am doua suruori si tatal nostru este decedat de ceva timp acum a murit si mama,eu acum ce asi putea face.precizez ca ele suunt minore singurul major find eu.acum asi vrea sa stiu ce asi putea face,adica ma gandesc ca acum ne avand nici un parinte in viata sa fiu eu tutorele lor sa nu am probleme cu protectia copilului sau asistenti sociali.cum trebuie sa procedez sa fiu eu tutorele lor
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 22:58, 11 Martie 2015
Depuneti cerere la instanta de tutela ( judecatoria de care apartin copiii cu domiciliul ) sa se constate ca se impune in acest caz instituirea tutelei pt minorii x si y si cereti sa fiti numit dvs ca tutore, fiind fratele lor.
Art. 110
Cazurile de instituire
Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.


Art. 118
Numirea tutorelui de către instanţa de tutelă
În lipsa unui tutore desemnat, instanţa de tutelă numeşte cu prioritate ca tutore, dacă nu se opun motive întemeiate, o rudă sau un afin ori un prieten al familiei minorului, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de relaţiile personale, de apropierea domiciliilor, de condiţiile materiale şi de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă.

Art. 119
Procedura de numire
(1) Numirea tutorelui se face, cu acordul acestuia, de către instanţa de tutelă în camera de consiliu, prin încheiere definitivă. Atunci când desemnarea tutorelui s-a făcut prin contract de mandat, cel desemnat tutore nu poate refuza numirea decât pentru motivele prevăzute la art. 120 alin. (2).
(2) Ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie.
(3) În lipsa unui tutore desemnat, dacă instanţa de tutelă a constituit consiliul de familie, numirea tutorelui se face, potrivit alin. (1), cu consultarea consiliului de familie.
(4) Încheierea de numire se comunică în scris tutorelui şi se afişează la sediul instanţei de tutelă şi la primăria de la domiciliul minorului.
(5) Drepturile şi îndatoririle tutorelui încep de la data comunicării încheierii de numire.
(6) Între timp, instanţa de tutelă poate lua măsuri provizorii cerute de interesele minorului, putând chiar să numească un curator special.


va pun si un model de cerere
DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnata ……………………….. , domiciliată în…………………str………………, nr…., formulez prezenta cerere prin care solicit

INSTITUIREA TUTELEI

Minorului…………………., născut la data de ………………..fiul lui……………….………şi ………………..……, CNP …………………, domiciliat în …………………, str………………, nr…., identificat prin certificat de naştere seria…., nr…. pentru următoarele motive:

Minorul…se află în situaţia prevăzută de art. 110 Cod civil, fiind cu ambii părinţi decedaţi

Ca urmare vă rog să numiţi un tutore pentru minorul……………………………….. .



Data, Semnătura,








Mergeti si interesati-va si de pensia de urmas, d-voastra daca urmati o facultate, primiti pana la 26 de ani chiar daca aveti job iar minorii primesc cat sunt in scoala. Succes!
Multumesc tuturor pentru sprijin pentru ca chiar nu stiu unde sa ma adresez si sunt intr-o situatie foarte delicata mama decedand de curand si eu acum incerc sa am grija de ambele suruori fara sa am probleme cu asistenta sociala.deci sa inteleg ca ar trebui sa merg la judecatoria de care apartin minorii,si poate rezolv ceva si cu pensia de urmas.eu nu beneficiam de acea pensie pentru ca am terminat studiile dar ele beneficiau ambele
Din cate cunosc, pentru pensia de urmas se depun actele la casa de pensii si se ia pensia cumulata daca ambii parinti au decedat deci fetele o sa ia si dupa mama, interesat-va la casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Tutela sau alta actiune Imparatul Imparatul Sora mea care este minora, de cand au murit parintii nostri, locuieste cu mine. Adica de vreo 3 ani de zile. Eu am grija de ea, eu o cresc, o educ, etc. Ca sa ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)