avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Act de incuviintare tutela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Act de incuviintare tutela

Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi trebuie si daca ma pot duce la notar.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:20, 1 Iunie 2014
Dispozitiile art. 110 din Legea nr. 287/2009 statuează explicit care sunt cazurile de instituire a tutelei minorului:
“când ambii părinți sunt, după caz, decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părintești, puși sub interdicție judecătorească, dispăruți ori declarați judecătorește, morți, precum și în cazul în care, la încetarea adopției, instanța hotărăște că este în interesul minorului instituirea unei tutele.”

Legea nr. 287/2009 prevede noutatea ca numirea tutorelui,se poate face de catre insusi parintele minorului sau de catre instanta de tutela.
Nu se va institui tutela si nici nu va poate ajuta notarul.
Mergeti la DGASPC, mama va desemneaza pe dvs ca persoana care veti ingriji copilul si apoi, se va cere confirmarea dvs si in instanta.
Vedeti procedura in link
www.avocatnet.ro/content/for...
Desemnarea tutorelui de către părinte

Art. 114. - (1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.
(2) Desemnarea făcută de părintele care în momentul morţii era decăzut din drepturile părinteşti sau pus sub interdicţie judecătorească este lipsită de efecte.
(3) Desemnarea făcută în condiţiile prezentului articol poate fi revocată oricând de către părinte, chiar şi printr-un înscris sub semnătură privată.
(4) Înscrisul prin care se revocă persoana desemnată pentru a fi numită tutore se va înscrie în registrul prevăzut la art. 1.046 sau la art. 2.033, după caz.
(5) Notarul public sau instanţa de tutelă, după caz, are obligaţia să verifice la registrele prevăzute la alin. (4) dacă persoana desemnată pentru a fi tutore nu a fost revocată.


Procedura de numire

Art. 119. - (1) Numirea tutorelui se face, cu acordul acestuia, de către instanţa de tutelă în camera de consiliu, prin încheiere definitivă. Atunci când desemnarea tutorelui s-a făcut prin contract de mandat, cel desemnat tutore nu poate refuza numirea decât pentru motivele prevăzute la art. 120 alin. (2).
(2) Ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie.
(3) În lipsa unui tutore desemnat, dacă instanţa de tutelă a constituit consiliul de familie, numirea tutorelui se face, potrivit alin. (1), cu consultarea consiliului de familie.
(4) Încheierea de numire se comunică în scris tutorelui şi se afişează la sediul instanţei de tutelă şi la primăria de la domiciliul minorului.
(5) Drepturile şi îndatoririle tutorelui încep de la data comunicării încheierii de numire.
(6) Între timp, instanţa de tutelă poate lua măsuri provizorii cerute de interesele minorului, putând chiar să numească un curator special.
Da, poti sa desemnezi ca parinte o persoana care sa devina tutore daca ti s-ar intampla ceva cat copilul e minor, insa nu cred ca are sens de acum, cat doamna ar fi chemata la tutela dupa moartea parintelui, poate pana sa moara mama ( sau alte cazuri prevazute de art 110), copilul va fi major. Si daca ar muri de acum, tot bunica ar fi chemata la tutela.
Ar avea sens daca persoana pe care ai vrea-o ca tutore pt copiii tai sa fie o prietena de familie si nu un membru al familiei ca ex.
Acum, n-o ajuta cu nimic sa desemneze un tutore cat nu se poate institui acum tutela, ea se instituie doar in cazurile enumerate mai jos.
Art. 110

Cazurile de instituire

Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.



Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea copilului minor rezultat din concubinaj. poate fi desemnată tutore/curator o altă persoană decât tatăl? Cheia Cheia Buna ziua, Sa luam cazul a doi parinti necasatoriti, cu un copil minor aflat in ingrijirea mamei. Doar mama detine avere. In cazul decesului mamei, am ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Custodie copil ruxandra-maria ruxandra-maria Daca eu si sotul plecam din tara lasand copilul in grija mamei, trebuie sa mergem la un notar sa o lasam in custodie? Mentionez faptul ca avem probleme cu ... (vezi toată discuția)