avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

Buna ziua,
Ma numesc Dana R si am si eu o intrebare:in cazul in care s-a facut o chitanta de mana(acum 6 ani) prin care mama vinde jumatate de mostenire fratelui ptr o anumita suma(fara a se prezenta la avocat sau notar ptr legalizarea ei) iar acum fratele a decedat si mama isi vrea inapoi jumatatea,e valabila chitanta in instanta?
Mentionez ca mostenirea e pe bunici si ei sunt decedati iar fratii ramasi in viata acum vor sa faca partaj si sa-si ia fiecare partea de mostenire
Multumesc,
Dana

Cel mai recent răspuns: dana15 , utilizator 20:41, 6 Februarie 2010
chitanta de mana de care vorbiti are doar rol "decorativ", pentru ca dupa moartea bunicilor, trebuia deschisa succesiunea.Vanzarea a ceva ce nu-i al tau, nu poate fi valabila si cu atat mai putin legala.Deci trebuia facuta succesiunea dupa bunici si doar apoi facuta o asa numita vanzare.Si apoi, tatal unde este?el este "scos din schema"...:-/ Va sugerez sa contactati un notar public sau un avocat, sa-i prezentati toate detaliile chestiunii si doar apoi se poate trage o concluzie corecta.
succes
buna seara!
cine invoca chitanta de mana? ce mostenitori are fratele dvs?
In 2003,dupa decesul bunicii, cei 5 mostenitori au acceptat succesiunea la Notariat fara a imparti mostenirea.
Unul din mostenitori a intocmit o conventie de partaj voluntar pe care l-a semnat doar 4 din mostenitori(fara ca acesta sa fie prezentat la Notariat) iar in 2009 mostenitorul care a a intocmit partajul a decedat,ramanand mostenitori dupa acesta 2 nepoti si sotia sa.In decembrie 2009 mostenitoarea care nu a semnat partajul voluntar a deschis actiune ptr partajarea mostenirii pe cale judecatoreasca.
Sotia supravetuitoare invoca in intampinare partajul voluntar semnat de cei 4.
Are valoare juridica partajul respectiv in fata instantei?Se poate cere nulitatea actului avand in vedere ca unul din mostenitori nu a fost de acord cu acest act?
Mai mentionez ca atunci cand s-a facut actul,mostenitorul care a facut actul a platit sulte celor 3 care au semnat facand un act de mana ptrin care era precizat ca platea ptr costructie acea suma(un grajd+anexa gospodareasca+casa veche pe locul careia s-a construit actuala casa) iar acum acel act de mana+partajul voluntar este adus de sotia sa ca proba la dosar.
Unul din mostenitori,in anul 1993,cand bunica traia,a incheiat un act sub semnatura privata cu acelasi mostenitor care a facut si partajul,prin care vindea jumatate din suprafata de teren ce reprezenta cota parte de mostenire care i-ar fi revenit dupa decesul bunicii.Se poate ataca acel act in instanta,avand in vedere ca nu mai vrea respectivul mostenitor sa-i lase partea sotiei supravetuitoare?Se poate declara nul?
buna seara!
actul de partaj trebuie sa fie semnat de toti copartajantii.
inteleg ca s-a partaj un imobil coproprietatea celor 5, iar in fapt actul a fost semnat doar de 4.
fata de al 5 lea actul de partaj nu produce efecte, el are in continuare cota parte ce a dobandit-o de la autorul sau..
cu privire la actul prin care un mostenitor isi vinde cota parte dintr-o mostenire nedeschisa, acest act este nul absolut.
sunt interzise pactele asupra mostenirilor nedeschise.
Buna seara,
Multumesc mult ptr raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar Brunetzel` Brunetzel` Bunicii mei au fost la un notar si au facut un partaj voluntar intre bunicul meu si fratii lui . In acte nu au fost trecute suprafetele asa cum si-a dorit la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire asupra partajului voluntar adi_vs adi_vs Am o nelamurire privind partajul voluntar. Spre exemplu dupa decesul unuia din soti masa succesorala este jumatate indiviziva dintr-un apartament (cealalta ... (vezi toată discuția)