avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ...

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează partea de succesiune mamei ce drepturi mai are după decesul mamei asupra moștenirii. Altă întrebare ce parte i se cuvine acum copilului și ce parte soției defunctului?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:36, 16 Februarie 2022
Renunțarea la succesiune nu se face în favoarea cuiva, ci este pura si simpla.
Dacă unicul fiu al soțului renunță, la succesiune vin descendenții de grad următor. Adică copii fiului (nepoții soțului).
Din bunurile comune soția are 5/8, iar fiul 3/8.
Din bunurile proprii ale defunctului, soția are 1/4, iar fiul 3/4.
Sotia supravietuitoare mosteneste o cota de ¼ iar copilul o cota de ¾ din masa succesorala.
Masa succesorala este formata din totalitatea bunurilor aflate in patrimoniul unei personae la data decesului.

De exemplu, daca sotii au cumparat in timpul casatoriei un apartament, atunci bunul este comun iar in masa succesorala nu intra decat ½ din apartament, cealalta jumatate este proprie sotiei supravietuitoare. Deci ceea ce se va imparti intre mostenitori este jumatate din apartament.

Daca bunul a fost cumparata de defunct inainte de casatorie sau a fost dobandit prin mostenire sau donatie atunci este bun propriu al defunctului iar in masa succesorala intra intreg apartamentul.

In niciun caz, sa nu dati o declaratie de renuntare la mostenire, intrucat renuntarea la mostenire nu se poate face in favoarea unei persoane, in acest caz, in favoarea mamei, intrucat nu exista renuntare in favorem.
Renuntarea la mostenire este intotdeauna pura si simpla, ceea ce inseamna ca nu poate fi facuta în favoarea vreunui alt mostenitor si nici contra unei sume de bani.
Ca urmare a renuntarii, se desfiinteaza cu efect retroactiv si cu opozabilitate erga omnes vocatia succesibilului la mostenire, el devenind strain de succesiunea la care a renuntat.

Renuntatorul va fi considerat, ca efect al declaratiei de renuntare, ca nu a avut niciodata calitatea de succesibil, iar partea sa va profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlăturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat mostenirea.

In cazul in care copilul renunta la mostenire, sotia supravietuitoare va veni la mostenire impreuna cu nepotul sau, aceasta mostenind o cota de ¼ iar nepotul o cota de ¾.

Din punct de vedere juridic nu exista notiunea de ”cedare” a cotei succesorale.
Exista doar posibilitatea incheierii unor acte juridice care au drept efect transmiterea dreptului de proprietate din patrimoniul unei persoane, in patrimoniul alteia.

In situatia dvs., dupa dezbaterea succesiunii, copilul ar putea sa ii doneze cota lui parte mamei sale sau ar putea chiar incheia un partaj, in functie de situatia concreta, sau un alt act juridic. Discutati cu un notar sau cu un avocat.

Dupa decesul mamei sale, copilul o va mosteni pe aceasta, fiind unicul mostenitor si implicit, va mosteni si partea din mostenirea tatalui pe care a donat-o.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
nu vad sensul pt care copilul ar "ceda " mamei partea de mostenire, dezbateti mostenirea si veti fi coproprietari, nu va incurca cu nimic, din contra.
Iar dupa decesul mamei, veti ramane singurul mostenitor, platind mai putin pt taxe, ca practic, e numai o cota din casa.
mama insista sa primeasca totul
Nu va recomand.
1. Nu știți peste cine da mama sau cu cine se recăsătoreste și fiind unicul proprietar poate înstrăina totul singura, fără probleme.
2. La decesul mamei va trebui din nou sa dezbateti succesiunea. Și de această dată taxele se vor calcula la întreaga valoare a masei succesorale.
La dezbaterea succesiunii tatălui, au fost calculate la jumătatea acestuia.
3. Nu știți cum va evolua stare de sănătate a mamei. Fiind unicul proprietar, vor fi chestiuni administrative pe la diverse institutii
care presupun procuri sau declarații. Iar dacă mama va ajunge nedeplasabila...

Alte discuții în legătură

Renuntator mostenire MONICA ROXANA Voinea MONICA ROXANA Voinea La dezbaterea unei succesiuni se prezinta 2 mostenitori: sotul supravietuitor si fiica acestuia rezultata din casatoria defunctei cu sotul sau. Daca fiica ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)