Am o nelamurire privind partajul voluntar.
Spre exemplu dupa decesul unuia din soti masa succesorala este jumatate indiviziva dintr-un apartament (cealalta jumatate fiind a sotului in viatza) + alte bunuri .Mostenitori sunt sotia (sa zicem :) ) si doi copii . Acestia fac un act notarial de partaj voluntar prin care se confera dreptul de bun propriu catre unul din copii , restul bunurilor urmind a fi impartite ulterior .
Intrebarea este : Din moment ce partajul voluntar se refera la masa succesorala ce contine doar jumatate din apartamentul respectiv , cum i se poate atribui copilului tot apartamentul ca bun propriu ?
Este posibil ca in actul notarial de partaj voluntar sa se prevada ca e vorba de si de jumatatea sotiei (apartamentul fiind dobindit in comun in timpul casatoriei) , sau trebuie intocmite alte acte (vinzare,donatii,etc.) ?
Partajul succesoral se face numai pentru bunurile (sau partea din bunuri) care apartin defunctului.
Prin urmare, nu se poate ca in urma acestui partaj succesoral unul dintre copii sa dobandeasca proprietatea intregului apartament. In cazul in care ceilalti mostenitori renunta in favoarea acestui copil, acesta devine coproprietar impreuna cu mama sa in cota de 50%-50%.
Si totusi exista un act de la Judecatorie - Biroul de Carte Funciara in care scrie citez : "Admite cererea la intabularea in Cartea Funciara Individuala a municipiului a dreptului de proprietate asupra apartamentului ... bun propriu al ... (copilului in favoarea caruia s-a facut partajul voluntar) cu titlu de partajare voluntara .
Tin totusi sa precizez ca actul de partaj voluntar arata asa :
Act de Partaj Voluntar :
- intre subscrisii : ... (cei trei mostenitori)
- obiectul partajului : apartamentul respectiv
- imobilul l-am dobindit noi astfel :jumatate ,cota indiviziva, eu "sotia" prin vinzare-cumparare , si jumatate ,cota indiviziva am dobindit-o noi toti copartajantii in calitate de mostenitori legali ai "defunctului"
- in baza prezentului act noi am hotarit lichidarea starii de indiviziune in mod voluntar pentru acest imobil astfel ca ai revine in proprietate exclusiva copartajantului "copilul beneficiar"
- noi "sotia" si "celalat copil" renuntam la orice pretentie asupra acestui imobil, suntem de acord ca sa revina in proprietate exclusiva lui "copilul beneficiar" , urmind prin act separat sa ne indestulam din alte bunuri coproprietatea noastra .
Sa inteleg ca se poate face "partaj voluntar" asupra unui bun indiferent de modul in care au fost dobindite "cotele parte" ? (pentru ca la obiectul partajului este tot apartamentul si nu partea din masa succesorala)
Pai probabil s-a facut prima data succesiunea! S-a operat la Biroul de Carte funciara noi proprietari si apoi in urma unui alt act de partaj, separat de succesiune si ulterior acesteia, se semneaza un partaj voluntar intre cei trei, indiferent de modul in care fiecare si-a dobandit cota lui din imobil, iar ei stabilesc de comun acord ca bunul respectiv sa revina in propietate exclusiva unuia dintre ei, de regula ar trebui specificata si o sulta, nu?
Partajul ar cam presupune ca fiecare trebuie sa primeasca ceva :D Unul bunul, atunci restul sulta, bani.
Deci nu s-a facut partajul masei succesorale ci iesirea din indiviziune, partajul bunului unde erau coproprietari!
Asa este . S-a facut intai succesiunea si s-a intabulat in cartea funciara si ulterior s-a facut actul de partaj voluntar. Masa succesorala cuprinde si o casa cu teren asupra carora inca nu s-a un partaj . Credca era mai bine sa se faca tot partajul odata.
Probleme cu fratii
Marbe
Suntem 3 frati in actele unei case dupa moartea parintilor iar eu sunt titular cu resedinta la adresa respectiva,fratii au fiecare casele lor
Eu nu sunt in ... (vezi toată discuția)