In 2003,dupa decesul bunicii, cei 5 mostenitori au acceptat succesiunea la Notariat fara a imparti mostenirea.
Unul din mostenitori a intocmit o conventie de partaj voluntar pe care l-a semnat doar 4 din mostenitori(fara ca acesta sa fie prezentat la Notariat) iar in 2009 mostenitorul care a a intocmit partajul a decedat,ramanand mostenitori dupa acesta 2 nepoti si sotia sa.In decembrie 2009 mostenitoarea care nu a semnat partajul voluntar a deschis actiune ptr partajarea mostenirii pe cale judecatoreasca.
Sotia supravetuitoare invoca in intampinare partajul voluntar semnat de cei 4.
Are valoare juridica partajul respectiv in fata instantei?Se poate cere nulitatea actului avand in vedere ca unul din mostenitori nu a fost de acord cu acest act?
Mai mentionez ca atunci cand s-a facut actul,mostenitorul care a facut actul a platit sulte celor 3 care au semnat facand un act de mana ptrin care era precizat ca platea ptr costructie acea suma(un grajd+anexa gospodareasca+casa veche pe locul careia s-a construit actuala casa) iar acum acel act de mana+partajul voluntar este adus de sotia sa ca proba la dosar.
Unul din mostenitori,in anul 1993,cand bunica traia,a incheiat un act sub semnatura privata cu acelasi mostenitor care a facut si partajul,prin care vindea jumatate din suprafata de teren ce reprezenta cota parte de mostenire care i-ar fi revenit dupa decesul bunicii.Se poate ataca acel act in instanta,avand in vedere ca nu mai vrea respectivul mostenitor sa-i lase partea sotiei supravetuitoare?Se poate declara nul?
Buna ziua,
Ma numesc Dana R si am si eu o intrebare:in cazul in care s-a facut o chitanta de mana(acum 6 ani) prin care mama vinde jumatate de mostenire fratelui ptr o anumita suma(fara a se prezenta la avocat sau notar ptr legalizarea ei) iar acum fratele a decedat si mama isi vrea inapoi jumatatea,e valabila chitanta in instanta?
Mentionez ca mostenirea e pe bunici si ei sunt decedati iar fratii ramasi in viata acum vor sa faca partaj si sa-si ia fiecare partea de mostenire
Multumesc,
Dana